Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To už Ondra dá, to už udělá! O málem pozlaceném čísle a bitvě dvou otců

  11:00
Hochfilzen (Od našeho zpravodaje) - Už to není „jen“ medailové mistrovství Gabriely Koukalové. Ondřej Moravec na šampionátu v Hochfilzenu vysoko pozdvihl prapor českých mužů. Ve vytrvalostním závodě obsadil sám sebe do jedné ze dvou hlavních rolí v úchvatném biatlonovém thrilleru. Co vše se při něm v zákulisí odehrálo?
NÁŠ ONDRA. Česká výprava oslavuje stříbro Ondřeje Moravce.

NÁŠ ONDRA. Česká výprava oslavuje stříbro Ondřeje Moravce. | foto: Petr Slavík / Český biatlon

Minulý pátek jej Gabriela Koukalová svou pátou medailí z mistrovství světa sesadila z prvního místa českých historických tabulek. „Ale Ondra si to jen tak líbit nenechá,“ přesvědčivě prohlásila.

Ne, nenechá.

Teď Ondřej Moravec přijíždí na poslední položku, na kontě už má tři nuly a na mušce pět terčů, kterými se může prostřílet až k medaili.

Pouze jedinkrát v životě je skolil ve vytrvalostním závodě všechny, při Světovém poháru v Ruhpoldingu.

Jenže tohle je mistrovství světa, mnohem víc stresující akce.

Ne, nebudeš dnes taktizovat, nezačneš tak jako ve stíhačce střílet od prostředního terče, přikáže si. Nasypeš to tam, jako jsi to dělával zamlada, ještě před třemi lety.

Později přizná: „Ani si z té položky nic nepamatuju.“

Podstatné však je, že je rychlá, za 22 vteřin - a hlavně čistá. „Jo,“ zakřičí si po ní sám Moravec. Odjíždí ze střelnice a usmívá se.

„Ondra vede, má 32 vteřin na Fučáka,“ informuje hned šéftrenér Ondřej Rybář o jeho náskoku na Martina Fourcada, který se dvěma trestnými minutami na kontě vysedává u cíle v křesílku pro vedoucího muže.

Na tribuně se zatím ze všeho toho řevu vzbudí v náručí maminky Veroniky Moravcové třináctiměsíční dcera Rozálka. Co se děje? Proč tu ti lidé tak křičí? Rozálka se rozpláče.

Táta bude možná mistrem světa, víš...

Nechám to číslo pozlatit...

„Konečně. Já měl takový strach, že si Ondra tu medaili poslední položkou zase odpálí,“ uleví si u střelnice předseda svazu Jiří Hamza. Moravec polyká poslední kilometry posledního kola na rozorané trati, s číslem 51 na hrudi. Ano, s tím samým ve středu uháněla za medailí i Gabriela Koukalová.

„Jestli to dopadne, nechám to číslo pozlatit,“ slibuje Hamza.

Ondřej Moravec míří za stříbrem na světovém šampionátu v Hochfilzenu.
Ondřej Moravec na trati vytrvalostního závodu na MS v Hochfilzenu.

BOJ O KAŽDOU VTEŘINU. Ondřej Moravec na trati.

Ale skutečně to dopadne?

Jistě, náskok před Fourcadem nadále udržuje v příjemných mezích. Francouz pokrčí rameny. Už pochopil: Dnes nevyhraju. Ovšem Rybář do vysílačky varuje: „Pořád jede za Ondrou spousta vlčáků, Eder, Bö, Bailey. Jde mu o každou vteřinu.“

Kouč mužů Michael Málek, navenek nejklidnější, stojí s rukama v bok, nemluví. „Zato uvnitř jsem nervózní,“ ujistí.

Moravec se rve, ale zároveň cítí, že mu síly docházejí. „Sprint a stíhačka byly běžecky jiná lambáda,“ poví. Protne cíl, otočí se na tabuli a vidí: Jsem první o 17 vteřin před Fourcadem.

Český biatlonista Ondřej Moravec projíždí cílem vytrvalostního závodu na MS v...

FINIŠ... A PAK ČEKÁNÍ. Na co mi to bude stačit?

Domácí Eder si dvěma chybami naděje odstřelí. Nyní je na závěrečné položce Johannes Bö. Český biatlonista, právě poskytující rozhovory, pozoruje Norovu rychlopalbu a komentuje: „To je totální blázen, nakropil to tam nehorázným způsobem.“

Nicméně poslední terč Böovi nezbělá!

Já snad vážně budu mistr světa, nevěřícně si říká Moravec. „Nikdo další už tam snad není.“

Mé pocity? Je to pade na pade

Nemá v tuto chvíli žádnou informaci, že na trati je s číslem 100 stále Lowell Bailey, dosud třikrát neomylný, ani že Američan po třetí položce vede dvanáct vteřin. Na videostěně momentálně svítí pořadí po čtvrté střelbě, tam však ještě Bailey nebyl.

Hamza naopak o této hrozbě moc dobře ví. „Tak už jen Lowell,“ říká.

K českým trenérům zamíří francouzský kouč a gratuluje jim. Reportér německé televizní společnosti ZDF se přichází zeptat: „Mluví Ondrej anglicky?“ Ano, jistě, mluví. Svět vyhlíží nového šampiona.

Jenže Bailey, pětatřicetiletý chlap, který už loni chtěl s biatlonem skončit a být víc s rodinou a který má v týmu USA českého servismana Petra Garabíka a napůl českého poradce na střelbu Matta Emmonse, ustojí drtivý tlak nervů.

Ani na poslední stojce se nemýlí.

„Pozor, má na Ondru jen šest vteřin,“ vykřikne Rybář, když Američan opouští střelnici. „Už toho má taky plný zuby. Bude to drama.“

Na počítači, který má u dalekohledu, si otevře analýzy závodu a hledá časy obou kandidátů titulu v minulém kole. „Ondra v něm dal Lowellovi jen dvě vteřiny. Bude to těžký.“

O svém posledním kole posléze Bailey po závodě pronese: „Připadalo mi, že nemá čtyři kilometry, ale čtyřicet.“

Oči všech zainteresovaných hltají a vzývají mezičasy. Na dalším činí Američanův náskok jen čtyři vteřiny. Potom jen 2,8 vteřiny.

„Lowellovi pomáhá, že jede ve dvojici s Rusákem, to je pro nás blbý,“ všímá si Rybář, jak se Bailey drží s Rusem Volkovem, kterého na trati dostihl.

Přesto na metě 18,9 kilometru, 1100 metrů před cílem, ukáže časomíra pouhou desetinu vteřiny pro Baileyho!

Dopadne to zlatě, uvěří v tu chvíli mnozí Češi. Ne tak Moravec. Připomíná: „Já byl ke konci totálně kyselej, přechody i sjezd ke stadionu jsem neměl dobré.“

Michal Krčmář, radující se za cílem z vlastního zmrtvýchvstání na šampionátu, se proměňuje v náruživého fanouška a ujišťuje: „To už Ondra dá. To už udělá!“

„Fantastická atmosféra. Úžasný závod. A strašný nervy,“ říká na tribuně Veronika Moravcová.

Všichni členové amerického týmu, rozestavení po trati, si mohou vykřičet plíce. Petr Garabík na kopci nad stadionem prohlásí: „Teď Lowellovi můžou pomoci jen rychlé lyže.“

A on je má. Ještě sjezd. Ještě cílová rovinka.

Moravcovy emoce v cíli jezdí jako po horské dráze, nahoru dolů.

Vyjde mi to? Nevyjde?

Už to ví. Směšné 3,3 vteřiny rozhodují proti němu. Ondřej Moravec pohodí hlavou, usměje se. Michal Krčmář si uleví nepublikovatelným slovem.

Americký biatlonista Lowell Bailey (vpravo) se raduje z titulu mistra světa ve...
Lowell Bailey, vítěz nejdelšího biatlonového závodu na MS, se dělí o svou...

JÁ TO DOKÁZAL! Radost Lowella Baileyho - i jeho rodiny.

Biatlonový veterán Bailey jásá jak smyslů zbavený, dočkal se své první medaile z mistrovství světa a hned zlaté! Vyhrál v souboji dvou otců. Utíká k němu manželka, směje se na svoji maličkou dcerkou Ophelii.

Petr Garabík sjede na stadion a září: „Mně je jedno, že jsme porazili Čechy, důležité je, že jsme porazili všechny. Jakákoliv medaile by nám dnes stačila, ale zlato je třešnička. A Lowell si ho zasloužil.“

Michal Málek povídá: „Takový kousíček. Když jsem to viděl... Ale i stříbro je paráda. A všem našim klukům se to dneska povedlo.“

„Co jsou to tři vteřiny na dvacítce?“ ptám se ho.

„Vlastně vůbec nic. Ale ve své podstatě rozdíl mezi zlatem a druhým místem.“

Česká enkláva rychle zažene dočasné ochromení ze strhující koncovky a slaví čtvrtou medaili z Hochfilzenu. Právě vyrovnali Kontiolahti 2015, dosud nejúspěšnější šampionát české historie.

Pravda, Moravec v duchu stále zvažuje, zda vyhrál stříbro, nebo zrovna ztratil zlato. „Mé pocity jsou teď pade na pade,“ přizná. „Byl jsem tomu vysněnému zlatu strašně blízko. Ale je to placka z mistrovství světa, to se počítá.“

Ondřej Moravec se raduje ze stříbra na světovém šampionátu v Hochfilzenu.

SMĚJU SE, MÁM PŘECE MEDAILI. Pro Moravce je pátá z mistrovství světa.

Kráčí na květinový ceremoniál, při němž se dcera vítěze rozpláče, a tak jí bronzový Martin Fourcade dává na utišení plyšovou veverku, maskota šampionátu, kterého právě dostal.

Bailey se s každým objímá, přijde proto pořádně pozdě na tiskovou konferenci. Líčí na ní, jak v Hochfilzenu závodil už před sedmnácti lety na juniorském světovém šampionátu - a jak je pořád tady.

„Už jsem přestával věřit, že se někdy té medaile dočkám,“ vypráví. „Pořád čekám, až někdo přijde a vzbudí mě. Vím, že je to klišé, ale je to tak neuvěřitelné, je to jako sen. Tolik tvrdé práce je za tímhle zlatem, tolik lidí, kteří mi pomohli. Všechno se to vyplatilo.“

16.února 2017 v 19:55, příspěvek archivován: 17.února 2017 v 09:13

Ten táta pořád něco vykládá... Je mistrem světa, víš, miláčku. Mála Ophelie Bailey, když Lowell Bailey i půl hodiny po TK pořád jen mluvil https://t.co/Lb4ISKVUKT

Kdo hledí, na jeho nefalšovanou, čirou radost, nemůže mu zlatou odměnu nepřát. „Je nádherné, když se v pětatřiceti tahle dočká své první medaile,“ říká i Ondřej Moravec.

Jemu je 32 let.

Stále má čas. A stále ani toto mistrovství nekončí.

Pro Baileyho, plujícího na zlatém oblaku, však už klidně skončit může. Ještě půl hodiny po tiskové konferenci vypráví a vypráví a vypráví, gestikuluje, rozesmívá i dojímá naslouchající.

Jeho malá Ophelie se v náručí maminky nejdřív zase rozpláče a potom usne.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Jsem rychlejší než dřív. Hirt myslí na Giru i na boj o celkové pořadí

3. května 2024

Premium Ve středu odcestoval do Turína, odkud se zítra vydá na trať svého nejoblíbenějšího i...

Lehečka postoupil v Madridu do semifinále, zraněný Medveděv vzdal

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  23:55

Jakmile stvrdil zisk prvního setu poměrem 6:4, jeho soupeř mu oznámil, že kvůli zranění třísla...

Přemožitel Plzně Fiorentina první semifinále Konferenční ligy vyhrála

2. května 2024  23:46,  aktualizováno  23:50

Fotbalisté Fiorentiny v úvodním semifinále Evropské konferenční ligy porazili Bruggy 3:2, hosté...

Semifinále Evropské ligy: Leverkusen s Kovářem v brance vyhrál v Římě 2:0

2. května 2024  20:49,  aktualizováno  23:23

Fotbalisté Leverkusenu s brankářem Matějem Kovářem zvítězili v úvodním semifinále Evropské ligy na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...