Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

RETRO: Motorová myš Soukalová i dotírající Darja. Jak se rodil štafetový bronz

  13:30
Na kalendáři byl 21. únor 2014. Olympijské hry v Soči vrcholily, na programu byla štafeta biatlonistek a české ženy si v ní doběhly - pro co vlastně? Pro čtvrté místo, domnívaly se tehdy Puskarčíková, Soukalová, Landová a Vítková. Ba ne, máte bronz, dozvěděly se mnohem později. V sobotu budou v Novém Městě slavnostně dekorovány. A takhle se tehdy všechno odehrálo...
Česká biatlonistka Gabriela Soukalová během štafety žen na ZOH v Soči.

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová během štafety žen na ZOH v Soči. | foto: Profimedia.cz

Je to zvláštní štafeta. Francouzka Marie-Laure Brunetová na prvním úseku kolabuje a z trati ji odnášejí na nosítkách. Němka Franziska Preussová padá, znečistí si zbraň, se kterou pak dlouze bojuje na střelnici.

Za Češky rozbíhá závod tehdejší benjamínek Eva Puskarčíková, teprve třiadvacetiletá, pouhé tři měsíce členka reprezentačního A týmu. Čtyřikrát dobíjí, předává jedenáctá.

Ovšem to je teprve začátek.

VE SKVOSTNÉ FORMĚ. Gabriela Soukalová na hrách v Soči.

Pak se do měkkého, takřka jarního sněhu vřítí Gabriela Soukalová. A zprávy přicházející na druhém úseku z vysílaček českého týmu jsou jen a jen pozitivní.

„Gabča letí. Je osmá.“

„Už je za Gasparinovou.“

„Už má Američanku.“

„Vyjíždí ze střelnice třetí, 18 sekund za druhou Zajcevovou.“

Trenér žen Jindřich Šikola v tu chvíli na stadionu prohodí ke kolegovi Ondřeji Rybářovi: „Přijede sem s Ruskou, uvidíš.“

Nepřijede. Předjíždí ji. „Ona snad dojede i tu Ukrajinku!“

Soukalová není k zastavení. „Říkala jsem si: To je paráda, mně se jede super a ony naopak nemůžou!“ bude vyprávět.

Předává Jitce Landové druhá, pouhých dvanáct sekund za vedoucími Ukrajinkami a dvacet sekund před dalšími pronásledovatelkami.

Výkon, který Soukalová předvedla, doslova bral dech. Navzdory tomu, že třikrát dobíjela, posunula štafetu o devět příček vzhůru a smazala takřka minutové manko.

„Jela jako motorová myš,“ uznale říká Puskarčíková.

Ta, o které je řeč, se po svém úseku ještě proběhne po cestě kolem hrazení, do buněk, plná energie. Drobná Švýcarka Elisa Gasparinová jí říká: „Jak to děláš, že jezdíš pořád tak rychle?“

„Kolik vážíš?“ odpoví jí Češka otázkou.

„48 kilo.“

Biatlonistky předvedly nejlepší štafetu v historii, skončily čtvrté

To jsem měla naposledy v šesté třídě, pomyslí si Soukalová, nahlas však Švýcarce řekne: „Tak vidíš. Jsem kus ženský. Mám ještě na téhle olympiádě z čeho brát, když jsou ostatní už unavený.“

Však také vlastní tělo od rána vydatně zásobovala. K snídani si dala nalačno lososa, bramborový salát. K obědu kus steaku, celé sušenky a kafe se šlehačkou. „Lidi na mě koukali, jestli nejsem těhotná. Jedla jsem jak zjednaná.“

Zamávám si i bez vlajky

Landová na třetím úseku bojuje. „Hele, Jíťa poběží dobře,“ tvrdí Šikola. Rybář přikývne: „O to se nebojím. Tady se bojím.“ Načež ukáže ke střelnici.

Vleže třikrát míjí. Tři dobití následují. Ale trestnému kolu se vyhne. „Zaplaťpánbůh,“ uleví si Rybář.

BOJ NA STŘELNICI. Jitka Landová při štafetě.

Po dalším dobíjení při položce vstoje pokračuje česká štafeta ve skupince na pátém až sedmém místě. Což nemíní jen tak nechat finišmanka Veronika Vítková a vyšvihne se na čtvrtou příčku.

„Ale Darja za ní jede jako blesk,“ varuje do vysílačky asistent trenéra mužů Marek Lejsek před dotírající Darjou Domračevovou, královnou těchto her.

„Trochu jsem se bála, když mi to hlásili,“ přizná později Vítková.

UŽ JSME ZASE ČTVRTÍ. Veronika Vítková (vpravo) při položce vleže..

Kilometr před cílem má na Bělorusku k dobru jen 12 sekund.

„Ou, ou,“ zaúpí Rybář.

Víc však není v silách Domračevové.

Před cílovou rovinkou se Češka ohlédne a vidí: Už to zvládnu.

V předchozích měsících a letech Vítková štafetu rozbíhala, teď si v nové roli finišmanky přála: Bylo by pěkné v cíli zamávat českou vlajkou. Tak si zamává aspoň rukou. „I čtvrté místo je krásné, ne? I když třetí by bylo lepší. Ale kdyby nám někdo řekl před závodem, že skočíme čtvrté, nevěřily bychom. A s tolika dobíjeními jsme ani lepší být nemohly.“

Také Puskarčíková povídá: „Radost převažuje nad zklamáním.“

Před nimi jsou ve výsledkové listině zlaté Ukrajinky, stříbrné Rusky a bronzové Norky. Zatím...

Soukalová žertuje: „Asi jsem si neměla dávat ráno ten bramborový salát, co?“

Šéf svazu Václav Fiřtík reaguje: „Co bychom za takové umístění nedávno dali.“ Ještě o dva roky dříve se stávalo, že Češky štafetu ani nedokončily, protože byly dojety o kolo a staženy. Potom k silné Vítkové dozrála superstar Soukalová. V prosinci 2013 se takřka „z ničeho“ zjevila v elitní pohárové třicítce i Puskarčíková. A Landová zrychlila běh, jen se často trápila na střelnici.

„Je to u Jíti v hlavě. Ale pořád je snazší naučit někoho střílet než běhat,“ prohlásil za cílem olympijského závodu Šikola, dobře si vědom, že největší výhodou českých žen je jejich věk. „Máme mladou štafetu, nejstarší je pětadvacetiletá Verča. Tyhle holky mají perspektivu,“ věštil.

Prosím vás o minutu ticha

Zatímco se v Soči scházejí v buňkách, na tiskové konferenci usedají na nejčestnější místo čtyři ženy v čepicích s velkým nápisem Ukraina. Vita Semerenková, Julija Džymová, Valja Semerenková, Olena Pidhrušná.

O hodinu dříve se na sebe v cíli sesypaly, klubko šťastných žen. Zařídily historické vítězství pro svoji zemi. Teprve druhé zlato pro Ukrajinu ze zimních olympiád, po krasobruslařce Oksaně Bajulové v Lillehammeru 1994.

Ještě dříve, než se jich novináři začnou ptát, promluví finišmanka Pidhrušná. „Kvůli tomu, co se nyní děje na Ukrajině, bych vás chtěla požádat o minutu ticha na počest lidí, kteří tam v posledních dnech zemřeli.“

Sál ztichne, všichni povstanou. Dokonce i stříbrné Rusky. „Velké díky,“ řekne Pidhrušná, když pietní chvíle skončí.

ZLATO PRO UKRAJINU. Členky vítězné ukrajinské štafety žen.

Protesty známé pod označením Majdan, kritizující proruské a protievropské směřování země prezidenta Janukovyče, vedly na kyjevském Náměstí Nezávislosti v eskalaci násilí ze strany státních represivních složek. V noci na 19. února provládní síly zaútočily na tábor protestujících, přičemž bylo přes pětadvacet lidí zabito.

„Zásluhou této štafety pro Ukrajinu opět na chvíli zasvítilo slunce. Jsem na ně tak hrdý,“ tvrdí v Soči Sergej Bubka, prezident Ukrajinského olympijského výboru. Už před závodem se všemi dlouze hovořil.

Pidhrušná mu nyní děkuje: „V posledním kole jsem málem zkolabovala. Ale pomohla mi vaše slova.“

Její manžel Alexej působil v parlamentu za tehdejší protivládní opozici a v Kyjevě byl přímým účastníkem násilných střetů. „Pokaždé, když jsem s ním po telefonu hovořila, se mě snažil psychicky podpořit a uklidnit, ať o něj nemám strach. Chránil mě na dálku od všeho zlého, co se děje u nás doma, nehovořil o tom,“ vykládá biatlonistka. Těsně před štafetou jí manžel řekl: „Miluju tě. A věřím v tebe.“

Chtěly uctít během závodu mrtvé z Majdanu i černými páskami na rukávech, ale vedení Mezinárodního olympijského výboru jim je nepovolilo.

„Komu věnujete toto zlato?“ ptají se Pidhrušné na tiskové konferenci. Neváhá. „Komu? Celé Ukrajině.“

O den později je Janukovyč parlamentem odvolán z funkce. Přes Krym prchá do Ruska. V noci na 23. února prezident Putin nařizuje anexi Krymu a jeho připojení k Ruské federaci.

Malá kompenzace po devíti letech

Pokračuje i příběh štafety.

Ruský dopingový skandál

V roce 2017 je ruská čtveřice diskvalifikována za doping Jany Romanovové a Olgy Viluchinové. Rusky medaile odmítají vrátit. Po sérii odvolání a definitivním rozhodnutí Mezinárodní sportovní arbitráže CAS oznamuje v květnu 2022 Mezinárodní olympijský výbor přerozdělení udělených medailí. Původně třetí Norsko se posouvá na stříbrnou příčku a bronz získává české kvarteto.

V těchto dnech se sjíždějí do Nového Města, kde v sobotu před vyprodanými tribunami a za zvuků olympijské hymny své medaile slavnostně přeberou.

Tolik se toho mezitím stalo.

Soukalová se vdala, rozvedla, našla si nového přítele, pracovala jako moderátorka na Primě, porodila dceru. Vítková očekává druhého potomka s Markem Lejskem, který jí v Soči hlásil na trati, jak na ni dotírá Domračevová. Landová pracuje jako učitelka. Puskarčíková z nich vydržela u biatlonu nejdéle, až do loňského března. Potom s italským přítelem Bormolinim rok cestovala po světě a teď se zaučuje do práce masérky.

V březnu 2015, rok po hrách v Soči, společně držely malý glóbus coby vládkyně štafet v poolympijské pohárové zimě.

„Konečně se zase sejdou všechny pohromadě,“ říká šéf svazu Jiří Hamza. „Čekat na medaili devět let mi přijde jako strašně dlouhá doba. Pro holky bude aspoň malou kompenzací, že ji dostanou před plným barákem. Ale souhlasím s Verčou Vítkovou, který říká, že hodnota a emoce toho příběhu se po tolika letech logicky ztrácejí.“

Zatímco ony už budou při poháru v Novém Městě pouze coby divačky, Olena Pidhrušná, nyní Bilosiuková, je tu stále v pozici závodnice.

A její země krvácí po zrůdné ruské agresi ještě neporovnatelně více než v únoru 2014.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Program a výsledky MS v hokeji 2024: Češi poprvé prohráli, čekají je Dánové

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  13.5 23:23

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvími nad Finskem a Norskem, poté na...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 3:6. Divoký obrat řídil jubilant Červenka, rozhodl šťastný gól

11. května 2024  18:55,  aktualizováno  23:40

Pořádně se nadřeli. Čeští hokejisté ale po těžkém výpadku v zápase s Norskem zabrali, umazali...

Švýcarsko - Česko 2:1N. Neúspěšné nájezdové repete, domácí poprvé padli

13. května 2024  19:26,  aktualizováno  23:59

Zase v důležitém boji o pozice rozhodovaly až nájezdy. Na rozdíl od úvodního duelu s Finskem ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Boston má mečbol. Mladé hvězdy Thunder obrátily závěr v Dallasu

14. května 2024  7:48,  aktualizováno  8:46

Boston Celtics jsou blízko třetímu postupu do konferenčního finále NBA za sebou. Nad basketbalisty...

Čapnu i o dva metry vyššího. Flek si na nájezd věřil, mrzela ho Genoniho krádež

14. května 2024  8:21

Společně s parťáky ze čtvrté formace patřili na ledě k nejaktivnějším. Švýcary trápili rychlostí,...

Titul jako lék proti zoufalství. Veselý se stále rve, fandí mu i Kvitová a Mirai

14. května 2024  7:58

Výsledkovou mizérii, v rámci níž posbíral od začátku roku zápasové skóre 1:11, narušil rázným...

MS v hokeji ONLINE: Češi nestačili na Švýcarsko, v úterý mají volný den

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  14.5 7:48

Čeští hokejisté mají během pátého hracího dne volno a připravují se na středeční zápas s Dánskem....

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...