ilustrační foto

ilustrační foto | foto: Jan Salač, MF DNES

Basketbalový Zlín chce mezi českou elitu. Teď cílí na Final Four

  • 2
Basketbalisté Zlína opanovali moravskou skupinu první ligy. V nadstavbě s českými soupeři by si rádi zajistili pořadatelství závěrečného turnaje.

Nejvyšší soutěž basketbalistů ve Zlíně? Už příští sezonu to může být skutečností. Tým Jaroslava Kotaly suverénně ovládl moravskou skupinu první ligy a před vyvrcholením sezony se zařadil k nejvážnějším adeptům postupu mezi českou elitu.

„Chceme nahoru,“ přiznává Kotala, který je zároveň šéfem klubu. „Zlín je krajské město a Kooperativa NBL by mu slušela.“

Cesta do ní je však ještě spletitá a Kotala to dobře ví. Jeho výběr musí zdolat ne jednu překážku, ale hned čtyři. První je nadstavbová část, ve které Zlín srovná své kvality s třemi nejsilnějšímu celky z české skupiny. Druhý krok představuje čtvrtfinále play-off. Třetím je Final 4 a pak případná baráž s odpadlíky z nejvyšší soutěže.

„Naším přáním je vyhrát nadstavbu. Pak bychom mohli pořádat Final 4,“ upozorňuje Kotala na výhodu celkového prvenství.

Podmínkou je úspěch ve čtvrtfinále, které se hraje pohárovým způsobem doma a venku. Pokud skončí Zlín v nadstavbě do čtvrté příčky, střetne se se soupeřem z předkola.

Výchozí pozice Kotalova mužstva je příznivá. Do nadstavby vstoupí jako jediné se stoprocentní bilancí, z moravské skupiny se mu započítaly čtyři výhry s béčkem Opavy a UP Olomouc.

„Jsme maximálně spokojení. Předpokládali jsme, že pokud začneme s novými hráči sezonu dobře a koncentrovaně, měli bychom se umístit v první čtyřce. Že budeme tak vysoko, jsme ale nečekali,“ přiznal Kotala.

Zatímco před zahájením sezony o konkrétních ambicích nechtěl mluvit, teď je nezastírá. Nadstavba startuje příští týden a Kotala věří, že bude mít k dispozici silnější tým než na konci základní části. To prohrál bez hostujících hráčů z Brna a několika marodů závěrečná dvě utkání.

Marián Hrabovský (ve žlutém dresu Zlína) v pohárovém utkání s Opavou, brání ho...

„Brno se dostalo do problémů s nemocnými hráči, takže jsme se domluvili, že si je nechají. A nasazovat nedoléčené hráče nemělo smysl. Hráli jsme v sedmi lidech a šanci dostali kluci z lavičky,“ vysvětloval Kotala pro nezasvěcené důvody porážek.

Na nadstavbu by měl být nachystaný bývalý český reprezentant Jaroslav Prášil, který posílil mužstvo v létě, i kanonýr David Nehoda.

„Hodně nám napoví první dva zápasy a hlavně domácí s Hradcem Králové, který považuji za největšího favorita,“ zmínil kouč Zlína loňského vítěze nadstavby.

Pokud jeho soubor udrží domácí neporazitelnost, díky náskoku skončí nejhůře třetí. „Zásadní bude, jestli zůstaneme zdraví. Loňská sezona je varováním.“

Zlín ji dokončil v agónii, bez řady zraněných hráčů prohrál sedm z osmi posledních zápasů. Na to teď ale v klubu nemyslí. Na stagnaci z let předchozích nehodlají navázat. Naopak. Úvahy o národní lize dostaly reálnější obrysy.

„Věříme, že na nejvyšší soutěž bychom snáze sehnali finance. A víme, že naše hala by dostala výjimku,“ informoval Kotala.

Ve Zlíně se však k letošnímu postupu neupínají. „Jsou náznaky, že od přespříští sezony by se soutěž rozšířila z dvanácti účastníků o dva nebo čtyři,“ prozradil Kotala.

Možná ještě větší příležitost se tak rýsuje basketbalistům v příští ročníku. „Kostru týmu máme,“ těší Kotalu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž