Jan Veselý v černém dresu Partizanu Bělehrad

Jan Veselý v černém dresu Partizanu Bělehrad | foto: Aleksandar Djorovič

Veselé vyhlídky. Dvě výhry dělí českého basketbalistu od Final Four Euroligy

  • 1
Už jen dvakrát se vyhraje a Jan Veselý se s Partizanem Bělehrad zúčastní závěrečného turnaje basketbalové Euroligy. Byl by to skvělý počin pro podceňovaného srbského mistra. A vstupenka mezi hvězdy pro devatenáctiletého českého mladíčka.

Čtvrtfinálovou sérii na tři vítězství s Maccabi Tel Aviv mají totiž v Partizanu rozehranou skvěle. Stav série je srovnaný 1:1. V úterý a ve čtvrtek se pokračuje v srbské metropoli.

První duel přinesl výhru 85:77. Hosté přitom dokráčeli k úspěchu, přestože v první půli prohrávali už jednadvacetibodovým rozdílem. V následujícím utkání si izraelský velkoklub pohlídal výhru 98:78 a s ní i naději na postup.

Role favorita se ale přesunula směrem k Partizanu. Srbové však vědí, jak může být zrádná. Teď je navýsost žádoucí, aby následující dva zápasy Partizan vyhrál. Vracet se do Izraele, to by bylo hodně riskantní.

Jindy sebevědomý český mladík po dílčích úspěších vyhlásil do světa pokorné motto: "Musím se držet při zemi. Stejně jako celý tým. Kdybychom měli nosy moc nahoře, tak hned dostaneme ránu."

Se senzačním úspěchem Partizanu v Eurolize může být úzce spjata budoucnost Jana Veselého. Zazářit i v play-off znamená další krůček mezi basketbalovou smetánku.

Už dnes má Veselý pár takových kroků za sebou.

Do sezony, která měla být jeho průlomovou, nastoupil takříkajíc zběsile. Pět zápasů Euroligy znamenalo pět krát pět osobních chyb. Pět vyfaulování. A ofenzivní příspěvek českého křídelníka? Od 4 do 10 bodů.
"Měl jsem na začátku sezony hodně problémů. Nechytal jsem se," ví i samotný hráč. "Myslím, že nás všechny zařízla Amerika. Po krátké přípravě jsme odletěli na NBA tour, navíc nekompletní. Dlouho trvalo, než jsme se dokázali sehrát," připomene Veselý zámořské turné, na kterém se Srbové utkali s několika celky zámořské profiligy.

Do roku 2010 ale vstoupil nový Jan Veselý. V životní formě. Týmu právě chybělo klíčové křídlo Aleks Marič a český dlouhán byl tím, kdo jej zastoupil. "Není to tak, že bych po Novém roce dostal víc prostoru. ale po zranění Mariče se hra trochu urychlila a já jsem využil šanci," zavzpomíná na obrat odchovanec příborského basketbalu.

Lednová výhra Partizanu na Panathinaikosu Atény rovnala se 13 bodů a šest doskoků v podání Veselého. Následný úspěch proti FC Barcelona podpořil český teenager 13 body a dokonce 15 doskoky.

"Tady v Bělehradu se mé výkony a individuální čísla moc neřešily. Řešily se hlavně výhry," tvrdí však Veselý.

A příliš se podle opory české reprezentace neřešil ani další velký úspěch: fanoušci společně s odborníky přiřkli v anketě Mezinárodní basketbalové federace FIBA třetí místo mezi evropskými talenty ve věku do 20 let.

Už potřetí za sebou vyhrál španělský rychlík Ricky Rubio, druhé místo těsně uhájil srbský pivot Milan Mačvan. "Mně to jenom zavolal táta. Jinak se nic nestalo," směje se Veselý.

Možná právě teď začal velkolepý týden v historii Partizanu Bělehrad. O Veselého skvělé budoucnosti už je ale nejspíš dávno rozhodnuto. Překvapením by spíš bylo, kdyby se vysoký mladík do NBA nepodíval. Teď se "pouze" ukáže, jak vysoko může tahle hvězda jednoho dne vystoupat...


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž