biatlonová střelnice, ilustrační foto

biatlonová střelnice, ilustrační foto | foto: AP

Biatlonistka Černá má za sebou debut mezi ženami, teď dře v Alpách

  • 2
Ač věkem stále ještě dorostenka, závodí osmnáctiletá letohradská biatlonistka Kristýna Černá i za juniorskou reprezentaci a nedávno si ve švédském Östersundu vyzkoušela i první závod mezi ženami. Jak to vypadalo? V prvním sprintu skončila devětapadesátá, ve druhém už se jí dařilo méně a o devatenáct příček se propadla.

"Největší ponaučení z Östersundu mám, že se na střelnici dá hodně získat, ale také hodně ztratit," svěřila se Černá pro web biatlonového svazu.

Talentovaná závodnice o minulém víkendu soutěžila pro změnu v juniorské kategorii v Austria Cupu v rakouském Obertilliachu. V sobotním i nedělním sprintu doběhla na 7,5kilometrové trati sedmá.

"Má výkonnostní parametry na to, aby se časem dotáhla na českou ženskou špičku," je přesvědčen její letohradský trenér Michael Málek. Opatrně ale dodává: "Všechno souvisí s motivací a vůlí něčeho dosáhnout. Teď ještě studuje na gymnáziu v rodné České Třebové, skloubit kvalitní vysokou školu a špičkový sport je však hodně obtížné."

Z Obertilliachu Černá vzápětí přejížděla na soustředění do italského Ridnaunu. "Je to kočovný život," říká trenér Málek. Půvabné blondýnce kromě jiného komplikuje studium na výše zmíněné střední škole.

Během sezony se v Třebové jen příležitostně mihne. Jako po švédské anabázi: "Po Östersundu jsem jeden odpočívala, pak jsem se musela ukázat ve škole a k tomu jsem stihla pár tréninků."

V Ridnaunu pobude do 21. prosince - hlavním cílem je vyladit formu na blížící se mistrovství světa juniorů a dorostenců ve finském Kontoliahti, které proběhne v termínu od 20. do 26. února.

Pro Černou to bude vrchol zimní části sezony; už koncem září úspěšně bojovala na kolečkových lyžích na MS v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě. V individuálních závodech skončila dvakrát devátá, ve smíšené štafetě na pátém místě. "Jsou to moje nejlepší výsledky v kariéře," radovala se tehdy.


Program biatlonové sezony 2024/2025

Světový pohár v biatlonu v sezoně 2024/2025 začne 30. listopadu ve finském Kontiolahti. O poslední body pak biatlonisté zabojují 23. března 2025 v Oslu. Pro české fanoušky je klíčový především 6. březen, kdy začnou klání v Novém Městě na Moravě.

25. 11. 2023 - 17. 3. 2024 (výsledky závodů)

24. 11. 2024 - 23. 3. 2025 (program závodů)