Josef Toms, basketbalový mistr Evropy z roku 1946, stojí v horní řadě jako...

Josef Toms, basketbalový mistr Evropy z roku 1946, stojí v horní řadě jako čtvrtý zprava. | foto: Archiv J. Bažanta

Zemřel Josef Toms, člen basketbalových mistrů Evropy z Ženevy 1946

  • 0
Ve věku 94 let ve středu zemřel Josef Toms, basketbalový mistr Evropy z roku 1946 a člen domácí Síně slávy. V poválečných letech se podílel rovněž na stříbru z domácího ME 1947, o rok později se zúčastnil i OH v Londýně, kde Československo obsadilo sedmé místo.

Před dvěma lety se s úsměvem vyjádřil k faktu, že polovina novinových referátů o ženevském finálové výhře nad Itálií uváděla, že to byl právě on, který dal vítězný koš na 34:32, druhá polovina psala o střelci Ivanu Mrázkovi: „Mně to bylo jedno. Napište, že to byl Ivan. Udělá mu to radost.“

Za reprezentaci sehrál Toms v letech 1946 až 1952 celkem 35 zápasů. O jeho úmrtí informovala na svém webu Česká basketbalová federace.

Na klubové úrovni hrál Toms za Uncas Praha, s nímž získal dva ligové tituly. Později hájil barvy žižkovských celků Viktoria, Sokol a Tesla.

Na hřišti patřil mezi hračičky. Fanoušky bavil různými fintami. „Jo, to bylo moje. Já měl fintičky a různé triky někdy raději než dávat koše,“ vzpomínal Toms, jenž basketbal nepřestal sledovat i po skončení aktivní kariéry.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž