V koutku duše jsem věřil ve vyšší výhru

Brno - Důležité dva body získali v páteční předehrávce 24. kola Mattoni NBL hráči BBK Brno. Před svými fanoušky dokázali porazit předposlední Sadskou a stáhli svou ztrátu na loňského nováčka nejvyšší soutěže na čtyři body. "Takhle výhra je pro nás velkou vzpruhou," říkal po druhém vítězství v probíhající sezoně trenér BBK Jiří Jandák.

Brňané dali zápasu se Sadskou přívlastek "existenční". A nebylo divu, vždyť pokud by neuspěli, Sadská by se bodově dotáhla na desáté Ústí n. L. a manko BBK na tato dvě družstva by vzrostlo už na propastných šest bodů.

V neprospěch Jandákovy družiny by navíc hovořila i horší bilance ze vzájemných zápasů. S Ústím se BBK zatím utkal dvakrát a oba duely prohrál při záporném rozdílu ve skóre -19, rovněž se Sadskou v první polovině dlouhodobé části ani v jednom případě neuspěl (rozdíl ve skóre dokonce -27). 

Podařilo se mu to až na třetí pokus. Rozjezd však nebyl příliš povedený. V 7. minutě hosté vedli 16:11 a v první čtvrtině nastříleli celkem 23 bodů. "Na začátku zápasu jsme soupeře nechávali, aby si dělal skoro co chtěl. Nevyvíjeli jsme na něj žádný velký tlak," okomentoval kouč Jandák nevydařený úvod utkání.

Po první krátké přestávce se ovšem karta obrátila. Domácí basketbalisté přidali v obraně a dařilo se jim i na útočné polovině hřiště, což se pochopitelně promítlo také na změně průběžného stavu. Hráči BBK měli ve druhé desetiminutovce o osm střeleckých pokusů více než Sadská, navíc se podstatně zlepšili na doskoku.

Zatímco v úvodním hracím období pustili hosty hned k šesti útočným doskokům, ve druhé čtvrtině už svěřenci trenéra Forejta nepřidali ani jediný! "Zlepšení přišlo i díky tomu, že z hráčů spadla nervozita. Náš horší výkon v první čtvrtině byl totiž způsoben i tím, že jsme byli nervózní. Hráči nastupovali pod velkým tlakem, protože věděli, že musejí za každou cenu vyhrát," uvedl Jandák.

"Samozřejmě byly v naší hře chyby i v dalším průběhu zápasu, občas jsme zbytečně kazili, ale myslím si, že obzvláště druhý poločas jsme měli pod kontrolou. Rozhodně jsme nehráli v takové křeči, jako na začátku."

Do přestávky si Brno vybudovalo devítibodový náskok, ale Sadská "zlobila" až do poslední čtvrtiny. V polovině 33. minuty hosté snížili na 56:61 a o minutu později na 58:63, víc jim však poslední tým Mattoni NBL nedovolil. Úsek hry mezi 35. a 36. minutou vyhrál brněnský tým 10:0 a o chvíli později mohl oslavit druhý triumf v sezoně.

"Určitě jsem spokojený s tím, že jsme vyhráli. Nebyl to pro nás jednoduchý zápas," řekl Jandák. Zároveň však přiznal, že před utkáním pomýšlel na výraznější vítězství. "Výhra o 16 bodů je dobrá, ale trochu jsem v koutku duše věřil, že bychom mohli vyhrát o víc než 20 bodů, abychom v případě, že budou rozhodovat vzájemné zápasy, nejeli do Sadské s tím, že tam budeme muset vyhrát o nějakých 15 bodů."

To se sice BBK nepovedlo, avšak radost z vítězství to Jandákovi nijak nezkalilo. "Tahle výhra je pro nás velkou vzpruhou," zdůraznil brněnský kouč.

"Teď nás čeká velice těžká série. Nejdřív jedeme do Nymburka, pak máme doma Pardubice a potom jedeme do Děčína. Výhra nad Sadskou nám hodně pomohla. Kdybychom prohráli, tak by naše ztráta narostla na šest bodů a záchrana už by byla jen v oblasti teorie. Teď se přece jen dá říct, že máme všechno ve svých rukou a nemusíme se spoléhat na zaváhání našich soupeřů."

Do konce dlouhodobé části nyní zbývá přesně 20 kol. Pořadí na konci tabulky je následující: 10. Ústí n. L. 31 bodů, 11. Sadská 30 bodů, 12. BBK 26 bodů. Jandák přiznal, že už nesleduje pouze výsledky Sadské, ale pečlivě a se zájmem vnímá i dění okolo ústeckého klubu.

"Tato dvě družstva sledujeme. Samozřejmě víme, že Ústí má nějaké finanční problémy," přikývl Jandák. "Sadská přece jen ještě může nějak doplnit svůj kádr, ale pokud by to v Ústí zůstalo tak, jak to je a nebudou tam peníze, tak ten mančaft asi zůstane stejný. Uvidíme..."

Důležitým článkem brněnské sestavy by měl být zkušený Zvonimir Ridl. Chorvatský basketbalista, který v březnu oslaví 35. narozeniny, přišel na Moravu v první polovině ledna a za svůj nový klub zatím odehrál šest zápasů.

V pátek začal velmi dobře a poměrně rychle nastřílel 7 bodů, ovšem záhy se dostal do problémů s fauly (v 8. minutě měl již tři osobní chyby) a zbytek prvního poločasu proseděl na střídačce. V dalším průběhu utkání už žádné body nepřidal.

"Chtěl bych od něj, aby začal trošičku víc bojovat. Je sice po nemoci, ale nebyl to od něj ten výkon, jaký předvedl v prvním utkání proti USK Praha nebo třeba v Prostějově (tam Ridl nastřílel 22 bodů - pozn. aut.). Vím, že umí zahrát líp. Přišlo mi, že byl takový zaražený."

Vedení BBK přivedlo před několika dny ještě jednu posilu. Bývalý reprezentant Jiří Okáč by měl působit v roli hrajícího asistenta trenéra. V duelu se Sadskou do hry nezasáhl, neboť jej trápí potíže s ramenem, ale kouč Jandák věří, že zkušeností třiačtyřicetiletého pivota bude moct využít přímo na palubovce.

"Máme vytipované zápasy, v nichž by nám mohl pomoct, samozřejmě pokud bude zdravotně v pořádku," zmínil Jandák základní podmínku Okáčova případného zapojení do hry. "Mělo by jít o zápasy s Ústím, Sadskou či USK Praha, případě s Ostravou. Zkrátka půjde o utkání, v nichž budeme mít šanci uspět. Nemá smysl Jirku tahat na zápasy proti Nymburku a podobně, kde je pravděpodobnost našeho úspěchu velmi malá."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž