Mikuláš Karlík během sprintu v Oberhofu.

Mikuláš Karlík během sprintu v Oberhofu. | foto: Petr Slavík, Český biatlon

Biatlonisté nominovali na MS. Pojedou i Karlík a Žemlička, nevešel se Krupčík

  • 24
Čeští biatlonisté nominovali na mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. Ve slovinském středisku bude zatím v týmu pět mužů a pět žen. Ale nemusí jít o číslo konečné.

Už před skončením bojů na mistrovství Evropy v Polsku měli světový šampionát jistý z mužů Ondřej Moravec a Michal Krčmář a z žen kvarteto Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová a Eva Puskarčíková.

Jako další muž byl posléze nominován Jakub Štvrtecký.

Na základě výkonů na mistrovství Evropy v Polsku potom kouč Ondřej Rybář rozhodl: „Nominaci si tu vyjeli Mikuláš Karlík a Milan Žemlička.“

Oba tak čeká debut na mistrovství světa dospělých.

PROGRAM: Mistrovství světa biatlonistů v Pokljuce v roce 2021

Mimo hru zůstal Tomáš Krupčík, který byl na MS v Östersundu 2019 dokonce nejúspěšnějším z českých mužů.

Přesto pro něj i pro některé další muže ještě existují otevřená zadní vrátka.

„Vrací se nám další závodníci po prodělaném covidu-19 nebo po karanténě. Budou startovat na IBU Cupu v Osrblie, který se sice koná paralelně s prvním týdnem mistrovstvím světa, ale třeba štafeta se jede na Pokljuce až ke konci šampionátu,“ uvedl Rybář pro svazový web.

Do Pokljuky by tudíž před štafetou, případně před vytrvalostním závodem v případě dobrých výkonů v Osrblie ještě mohli přicestovat nejen Tomáš Krupčík, ale i navrátilci po covidu Tomáš Mikyska, Adam Václavík nebo Vítězslav Hornig.

Český biatlonista Mikuláš Karlík na posledním úseku štafety v Oberhofu.

Závodníci vyrazí nyní k závěrečnému soustředění na Pokljuce po částech, například čerstvý stříbrný medailista z evropského šampionátu Michal Krčmář chce jet sám autem.

Z týmu žen odjedou Davidová a Jislová z Česka, zatímco Charvátová dorazí z Anterselvy, kde se v minulém týdnu sama připravovala, a Puskarčíková z Livigna.

Pátou ženou v týmu bude juniorka Tereza Voborníková, která byla jednoznačně nejlepší z Češek startujících na mistrovství Evropy.

„Terka ale zatím neodjíždí na Pokljuku,“ informoval Rybář. „Po evropském šampionátu bude mít trochu upravenou přípravu, která směřuje především k mistrovství světa juniorů.“

Nominace biatlonistů na MS

Muži: Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Jakub Štvrtecký, Milan Žemlička.

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Puskarčíková, Tereza Voborníková.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)