Večeřová: Nejsem rozená šéfová

Brno - Ve dvaadvaceti letech jede brněnská basketbalistka Ivana Večeřová na svoje druhé mistrovství Evropy, má za sebou řadu mládežnických turnajů, přesto letos při šampionátu, který začíná v pátek ve Francii, zřejmě zažije něco úplně nového. "Pod košem s ní počítám jako s vůdčí osobností," řekl po určení nominace trenér Jan Bobrovský. Dosud měla Večeřová, 195 centimetrů vysoká podkošová opora brněnského Gambrinusu, roli velkého talentu, který v Brně dokáže zaskočit za opory Stěpanovovou a Vodičkovou. Nyní má být jedním z tahounů národního týmu dospělých, čeká se, že mezi pivotmankami zúročí svoje čtyřleté zkušenosti z Evropské ligy.

"To je pro mne zásadní změna, zatím jsem takovou zodpovědnost neměla," uvědomuje si basketbalistka.

V čem bude vaše úloha jiná?
S takovým pocitem se hraje úplně jinak, než když je člověk náhradník a může jen překvapit. Už to znám z euroligových zápasů.

Kdo další ponese na mistrovství Evropy hlavní tíhu?
Pod košem má něco odehráno i Martina Pechová, je také o rok starší než já. Určitě si svoje odehraje. Celkově jsme ale hodně mladý tým bez výrazných vůdčích osobností, každá musíme do hry dát to svoje a táhnout za jeden provaz.

Může pocit zodpovědnosti za výsledky družstva ovlivnit výkon hráčky?
Může, pozitivně i negativně. Všechno se odvine od toho, jak se v zápasech začne dařit. Třeba na juniorských šampionátech jsem ještě nebyla tak vyzrálá, abych dokázala podávat stabilní výkony. Spíš jsem se hodně učila.

A teď máte všechno zúročit, trenér na vás hodně sází.
Až na šampionátu se většinou ukazuje, kdo má zrovna jakou formu. Záleží, jak se kdo na začátku chytne.

Potřebuje tým na vrcholné akci hráčku, která ostatní okřikne, usměrní?
Třeba v Brně Romana Hamzová nebo dřív Loreta Berukstieneová jsou perfektní kapitánky, dokáží dodat družstvu klid. Snad se i ve Francii někdo takový najde. Třeba Mirka Jarchovská už má také hodně odehráno a mohla by tu naši mládež krotit.

Jste takový typ, který spoluhráčky seřve, když je potřeba?
Na hřišti se zodpovědnosti nezříkám, při zápasech dokážu pomoct. Ale nejsem narozená s ambicemi někomu šéfovat. Kdybych se na tuto roli nějak moc soustředila, holky by to nejspíš brzo poznaly a asi bych jim připadala k smíchu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž