Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zamlženo. Festival Böových, pasažér Štvrtecký a fiasko německého kapitána

  7:48
Oberhof (Od našeho zpravodaje) - Byl to regulérní závod? Otázka zazněla v cíli sprintu mužů na mistrovství světa biatlonistů a mířila na Michala Krčmáře. „Úplně ne,“ odpověděl. „Někdo měl podmínky lepší, někdo horší. Na druhou stranu děláme venkovní sport. S něčím takovým, co tu dnes nastalo, musíme počítat. Prostě se to odjelo.“

Vyčerpaný Jakub Štvrtecký padl v cíli sprintu na mistrovství světa v Oberhofu. | foto: Petr Slavík/Český biatlon

Půl hodiny před startem přitom v Oberhofu seriózně hrozilo, že se v sobotu neodjede vůbec nic a sprint mužů bude odložen. „A kde je ten stadion?“ vtipkoval Johannes Bö. Mlha zahalila střelnici. Trenéři vyšli při nástřelu se svými dalekohledy raději až na palebnou čáru, aby ze vzdálených terčů aspoň něco odečetli. Norové rychle měnili na malorážkách dioptry.

„Kluci vidí blbě, ale něco přece jen vidí,“ říkal český kouč Matt Emmons.

„Podmínky už jsou skoro na hraně,“ usoudil Jakub Štvrtecký.

„Bylo to takové hledání černých šmouh spojené se snahou trefit je,“ popisoval nástřel Michal Krčmář.

Biatlonový svátek v ČR. Vyhrajte VIP vstupenky na Světový pohár v Novém Městě

Diváci, kteří zaplatili za vstupenku 90 eur, z tribuny neviděli ani terče, ani velkou videostěnu. Vše se jim ztrácelo za neprodyšným mlžným závojem.

Jury se na střelnici sešla, jednala a rozhodla: „Závodit se přece jen bude.“ Jakoby i paní Příroda chtěla vzápětí pánům funkcionářům poděkovat za tento verdikt, a tak mlžné mléko poněkud rozředila a zvedla. Ovšem později ji tato dobromyslnost zase přešla a vytrvale posílala na stadion další mlžné poryvy.

VIDÍM, ŽE NIC MOC NEVIDÍM. Trenér biatlonistů Matt Emmons sleduje počínání svých svěřenců při nástřelu před sprintem..

„Je to trochu loterie, protože mlha pořád poletuje nahoru a dolů,“ podotkl šéf svazu Jiří Hamza. I německý prezident Frank-Walter Steinmeier, jenž dorazil do Onerhofu jakožto nejčestnější host, sledoval na tribuně průběh závodu především na svém mobilním telefonu.

Johannes Bö odstartoval se žlutočerveným číslem 1 na hrudi a když dorazil na úvodní ležku, i Michal Krčmář, připravený právě ve startovní budce, si všiml: Dlouho čeká, než začne střílet.

Bö jednou minul, čímž zdramatizoval souboj o titul, a před stojkou sám sebe nabádal: Buď v klidu a prostě jen trefuj středy těch terčů.

Úplně dokonale se mu to nepovedlo, dvě rány byly těsné kalibry, přesto mu pět terčů zbělalo, a tak mohl pronést: „Dnes při mně štěstí stálo, příště se ode mě možná odvrátí.“

Tentokrát mu i ta pověstná dávka štěstí přispěla k vítězství. „Můj nejpovedenější závod v mlze za celou kariéru,“ radoval se.

Na své oberhofské misi za šesti (nebo snad i sedmi?) zlatými medailemi si mohl odškrtnout druhý splněný úkol. Navíc v nádherném rodinném balení: „Böovské double na mistrovství světa je něco naprosto bláznivého. Nemohlo to dnes skončit lépe,“ jásal.

Pro stříbrnou medaili si totiž kráčel jeho starší bratr Tarjei Bö. Ten Tarjei, jehož výkony v prosinci byly natolik nepřesvědčivé, že norská média dokonce navrhovala jeho přeřazení do B-týmu.

Teď seděl 34letý matador na tiskové konferenci a říkal: „Nebyla to zrovna má nejpovedenější sezona. Ale nejvydařenější závod jsem si schoval až sem.“

BEREME VŠECHNY MEDAILE. Norští fanoušci oslavují.

Mimochodem, všichni tři norští medailisté, tedy i bronzový Sturla Holm Lägreid, dorazili na tiskovku v respirátorech, přestože v Oberhofu rozhodně povinné nejsou. Ale takové už je pravidlo norské reprezentace. Nic nepodcenit. Chránit se všude, jak jen jde. Proto norský tým už řadu let striktně odmítá ubytování v těch hotelích, kde jsou na pokojích položené koberce, jelikož prach z nich může přispět k šíření nemocí.

Václavík: Najednou přišel hrozný třes

Ale zpět k mistrovskému závodu.

Z pohledu elitního tria českých mužů v něm platilo: parádní běh, pánové.

Vždyť kdy naposledy se stalo, aby ve sprintu na světovém šampionátu figurovali tři Češi mezi patnáctkou nejlepších běžců: 7. Štvrtecký, 9. Václavík, 14. Krčmář. Přičemž v posledním kole byl Štvrtecký dokonce čtvrtý nejrychlejší ze všech, lépe než on zvládli toto kolo pouze... no ano, tři Norové.

„Já byl jen pasažér, ty lyže dnes jely samy. Stačilo, abych vyjel nahoru na Birgsteig, a potom už nějak na tu střelnici doklouzaly,“ smál se Jakub Štvrtecký a netajil jisté zadostiučinění, že po své nenominaci do smíšené štafety předvedl, jak dobře je běžecky nachystán.

K velké české spokojenosti chyběla ve sprintu „maličkost“: trefit víc terčů.

Když Krčmář zapsal dvě chyby vleže, kouč Emmons na střelnici glosoval: „Celá položka vpravo dole.“ Ve zbytku závodu česká jednička napravovala napáchané škody.

MLŽNÁ DŘINA. Michal Krčmář v cíli sprintu.

Adam Václavík svoji ležku vynuloval, na trati si vedl náramně a členové týmu mu hlásili: „Jsi šestý.“ Když od nich navrch zaslechl, jak relativně málo času ztrácí na Johannese Böa, pomyslel si: Asi jedu fakt dobře.

Jenže přišla Václavíkova obávaná stojka. Tolikrát v kariéře ho vytrestala.

A stalo se to znovu.

„Snažil jsem se ve druhém kole na trati trochu zvolnit a přijet na střelnici v přijatelném tempu, abych stojku odstřílel v pohodě,“ vyprávěl. „Byl jsem dobře nastavený v hlavě a pevně věřil, že dnes tu stojku prolomím. Bohužel, na podložce pak přišel hrozný třes a už to byl jen boj.“

Tři chyby jej srazily z výsostných pozic.

To Štvrtecký minul jednou vleže a potom první dvě rány vstoje. „Přitom jsem si na stojce připadal dost komfortně. Nevěřil jsem vlastním očím, že ty dva terče nespadly.“

Oči jej však neklamaly. Ze skvělého běžeckého závodu Čechů v součtu se střelbou vzešel následující konečný účet: 14. Krčmář, 15. Štvrtecký, 24. Václavík.

„Dnes jsem měl na to být hodně vysoko,“ litoval nevyužité příležitosti Václavík. „Ale musím se s tím poprat. Přijdou další šance.“

Jacquelin: Stíhačku nepojedu

Mnozí z nejslavnějších biatlonistů současnosti nicméně dopadli toho dne mnohem hůř než Češi. Francouz Emilien Jacquelin skončil po čtyřech ranách mimo terče šestatřicátý. Rozladěný a roztrpčený se pak večer s vedením francouzského týmu dohodl, že do stíhacího závodu nenastoupí.

Odvrátil se tím od disciplíny, ve které měl obhajovat titul mistra světa z let 2020 a 2021 a o níž před startem šampionátu pro časopis Nordic Magazine tvrdil: „Mým cílem je v Oberhofu dokončit zlatý hattrick ve stíhačce. To je moje největší motivace. Věřím, že jsem připraven.“

Velezkušený kapitán německého výběru Benedikt Doll pro změnu před šesti lety oslavoval na mistrovství světa zlato ze sprintu, jenže tentokrát si po pěti ze svých deseti výstřelů vyslechl z tribun zklamané „áááách“. Skončil pětapadesátý, v cíli odmítl hovořit se všemi novináři a beze slova opustil arénu.

Už o tři dny dříve, ve středeční smíšené štafetě, „zazdil“ trestným kolem medailové ambice Němců, a tak webové stránky německého Eurosportu nyní poněkud nemilosrdně psaly: „Doll je zcela mimo roli.“ A server sport1.de použil ještě tvrdší slova: „Dollovo fiasko“.

Také on byl původně na prahu šampionátu naladěn do optimistična, když říkal: „V létě jsem se stal otcem. Rodičovství mi prospělo, v závodech jsem mnohem uvolněnější.“ Teď mu naopak týmový kolega Roman Rees na dálku radí: „Občas se vám stane, že zapomenete, že biatlon umíte. Benedikt se musí nejprve uklidnit a potom úplně resetovat. Ve stíhačce může být zase všechno jinak.“

Stíhačka bez Vittoziové

Italka onemocněla

Do nedělního stíhacího závodu žen nenastoupí velká soupeřka Markéty Davidové, italská biatlonistka Lisa Vittozziová. Pátá žena ze sprintu na Instagramu informovala: „Mé srdce pláče, naneštěstí jsem onemocněla a nebudu schopná být na startu. Mé zklamání je obrovské, ale věřím, že mi co nejdříve bude zase lépe.“
Davidová, šestá ve sprintu, tak bude pátou nejlépe postavenou biatlonistkou na startu stíhačky.

Jakov Fak, světový šampion v hromadném závodě z roku 2015 a zároveň i jakýsi itinerář biatlonového pelotonu, má v tomto směru jasno: V nedělním odpoledni dostanu volno. Protože závodníka ze 63. místa výsledkové listiny se stíhačka netýká.

Nenastoupí do ní ani Fin Tuomas Harjula. V prvním kole sprintu upadl, zničil při karambolu dioptr (což zjistil až na střelnici), musel tedy rozhodčí požádat o náhradní zbraň, jenže ta nebyla kalibrovaná. Strávil na ležce tři minuty, a přesto minul všech pět terčů.

„Ani jsem pak nešel na trestné kolo. Stejně už to bylo jedno,“ utrousil. Za porušení pravidel vyfasoval deset trestných minut navíc.

Na stojce to nebylo o mnoho lepší, přidal další čtyři chyby. Zcela demoralizovaný se dopotácel do cíle.

Sečteno a podtrženo znamenaly jeho trable a tresty poslední 111. místo se ztrátou sedmi minut na předposledního Bosňana Vukoviče.

Kaisa Mäkäräinenová, v Oberhofu reportérka finské televize, po závodě přišla do tiskového střediska a na kávovaru si tu udělala espresso. Při jeho popíjení možná dumala, jestli nebylo jednodušší sama závodit než přemýšlet, na co se má ptát muže, jenž minul devět z deseti terčů.

Autor:

Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Na MS v hokeji vyrazte vlakem a MHD, parkování nebude jednoduché, vzkazují organizátoři

11. dubna 2024  14:17,  aktualizováno  9.5 10:07

Od pátku 10. května se v Ostrava Aréně a pražské O2 areně odehraje mistrovství světa v hokeji....

Sága kolem Fedotova pokračuje. IIHF uložila Rusům pokutu 26 milionů korun

9. května 2024  9:52

Disciplinární komise Mezinárodní hokejová federace (IIHF) uložila Ruské hokejové federaci pokutu ve...

Z moderní haly do plechárny. Holt se víc obleču, říká olomoucká posila Fridrich

9. května 2024  9:50

V pátek v jeho domovské Ostravě začíná hokejové mistrovství světa. Rád by se na některý ze zápasů...

Bitku po šesti letech ocenil i trenér. Umím dát ránu, těšilo Pastrňáka

9. května 2024  9:44

Už vlastně o nic nešlo. Zbývalo lehce přes sedm minut do konce druhého zápasu série mezi hokejisty...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...