Dušan Pandula z Prostějova u míče

Dušan Pandula z Prostějova u míče | foto: Petr Janeček, MAFRA

V Levicích jsou rozhodčí pod tlakem fanoušků, varuje Pandula

  • 0
Druhý krok směrem k semifinále udělali výhrou 81:80 basketbalisté Prostějova a pomohl jim nečekaný muž z lavičky. V Levicích byl Dušan Pandula společně s Kamilem Švrdlíkem nejlepším střelcem basketbalistů Prostějova, přesto zůstal ve třetím čtvrtfinálovém utkání Mattoni NBL zpočátku pouze na střídačce. Pokud šlo o taktický plán, vyšel dokonale.

Slovenské křídlo pošetřilo síly a v poslední čtvrtině udeřilo. Pandula jen v závěrečné pasáži zaznamenal 13 bodů, dotáhl orly k vítězství a vedení v sérii 2:1 na zápasy. "Hráči v poli byli obsazení, pivoti clonili a já jsem najížděl pod koš. Prostě to tak vyšlo," usmíval se Pandula, který po zápase v dobrém rozmaru zamával i nespokojeným fanouškům levického Astrumu.

Usmíváte se, ale sedm minut před koncem orli ztráceli sedm bodů. Jak jste se v tu chvíli cítil?
Příjemné to rozhodně nebylo. Vlastně nám ale celá situace prospěla. Snad poprvé v zápase jsme se uklidnili. Nebylo už co ztratit. Bodovou sérií se výsledek podařilo otočit a najednou byl pod tlakem soupeř. To se stává, nesmíte se vzdávat dopředu.

Na palubovce se s každým přibývajícím zápasem přiostřuje. Faulů přibývá. Jsou už zákroky za hranicí únosnosti?
Tohle nemá smysl rozebírat. Tak se prostě hraje v play-off. S tím se každý musí vypořádat. Rozhodující je výsledek, a ne to, jestli některé zákroky bolí.

Orlům se v zápase příliš nedařilo. Výhru jste spíše urvali silou. Kde se ztratila lehkost z nadstavbových zápasů?
Nikdo nechce udělat chybu, což je logické. Tomu odpovídá celá hra. Je opatrnější. Stačí chvilka nepozornosti a přijdeme o zápas. Vyřazovací část sezony je jiná než ta základní.

Ve středu vás čeká čtvrté utkání v Levicích. Můžete na Slovensku sérii ukončit?
Určitě se o to pokusíme. Musíme počítat s tím, že půjde o těžký zápas. Už kvůli tomu, že tam budou rozhodčí pod velkým tlakem fanoušků a domácím něco odpustí. Ale může se to podařit a moc bychom si to přáli. Už kvůli krátké pauze, která by nás před semifinále čekala.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž