Děčínský basketbalista Ty Nichols při semifinále play off NBL proti Pardubicím

Děčínský basketbalista Ty Nichols při semifinále play off NBL proti Pardubicím | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Nichols napadl při podávání rukou soupeře, lídr Děčína v semifinále dohrál

  • 12
Zkrat děčínského basketbalisty Tye Nicholse, který po sobotním čtvrtém zápase ligového semifinále fyzicky napadl pardubického rozehrávače Tomáše Vyorala, tvrdě potrestala disciplinární komise NBL. Američan má stopku na tři utkání a dostal i pokutu 25 tisíc korun. Do série už nezasáhne, což je pro Válečníky komplikace, neboť přišli o svého lídra.

Pardubice domácí bitvu před bezmála čtrnácti stovkami diváků vyhrály 81:75 a srovnaly sérii na 2:2 na zápasy. Když si hráči po konci podávali ruce, Nichols vystartoval na Vyorala a udeřil ho do hlavy. Strhla se mela, ve strkanici došlo k drobnějším konfliktům. Nakonec se situace uklidnila.

„Byl jsem označen za něco nepřijatelného a pak jsem podle toho reagoval,“ napsal Nichols na svůj instagramový účet.

Šlo také o dohru Vyoralova faulu ze třetí čtvrtiny zápasu. Když Nichols při rychlém útoku měnil směr, postavil se mu pardubický tahoun do cesty a nešetrně ho rukou zasáhl do hrudi. Rozhodčí si situaci prohlédli na videu, zákrok označili za faul loktem a ocenili ho nesportovní chybou.

Děčínský basketbalista Ty Nichols (zcela vpravo) udeřil po čtvrtém zápase semifinále play off NBL protihráče Tomáše Vyorala z Pardubic.

Chvíli poté, když děčínský Svoboda trefil trojku, Nichols imaginárně střílel vstříc pardubickému kotli. A na konci zápasu naopak Vyoral provokativní gesto štěbetání namířil na děčínskou lavičku.

Domácí v zápase ztráceli až patnáct bodů, ale veleobratem ve čtvrté čtvrtině Válečníky zdrtili, závěrečnou desetiminutovku díky čtrnácti bodům v řadě vyhráli 23:11. „Jsou ve mně emoce. V poslední čtvrtině jsme úplně odešli. Vedení jsme měli udržet, je to chyba. Jsme z porážky smutní, ale nehroutíme se,“ řekl děčínský křídelník Matěj Svoboda.

Disciplinárka zasedla ještě v noci po utkání a rozhodnutí vydala v neděli dopoledne. Děčínský Armex se proti trestu může odvolat k vrchnímu řediteli Kooperativa NBL. Pokud neuspěje, bude Nichols chybět buď minimálně do konce semifinálové série, když se protáhne na sedm utkání, nebo přijde i o úvodní utkání finále či série o třetí místo.

„Musíme si dát dohromady všechny informace, podle toho zaujmeme stanovisko. Nechci předjímat, jestli podáme odvolání. Pokud šlo jen o zkrat bez důvodu, musíme se k tomu postavit jako chlapi a přijmout trest. Zjistíme si ale nejdříve, proč se to stalo,“ uvedl generální manažer Válečníků Lukáš Houser. „Absence Nicholse bude ztráta, musíme se s tím poprat.“

Zápas číslo 5 hostí Děčín v úterý od šesti večer a fanoušci na sociálních sítích naznačují, že Vyorala čeká peklo. Už když se v prvním zápase střetl s Nicholsem v souboji o míč, děčínské publikum na něj bučelo.

Z oblíbence psancem, na Vyorala se v Děčíně bučelo. Přes čáru, čertil se

Pardubice potíže přitahují, ve čtvrtfinále play off s Ústí nad Labem si po porážce v šesté partii oproti zvyklostem nepodávaly ruce s hráči domácí Slunety. Trenér Dino Repeša svůj tým odvolal kvůli obavám z možného konfliktu, ústecký generální manažer Tomáš Hrubý to tehdy označil za prasárnu.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž