Z urputným výrazem se snaží projít zlínský Ondřej Chwaszcz (vlevo), cestu mu

Z urputným výrazem se snaží projít zlínský Ondřej Chwaszcz (vlevo), cestu mu kryje jeho spoluhráč Pavel Harčár. Na toho tlačí Marek Slunéčko z Litoměřic. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Zlínským basketbalistům hrozí, že prvoligové play-off začnou venku

  • 0
Skončit v první lize basketbalistů po základní části čtvrtý, nebo pátý je velký rozdíl. Lépe postavený tým začne čtvrtfinálovou sérii doma a rovněž bude mít výhodu vlastního prostředí v případě pátého rozhodujícího utkání. Dobře si to uvědomují i ve Zlíně, který drží od startu sezony čtvrtou příčku. Jenže teď mu reálně hrozí, že o ni přijde.

"Po dvou únorových porážkách jsme si situaci zkomplikovali," ví trenér Zlína Jaroslav Kotala. Jeho mužstvo je sice pořád s náskokem bodu čtvrté, pokud ale nezvládne následující duel v šestém Hradci Králové, může se rázem propadnout na šestou pozici. Za Hradec i Sokol Pražský, na jehož hřišti Kotalovi svěřenci podlehli v předchozím kole.

"Čtyřku jsme si měli pohlídat vítězstvím v Liberci. Pronásledovatelé už by nás zřejmě nedohnali," mrzí Kotalu hlavně první únorová porážka v hale osmého celku soutěže. "Ještě pořád to máme ve svých rukou, i když náš los je nejtěžší," připustil.

Po klíčovém střetnutí v Hradci hostí basketbalisté Zlína suverénní Jindřichův Hradec a pak jedou do Trutnova, který bojuje o play-off. Až v závěrečném utkání základní části má Zlín doma snadného soupeře - poslední Kladno.

"Kvůli fanouškům i našemu dobrému pocitu chceme být nejhůře čtvrtí," pronesl Kotala, který nad případným soupeřem pro čtvrtfinále zatím nepřemýšlí. "I když jsou mužstva, která nám sedí a jiná zase nevyhovují, v tuto chvíli nebudeme spekulovat."

Zlínského kouče více než jméno soka pro play-off zaměstnává nevyrovnanost výkonů jeho družstva. "Nemáme problém vytvořit si v první čtvrtině dvouciferný náskok," podotkl. "Potíž je ale v tom, že o něj přijdeme a zase si ho pak musíme pracně budovat."

Výsledkem je, že aspoň o deset bodů vyhrál Zlín ve druhé polovině dlouhodobé části pouze jednou, zdaleka nejméně z vedoucí šestky soutěže.

"Bodově nás drží hráči základní sestavy Pavlík, Harčár, Šušák a Sedlák," vyjmenoval Kotala. "Pokud se nepřidají náhradníci, budeme mít v play-off trable," tuší.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž