Běloruská biatlonistka Darja Domračevová si jede pro vítězství v závodě

Běloruská biatlonistka Darja Domračevová si jede pro vítězství v závodě Světového poháru v Chanty Mansijsku na trati 12,5 kilometrů. | foto: AP

Mistrovství světa v biatlonu má přinést půl miliardy korun. Na tržbách

  • 2
Psal se rok 2009 a v Liberci se konalo mistrovství světa v klasickém lyžování. Organizátoři za sebou zanechali dluhy 112 milionů korun. Přitom pracovali přibližně s dvoumiliardovým rozpočtem. Příští rok v únoru se bude v Česku konat další šampionát - tentokrát v biatlonu v Novém Městě na Moravě.

"S tím, že před námi někdo poukazuje na MS v Liberci, se setkáváme už asi pět let. My musíme skončit v kladných číslech," řekl zcela jasně šéf novoměstského organizačního týmu Jiří Hamza. Tým navíc pracuje se "skromnějšími" ciframi než liberečtí organizátoři v čele s Kateřinou Neumannovou.

"Výstavba areálu bude stát 275 až 280 milionů korun, oproti původně plánovaným 306 milionům. A to i po zahrnutí maximálně možných víceprací, které umožňují podmínky dotací," sdělil Hamza.

Z fondů Evropské unie přiteklo na vybudování nových tratí, zázemí i ochozů pro diváky přibližně 100 milionů korun, od Kraje Vysočina putovalo 60 milionů, ministerstvo financí poskytlo 30 milionů korun a ministerstvo školství uvolnilo 98 milionů korun.

Organizátoři čekají celkově 160 tisíc diváků

V tomto areálu se uskuteční historicky největší akce, jaká se kdy na Vysočině konala. Celkově by ji mělo navštívit až 160 tisíc diváků.

Kvůli tomu se modernizovala nádraží v Novém Městě i Žďáře nad Sázavou, opravily se silnice, vznikla nová parkoviště.

"Nápor na infrastrukturu bude velký. Dost se zabýváme dopravním systémem," potvrdil Jiří Hamza. Parkovací stání budou zajištěna pro šest tisíc vozidel - nejen u areálu nebo pod sjezdovkou, ale i v Novém Městě nebo podél silnice mezi Mělkovicemi a Radňovicemi.

Organizátoři očekávají, že mistrovství bude mít pro region přínos zhruba ve výši půl miliardy korun. Plné budou hotely, restaurace. Počítá se s tržbami z prodeje vstupenek i suvenýrů.

"Je to obrovská šance pro Vysočinu. Je však potřeba myslet nejen na krátkodobý zisk, ale i na dlouhodobost příjmů z cestovního ruchu," upozornil jihlavský primátor Jaroslav Vymazal, který se byl v minulém týdnu na Vysočina arénu podívat. "Mysleme na pohostinnost. Cena a kvalita hotelů bude také důležitá," upozornil Vymazal.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)