Tomáš Kotrč, předseda basketbalové Asociace ligových klubů

Tomáš Kotrč, předseda basketbalové Asociace ligových klubů | foto: Archiv Tomáše Kotrče

Nový první muž ligy chce rozvíjet basketbal a přeje si víc klubů v Evropě

  • 1
Jeden český klub v basketbalové Lize mistrů? Už od příští sezony očekávaná varianta. Pokud se mezinárodní basketbalové federaci FIBA podaří uskutečnit smělý plán na nejvyšší evropskou klubovou soutěž, nebude u toho chybět ani český mistr. To je nyní jedna z příjemnějších starostí pro Tomáše Kotrče, nově zvoleného předsedu Asociace ligových klubů (ALK).

Kluby Kooperativa NBL si zvolily nového předsedu Asociace ligových klubů, což je orgán de facto řídící českou nejvyšší soutěž. Zástupci dvanácti špičkových českých klubů jednohlasně na další dva roky zvolili Tomáš Kotrče.

Kotrč střídá v čele české nejvyšší soutěže Zdeňka Břízu, který na konci minulého roku po deseti letech z pozice předsedy ALK odstoupil.

„Oslovili mě předseda ČBF Miroslav Jansta společně s odstupujícím předsedou ALK Zdeňkem Břízou. Myslím, že mám co dát především po stránce kontaktů. Hlavní je pak láska ke sportu,“ hlásí se k basketbalu jako ke své srdeční záležitosti.

„Dlouhodobě mám basket rád, pohybuji se kolem něj a vždycky jsem mu pomáhal. Nakonec i moji vrstevníci řídí basketbalovou federaci a dohodli jsme se, že to zkusíme. Myslíme si, že to bude fungovat,“ vstupuje do své nové funkce s optimistickým očekáváním.

„Začínal jsem jako hráč na Spartě. Pak jsem dlouho hrál druhou ligu za pražské Bohemians. Dnes už hraji pouze rekreačně,“ doplňuje Kotrč svou vizitku.

Pro funkci předsedy ALK však Tomáše Kotrče předurčují nejen jeho basketbalové zkušenosti, ale především pak dlouhodobé působení v komerční sféře: „Pracuji v oblasti marketingu, jako ředitel PVA EXPO v pražských Letňanech mám zkušenosti z organizace výstav a veletrhů.“

Na základě nabytých zkušeností pak předkládá své základní vize: „Hlavním cílem je udržet stávající sponzory a basketbal na třetím místě mezi nejpopulárnějšími kolektivními sporty v zemi. Mám ekonomické a marketingové vize, které by pomáhaly budovat další zázemí ligy.“

No a jak to bude se zamýšlenou Ligou mistrů? Česká nejvyšší soutěž bude mít garantované jedno místo v základní skupině. Navrch by měla mít jedno místo v kvalifikaci FIBA Europe Cupu.

„Teď se má podepsat smlouva o přistoupení k Lize mistrů. Myslím, že se zde otevírá příležitost, aby se do evropských pohárů FIBA zapojily i další celky Kooperativa NBL,“ uhodil Kotrč na palčivý problém, kdy českým klubům v posledních letech chybí konfrontace na mezinárodní úrovni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž