Tereza Kuthanová (vlevo) z Hradce Králové míří na trutnovské Jamie Russellovou...

Tereza Kuthanová (vlevo) z Hradce Králové míří na trutnovské Jamie Russellovou (uprostřed) a Aminatu Fallovou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Basketbalové derby Hradec - Trutnov začíná, ve hře je ligový bronz

  • 2
Na rozdíl od minulého ligového ročníku zbývá pro rivalky z kraje jen jediná medaile. Zatímco před rokem se hráčky Hradce dostaly do finále a Trutnov poté ovládl sérii o bronz, nyní si jedno z těchto družstev zapíše do své kroniky k letošní sezoně nepopulární čtvrtou příčku. Víc medailových sad už prostě k dispozici není, o ty dvě nejcennější se totiž letos střetnou obhájkyně titulu z USK Praha a Nymburk.

Právě tato družstva vystavila Hradci, respektive Trutnovu v semifinále stopku, jak Hradec s Nymburkem, tak Trutnov s USK v něm prohrály 0:3 na zápasy. Nyní se tak musí pokusit sezonu medailově zachránit v souboji o bronz.

Souboj o bronz

* V Ženské basketbalové lize se o něj utkají Sokol Hradec Králové a Kara Trutnov;

* první zápas se hraje v úterý v Hradci Králové (začátek v 18.30), druhý v pátek v Trutnově (18.00), případný třetí za týden v úterý v Hradci;

* obě družstva se v této ligové sezoně utkala dvakrát, v Trutnově vyhrála Kara 69:60, v Hradci pro změnu zase Sokol 67:56;

* za posledních patnáct let se obě družstva v sérii o třetí místo utkávají popáté, třikrát byl úspěšnější Trutnov, jednou Hradec;

* v novém tisíciletí na sebe v boji o bronz narazily v roce 2002 (Trutnov vyhrál 3:0), 2003 (Trutnov 3:2), 2007 (Trutnov 2:0) a zatím naposledy v roce 2013 (Hradec 3:2).

Není to pro družstva z kraje nic nového. Za patnáct posledních let se tak v této sérii utkají popáté. Bilance v nich mluví pro trutnovskou Karu, která ovládla už tři. Jenomže naposledy se tak stalo před devíti lety, a když se v kraji hrálo o bronz před třemi lety, poprvé se radoval Hradec.

Tehdy vyhrál nad Karou 3:2 na zápasy, což se letos určitě nestane. Letošní boj o bronz se totiž hraje jen na dvě vítězství s tím, že výhodu si do něj nese Hradec. Na jeho hřišti se totiž bude hrát jak úterní první utkání, tak případné třetí.

Přestože Hradec jde do série o třetí místo z výhodnější pozice, protože v základní části skončil právě na třetím místě, zatímco Trutnov na čtvrtém, jejich vzájemná ligová bilance v této sezoně je vyrovnaná. Rivalky se střetly dvakrát a domácí tým v obou případech tuto výhodu využil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž