LeBron James během setkání s fanoušky v rodném Akronu. 25 000 mužů a žen...

LeBron James během setkání s fanoušky v rodném Akronu. 25 000 mužů a žen slyšelo, že James už bude věrný Clevelandu Cavaliers. | foto: AP

Start NBA budí otázky, tahák je jasný: co dokáže James s Clevelandem?

  • 11
Už jen desítky hodin scházejí do startu nové sezony basketbalové NBA. Po třech letech se v ní nepředstaví žádný český hráč, jelikož Jan Veselý se rozhodl vrátit do Evropy a Tomáš Satoranský naopak odchod do zámoří ještě oddálil a domluvil si angažmá v Barceloně.

Největším tahákem nového ročníku je návrat největší hvězdy soutěže LeBrona Jamese z Miami do Clevelandu, kde s kariérou začal. Věří, že posílené „Kavalíry“ dotáhne k mistrovskému titulu, který obhajuje San Antonio.

Začíná se...

Sezona odstartuje v noci z úterý na středu. Týmy opět sehrají v základní části 82 zápasů, osm týmů z každé konference postoupí do play-off. Devětašedesátý šampion bude znám na konci května či na začátku června 2015.

Právě Jamesovo rozhodnutí opustit po čtyřech letech a dvou titulech tým Miami Heat a vrátit se do rodného státu Ohio bylo hlavní událostí léta. Příchod Jamese navíc do Clevelandu nalákal hvězdu Minnesoty Kevina Lovea a několik ceněných veteránů, jako jsou Shawn Marion, Mike Miller či James Jones. Ti spolu s mladými členy jádra týmu Kyriem Irvingem a Dionem Waitersem katapultovali Cavaliers do role spolufavorita celé soutěže.

„Nebudu ale dělat velká prohlášení. Je před námi dlouhá cesta a já chci být hlavně dobrým lídrem. Musíme být trpěliví, dobře pracovat a uvidíme, zda odměna přijde už v této sezoně, nebo až v dalších,“ řekl James.

Otázkou je, jak se hvězdný tým povede ukočírovat trenérovi Davidu Blattovi, který se po zisku titulu v Eurolize rozhodl zkusit novou výzvu a poprvé v kariéře okusí slavnou NBA.

Západ opět slibuje větší kvalitu

Dá se předpokládat, že i nadále bude pokračovat trend převahy týmů ze Západní konference. Zatímco na Východě lze mezi favority vedle Clevelandu řadit jen Chicago, Miami, Indianu a zlepšení se očekává od Toronta či Washingtonu, na Západě se podle všeho odehraje tvrdý boj vůbec o to dostat se do play-off.

KRÁLOVÉ JSME MY. Tony Parker, Tim Duncan, Matt Bonner a Patty Mills slaví...
Nejužitečnější hráč finále NBA - Kawhi Leonard ze San Antonia.
TOHLE SI VYCHUTNÁM. Tony Parker ze San Antonia po závěrečném vítězství nad...
OSLAVA NA ČLUNU. Basketbalisté San Antonia při své triumfální jízdě.

Mistrovské oslavy basketbalistů San Antonia po triumfu v NBA. Jsou schopni úspěch zopakovat?

Šampioni ze San Antonia udrželi kádr z většiny pohromadě, šlapat na paty jim chtějí zlepšující se Los Angeles Clippers a Oklahoma City, které však v úvodu sezony bude chybět zraněný nejlepší střelec soutěže Kevin Durant. Trvalou kvalitu mají také Dallas, Houston, Golden State, Portland i Memphis. Ze spodu by měly tlačit Denver a New Orleans a překvapením soutěže by mohla být omlazená Minnesota.

Nejen návraty hvězd

Dalším lákadlem sezony jsou návraty uzdravených hvězd. Divákům v posledním ročníku výrazně chyběla dvojice Kobe Bryant (Los Angeles Lakers) a Derrick Rose (Chicago).

Další události

  • přejmenování Charlotte Bobcats nad Charlotte Hornets
  • do realizačního týmu San Antonia pak vůbec poprvé v historii soutěže byla přijata žena, a to bývalá hvězda WNBA Becky Hammonová, která se stala asistentkou trenéra Gregga Popoviche

Ti loni odehráli šest respektive deset zápasů a nyní se chtějí vrátit zpět na výsluní. Navíc pokud Bryantovi bude držet zdraví, zřejmě ještě v této sezoně překoná na třetím místě historického pořadí střelců legendárního Michaela Jordana.

Velké očekávání pak panuje od letošních nováčků, jelikož letní draft měl být jedním z nejsilnějších za poslední roky. Od jedničky draftu Andrewa Wigginse si slibuje Minnesota tolik, že za něj neváhala vyměnit do Clevelandu svou největší hvězdu Kevina Lovea. Jabari Parker by zase měl pozvednout Milwaukee.

Pozornost poutají i Aaron Gordon (Orlando), Dante Exum (Utah) či Marcus Smart (Boston). Na jeden z největších evropských talentů posledních let Daria Šariče se tak dostalo až na dvanáctém místě draftu, chorvatský křídelní hráč navíc odchod do NBA ještě odložil.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž