Becky Hammonová

Becky Hammonová | foto: AP

V NBA míří na lavičku šampionů žena. Tlak? V tom se vyžívám, tvrdí

  • 8
I když jde za svými sny, naivní rozhodně není. „Kdy bude hrát NBA žena? Upřímně, nejspíš nikdy. Chlapi jsou příliš velcí a příliš silní, tak to prostě je,“ říká Becky Hammonová. Ovšem ne každá pozice je v nejlepší basketbalové lize světa zapovězena.

Právě bývalá skvělá hráčka Hammonová se totiž stala první ženou na lavičce NBA. Bude pravoplatnou asistentkou legendárního kouče Gregga Popoviche u úřadujících šampionů San Antonio Spurs.

V sezoně 2001–02 sice v Clevelandu pracovala Lisa Boyerová, ale tehdy jako „dobrovolná asistentka“; nebyla placená klubem ani nejezdila na venkovní zápasy. To Hammonová absolvuje vše. „Je to skvělé pro ni i pro celou ligu. Moc jí gratuluju,“ vzkázala Boyerová úspěšnější nástupkyni.

Výjimečná byla Hammonová na hřišti a teď to podtrhuje i mimo ně. Navenek je ve sportu rovnoprávnost pohlaví na lavičce samozřejmá, ale podle statistiky New York Times se situace spíš horší - čím více peněz k ženám míří a čím se jejich odvětví zdokonalují, tím více přitahují mužské trenéry. Před čtyřiceti lety koučovalo univerzitní dívčí týmy devadesát procent žen, nyní čtyřicet.

„Angažmá Becky Hammonové může změnit pravidla hry. Ale také může zůstat jen krásným, avšak malým příběhem jednotlivce,“ uvedla Mary Jo Kaneová z univerzity v Minnesotě, jež zkoumá právě roli žen a dívek ve sportu.

Ostatně ani San Antonio nezmiňuje, že by Hammonové pomohlo něco jiného než její schopnosti. „Její basketbalová inteligence, pracovní etika a schopnost jednat s lidmi budou velkým přínosem. Taky přesně ví, kdy mluvit a kdy naopak mlčet,“ uvedl trenér Popovich, na což i sama Hammonová reagovala: „Jsem si jistá, že je mu úplně fuk, jestli jsem žena. Navíc já chci dostat práci ne proto, že jsem žena, ale protože jsem schopná.“

To tedy je. Nikdy neprošla draftem do WNBA, přesto se stala legendou. Nechtěla ji americká reprezentace, tak zvolila dvojí občanství a získala olympijskou medaili za Rusko: „Tohle není válka, ale basketbal. V USA mě nikdo neoslovil.“

Popoviche prý definitivně přesvědčila v letadle při návratu z olympiády v Londýně. Poznal, že nepochlebuje, ale má své názory a velké znalosti hry. A navíc, jak kdysi ve své první sezoně v WNBA řekla kouči, který ji chtěl šetřit kvůli důležitosti zápasu: „Já se v tlaku vyžívám.“

I to se jí v průkopnické roli bude hodit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž