Jan Veselý (vpravo) v dresu Partizanu Bělehrad.

Jan Veselý (vpravo) v dresu Partizanu Bělehrad. | foto: Profimedia.cz

Veselého plán pro draft NBA se naplňuje. Míří mezi šestici nejlepších

  • 21
Jan Veselý bude nejlépe situovaným Čechem v historii draftu do NBA. To už je dnes, měsíc dopředu, skoro stoprocentní. O kolik dokáže vylepšit 16. pozici Jiřího Welsche z roku 2002? O dost. Aspoň to naznačují předpovědi zámořských odborníků. Jednadvacetiletý basketbalista je blízko svého cíle umístit se v top 5.

Velká část expertů vidí ostravského rodáka v Clevelandu Cavaliers. Veselý asi nebude prvním mužem volby, ale klub z Ohia by si ho mohl zvolit už jako číslo čtyři.

Myslí si to například Doug Gottlieb z ESPN, pro kterého je český mladík nejlepším "power forwardem" draftu. "Kandidátů je víc, ale soudím, že si nakonec vezmou Jana Veselého. Ze všech dostupných možností je to hráč s největším prostorem k růstu."

Ze zámořských serverů by jako čtyřku zvolily Veselého také servery MyNBAdraft.com či Draftsite.com.

Autoři žebříčku na Bleacherreport.com posílají českého reprezentant o příčku níž. Tedy do Toronta Raptors. "Evropský hráč zamíří do polo-evropského týmu," píší. Mají pravdu, jediný kanadský klub v soutěži na hráče ze starého kontinentu sází často a rád.

A když to nevyjde s Clevelandem, potažmo s Torontem? Na tahu budou Washington Wizzards, kteří patří k nejhlasitějším zájemcům o Veselého služby. Na šesté pozici proto 211 centimetrů vysokého křídelníka tipují weby NBAdraft.net. DraftExpress.com i HoopsHype.com.

Poslední jmenovaný píše: "Wizards si Veselého hodně považují. Je vysoký, atletický, může hrát na obou křídelních pozicích. Jeho neuvěřitelná výška v kombinaci se zlepšujícími se dovednostmi ho staví takhle vysoko." A přirovnávají jej k Andreji Kirilenkovi.

Právě podobnost české hvězdičky s ruským bohatýrem vede ke spekulacím o zájmu Utahu Jazz, kteří Kirilenka v létě nejspíš neudrží. Cestu do této basketbalové destinace ale Veselému komplikuje fakt, že Jazz volí už jako třetí. Svou druhou šanci ale má klub ze Salt Lake City na pozici číslo 12...

Najdou se však i pozorovatelé NBA, kteří jsou k Veselého šancím opatrnější. Třeba Sean Merriman z už citovaného Bleacherreport.com. "Jan Veselý by mohl jít jako čtyřka do Clevelandu, nebo někdy v polovině prvního kola. Osobně si myslím, že spadne někam sem. Phoenix si ho vezme jako 13. volbu," píše Merriman.

Veselý je v jeho očích "skvělý atlet, který s míčem míří radši rovnou k síťce, než aby vyčkával na střelu. Vlastně platí, že pokud by měl něco zlepšit, je to právě střelba z dálky."

Na závěr se Merriman ptá sugestivně: "Ve Phoenixu právě teď není hráč, u kterého by bylo jisté, že v klubu zůstane i za dva a více let. Tak proč si nevzít nejlepšího z dostupných hráčů?"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž