Zranění, zranění, zranění... Zprávy z basketbalové NBA jsou monotónní

  13:47
Celkem 66 zápasů základní části NBA napěchovaných do čtyř měsíců. Přehnala to nejlepší basketbalová liga světa? Počet zraněných hráčů ukazuje, že zřejmě ano. A důsledky pocítí i olympijské hry 2012 v Londýně.

Zraněná chicagská opora Derrick Rose opouští palubovku, sezoně pro něj předčasně skončila. | foto: Reuters

Odehrát celkem 66 zápasů v základní části, přestože se kvůli zdlouhavému vyjednávání o nové kolektivní smlouvě mezi majiteli a hráči sezona NBA 2011/2012 začínala hrát až o vánočních svátcích, to bylo čistě obchodní rozhodnutí.

Už v té době se ozývaly hlasy, že je to příliš mnoho - v průměru čtyři zápasy týdně, všechny týmy musely odehrát série tří zápasů za sebou anebo třeba pěti zápasů během šesti dnů. Utrpí kvalita hry a pro organismus hráčů to bude příliš velká zátěž, tvrdili kritici.

Kvalita hry a atraktivnost pro fanoušky po pravdě řečeno až tak neutrpěla, ale zranění bylo asi ještě podstatně víc, než kdokoli očekával. A nejenže výrazně ovlivňují probíhající play-off, jejich důsledky pocítí dokonce i reprezentační týmy (především Spojených států a Španělska), které se připravují na letní olympiádu.

Nejkřiklavějšími případy jsou samozřejmě zranění nejužitečnějšího hráče loňské sezony Derricka Rose z Chicaga, které zhatilo naděje Bulls na titul (přetržený přední zkřížený vaz v levém koleni), a také zranění zad (a operace) pivota Dwighta Howarda z Orlanda. Oba budou reprezentaci Spojených států v létě chybět.

Přidejme k tomu dlouhodobé zranění dvojice španělských rozehrávačů Rickyho Rubia a Rudyho Fernandeze (oba si také zřejmě v Londýně nezahrají), těžká zranění kolen tří rozehrávačů Knicks (Jeremy Lin, Baron Davis, Iman Schumpert), přidejme nedělní zranění Chrise Boshe z Miami, přidejme... počkat, raději ne, protože bychom popsali příliš mnoho internetového prostoru.

NOSIČI NA PALUBOVCE. Iman Shumpert z New York Knicks musel v utkání z Miami předčasně z palubovky.

Nad zraněným Baronem Davisem se sklánějí spoluhráči z New York Knicks.

Komisař ligy David Stern dostal v rozhovoru během přímého televizního přenosu nedělního zápasu mezi Miami a Indianou přímou otázku, zda je zvýšený počet zranění důsledkem příliš zhuštěné sezony. 

"Upřímně řečeno... nevím," zazněla vyhýbavá odpověď. "Je spočítáno, že během normální sezony dochází v průměru k pěti zraněním ACL (předního zkříženého vazu v koleni). Letos to byla jen dvě a k dalším dvěma došlo během prvního zápasu play-off, což bylo samozřejmě křiklavé a ovlivnilo to úsudek... Konec konců, to je práce vás novinářů, abyste to vyhodnotili," uzavřel Stern.

"Neexistuje žádný důkaz, že by příliš velká herní zátěž měla v jakémkoli sportu, který jsme studovali, přímou souvislost se zraněním předního zkříženého vazu v koleni," tvrdí doktor David Altchek z New Yorku, který operoval koleno například Davidu Westovi z Indiany nebo Joshi Howardovi z Utahu. 

Je samozřejmě, že nejde házet všechna zranění do jednoho pytle. Konkrétně třeba Derrick Rose vynechal během základní části kvůli pěti různým zdravotním problémům 27 zápasů, a nebyl tedy až tak "zatížený" - jeho vážné zranění tak vůbec nemuselo být způsobeno zhuštěnou sezonou.

Na druhou stranu se dá namítnout, že hráči měli po extrémně dlouhé přestávce (od jara až do poloviny prosince) výrazně zkrácenou přípravu (kempy týmů trvaly včetně dvou přípravných zápasů jen 14 dnů) a hned naskočili do extrémní zátěže. Takže i zranění, která zdánlivě s náročným rozpisem nesouvisí, můžou být i tak jeho důsledkem.

"Já si naopak myslím, že pokud jste unaveni, je menší pravděpodobnost, že si utrhnete přední zkřížený vaz, protože nejste ve svém pohybu tak výbušní," kontruje Altchek. Pravdou zřejmě je, že zranění Derricka Rose bylo především velkou mediální bombou, protože nejlepší tým základní části přišel o šanci na titul. Nejde samozřejmě ale jen o přední zkřížené vazy. Tato vážná zranění spíš ještě víc rozproudila diskuse v médiích a mezi fanoušky o tom, zda byla letošní zátěž na hráče prostě příliš vysoká.

Mluvčí NBA Tim Frank oznámil, že liga po celou sezonu neustále konzultuje s týmovým doktory a fyzioterapeuty, jak nejlépe trénovat a pracovat na prevenci zranění. Liga také tvrdí, že číselně není v poměrném počtu zranění oproti minulým ročníkům žádný výrazný rozdíl, ale hráči to vidí jinak.

V rozhovorech a na Twitteru se v tomto duchu vyjádřili například Jermaine O´Neal z Bostonu (jeho sezona skončila předčasně kvůli zranění zápěstí) anebo Joakim Noah z Chicaga, který nedohrál první kolo play-off kvůli zranění kotníku. Bývalý hráč a nyní televizní analytik Jalen Rose zveřejnil dlouhý seznam zraněných hráčů a obvinil z jejich zranění náročný program.

HVĚZDA NA LAVIČCE. Joakim Noah mohl kvůli zranění kotníku povzbuzovat své chicagské spoluhráče jen z prostoru laviček.

"Hráli jsme mnohem víc zápasů, měli méně času na trénink a minimální čas na regeneraci," říká Baron Davis, kterému ošklivé zranění kolena v play-off zřejmě definitivně ukončilo kariéru (doba léčení se odhaduje minimálně na rok). Jeho New York byl týmem, který spolu s Chicagem na zranění doplatil možná vůbec nejvíc.

"Náhodná ošklivá zranění se vždycky v basketbalu stávají, ale tentokrát to bylo skutečně hodně náročné a nebyl čas na pořádný odpočinek a doléčení. Neustále jsme bojovali o pozici pro play-off a šlo to zápas za zápasem..." Ať tak nebo tak, asi můžeme být rádi, že minimálně v pěti dalších sezonách další vyjednávání a výluka v NBA nehrozí.

Autor: , pro iDNES.cz

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Co víte o českém hokeji? Otestujte se a vyhrajte lístky na vyprodané MS v hokeji 2024

6. května 2024

Advertorial Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 vypukne už za pár dní – a vy můžete být u toho....

Do růžové. Proč měl Pogačar černou pásku a proč oponoval Contadorovi

6. května 2024

Premium Jako by Giro chtělo svému superfavoritovi Tadeji Pogačarovi ukázat: Pozor, chlapče, tady se ti může...

Cleveland porazil Orlando a jako poslední postoupil z 1. kola play off NBA

5. května 2024  23:01

Basketbalisté Clevelandu se stali posledními účastníky 2. kola play off NBA. Sérii s Orlandem...

Titul v Madridu pro Rubljova, finále s Augerem-Aliassimem otočil

5. května 2024  22:04

Ruský tenista Andrej Rubljov otočil na antuce v Madridu finále s Kanaďanem Félixem...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....