USK chce prorazit v Eurolize

Praha - S novým generálním sponzorem v zádech, nejvyšším počtem cizinek v základním kádru u nás a kvartetem mladých talentovaných hráček. Takto vyzbrojen hodlá tým basketbalistek ZVVZ USK Praha vyrazit do nadcházející sezóny. Podle představitelů klubu je prioritou postup mezi osm posledních celků Euroligy.

Jak uvedli funkcionáři klubu na pondělní tiskové konferenci, podařilo se jim pro letošní rok sestavit nejkvalitnější tým několika posledních let.

Před hráčky jsou kladeny dva postupné cíle. V ženské basketbalové lize pokládají finálovou účast za minimum. "Nechci hovořit rovnou o titulu, i když vyhrát by chtěl samozřejmě asi každý," připouští trenér Lubor Blažek. "Ale vloni ve finále jsme nebyli pro Brno soupeřem. To bychom chtěli letos změnit, budeme se chtít ve finále více prosadit."

V Evropské lize mají Pražanky těžkou skupinu, ale ani té se nelekají. "Naším jednoznačným cílem je postup mezi posledních osm týmů soutěže," vyhlašuje Blažek. Ke startu Euroligy také vzhlížejí na Folimance jako k ostrému startu nového ročníku.

"Teprve v pondělí ráno přiletěla Janell Burse, poslední hráčka kádru," přiznal generální manažer týmu Marek Kučera. Liga přitom startuje ve středu a pokračuje kvapíkovým tempem v pátek a úterý. "Pro nás je však klíčovým datem první listopad, kdy začínáme v Samaře zápasy v Eurolize," připouští Blažek, že start ligy mu v současnosti pomůže k sehrání týmu.

"Je to stresující, ale v posledních letech jsme po začátku soutěží hráčky dokonce ještě měnili, takže s tím jisté zkušenosti máme," ohlíží se do minulosti kouč. "Věřím, že přestože se budeme v české lize dávat dohromady za pochodu, postupně, tak nijak neselžeme a kvalitně se na zápasy v Evropě připravíme."

Kádr neprošel drastickými změnami. Z nejznámějších jmen nenaleznete na soupisce Brazilku Castro Marquéz a rozehrávačku Veroniku Bortelovou. "Veronika byla kvalitní hráčka, ale byla zde již dlouhou dobu a chtěla to zkusit někde jinde, bude hrát v Polsku," přiblížil trenér osud šikovné rozehrávačky.

V týmu zůstaly dvě klíčové hráčky – Janell Burse a Světlana Volnaja. Zbrusu novými posilami jsou česká reprezentantka Michaela Hartigová, francouzská reprezentantka Sandra Le Dréan a Američanka Grace Daley. Dokáží naplnit předpokládané ambice?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž