Derrick Rose (vprvo) z Chicaga čelí Dominique Jonesovi z Dallasu.

Derrick Rose (vprvo) z Chicaga čelí Dominique Jonesovi z Dallasu. | foto: AP

Londýnskému turnaji snů mizí hvězdy. K obětem NBA se přiřadil i Rose

  • 8
Basketbalový turnaj patří na olympijských hrách k nejsledovanějším událostem. Na rozdíl třeba od fotbalu v něm mohou nastoupit všechny zúčastněné národy v nejsilnějším složení. Tak to mělo vypadat i letos. Obrovská vlna zranění, jejíž poslední obětí se stal Derrick Rose z Chicaga, však jednomu z vrcholů Londýna ubírá lesk.

Když Spojené státy americké oznámily v polovině ledna letošního roku širší nominaci na olympijské hry, ihned se začalo řešit, které hvězdy se nevejdou do konečného výběru. Teď však není vyloučené, že začnou být povoláváni náhradníci.

Dvacet jmen, souhrnný roční plat kolem 160 milionů dolarů, jedna hvězda jasnější než druhá. Osm z těchto skvělých hráčů se však do Londýna nepodívá. Jenže kouč týmu Mike Krzyzewski nakonec bude mít lehčí úlohu, než předpokládal.

Kvůli zranění se nemůže spolehnout na služby Chaunceyho Billupse, LaMarcuse Aldridge, Dwighta Howarda a také Derricka Rosea, který si v prvním utkání play-off NBA přetrhl vaz v koleni. Velké zdravotní problémy měli v průběhu sezony také Kevin Love a Eric Gordon. Velký otazník visí také nad případným startem Lamara Odoma, který kvůli blíže nespecifikovaným důvodům ukončil spolupráci s Dallasem, kde se mu vůbec nedařilo.

Pro americký tým to jsou přitom citelné ztráty. Howard s Rosem měli nastupovat v základní sestavě, zkušený veterán Billups mohl plnit roli lídra v kabině. I bez nich v sestavě však budou obhájci zlata z Pekingu znovu favoritem.

Potíže ostatních

Ovšem problémy nemají jen Američané. Španělům, držitelům stříbrných medailí z předchozích olympijských her, bude v Londýně chybět Ricky Rubio, který v NBA zažíval skvělou nováčkovskou sezonu. Tedy až do doby, kdy si, stejně jako Rose, přetrhl vaz v koleni, když se pokoušel bránit Kobeho Bryanta. Dalším výrazným zásahem do sestavy nejlepšího evropského týmu bude neúčast Rudyho Fernandeze.

Basketbaloví fanoušci na olympijských hrách neuvidí ani další hvězdy z NBA. Andrew Bogut, jednička draftu z roku 2005, nebude k dispozici Australanům. Dirk Nowitzki bude chybět z prostého důvodu - jeho Německo se nekvalifikovalo.

Začínají se už objevovat hlasy kritiků, podle kterých může za zvýšený počet zranění nahuštěný program NBA. V nejslavnější basketbalové lize světa se kvůli výluce začalo hrát až na konci loňského roku. A rozpis zápasů byl skutečně náročný. Každý tým musel například alespoň jednou odehrát tři zápasy ve třech dnech.

Basketbaloví příznivci i organizátoři olympijského turnaje se teď už jen modlí, aby se smršť zranění konečně zastavila. Největší hvězdy jednotlivých týmů totiž stále bojují v play-off. Jedná se například o Kobeho Bryanta, LeBrona Jamese a Kevina Duranta z USA, Paua Gasola ze Španělska, či Tonyho Parkera ze San Antonia. Ti všichni by měli patřit mezi hlavní ozdoby turnaje snů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž