V Americe se Strakonice nacestovaly

Strakonice - To byly přesuny! Po USA stačily strakonické basketbalistky nacestovat 3000 mil, jak jim spočítal organizátor turné. Je to asi 4800 kilometrů. Za 16 dní projela strakonická výprava tři státy, Kalifornii, Arizonu a Oregon. Prvoligový celek sehrál osm zápasů, ale ani jeden nevyhrál. „Zápasy byly velmi náročné,“ sdělil trenér Martin Petrovický. „Narazili jsme na úplně jiný styl hry.“

Navíc už při odjezdu prohlásil, že bude zapojovat hlavně mladé hráčky, aby měl možnost využít je v domácí lize .

„Pro mladé hráčky, které byly v zámoří poprvé, ale i pro ostatní, to byla velmi dobrá škola basketbalu,“ dodal.

Tým využil i možnosti rozehrát hráčky, které byly předtím dlouho zraněné. Kapitánka Bernasová i posila letošní sezony Šujanová se budou týmu hodit v lize.

A mladé hráčky kádru se také zapojily dostatečně. Třeba Podskalská. „Na turné se nikdo vážněji nezranil,“ těší trenéra Petrovického.

V sobotu budou Strakonice po téměř třech týdnech hrát zase v lize žen. Budou od 17 hodin hostit nováčka z Ústí a měly by být kompletní. Poprvé v sezoně vůbec.

Třetí zápas trenéra Petrovického zaujal. Univerzita ze Santa Barbary v Kalifornii porazila Strakonice 56:47.

„Únava už byla znát,“ prohodil trenér. „Ale z dosavadních utkání mělo tohle nejlepší atmosféru v hledišti.“

Na zápas přišlo 1500 diváků. Připravili bouřlivé reakce. „Hrál se dost vyrovnaný zápas, zatím z celého turné nejlepší.“

Když odehrály první tři zápasy turné, měly za sebou dva přesuny pouští. Například ke druhému souboji do Flagstaffu cestovaly pouští do nadmořské výšky 2200 metrů. Po utkání se znovu pustily ve třicetistupňovém vedru přes poušť. Pak hned hrály čtvrté utkání turné.

Prohrály ho o 23 bodů, i když v úvodu o 10 bodů vedly. „Najeli jsme ten den 500 kilometrů,“ poukázal kouč znovu na dlouhé přesuny. Autobus výpravy uvízl v dopravních zácpách a na zápas přijel pozdě.

Po šestém souboji, kdy Strakonice podlehly studentkám z Fresna 60:73, trenér prohlásil, že se jeho svěřenkyně dokázaly více přizpůsobit americkému ženskému basketbalu. Hlavně rychlé a tvrdé hře, ve které dominuje zvládnutí rychlého protiútoku.

Univerzita z Eugene ve státě Oregon je prý nejbohatší univerzitou na západním pobřeží USA. Jihočešky jí podlehly 44:60. V posledním utkání v Corvalis vyhrála místní univerzita 74:66. „Přes únavu to bylo herně jedno z lepších utkání,“ uvedl trenér Petrovický.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon