Český basketbalista Vít Krejčí (vlevo) útočí v utkání s Litvou.

Český basketbalista Vít Krejčí (vlevo) útočí v utkání s Litvou. | foto: FIBA

Důležité datum pro Krejčího - 16. října. NBA stanovila termín draftu

  • 6
Vedení basketbalové NBA stanovilo termín letošního draftu na 16. října. Původně se měl draft, do něhož se přihlásil i od pátku dvacetiletý český reprezentant Vít Krejčí, uskutečnit 25. června, kvůli pandemii koronaviru byl ale termín posunut.

NBA tak zřejmě čeká nabitý říjen. Pokud se podaří přerušenou sezonu restartovat podle plánu, mohl by být v noci na 13. října na programu rozhodující sedmý zápas finále play off. Dva dny po draftu by poté týmy mohly začít jednat s hráči, kteří budou volnými agenty.

Kvůli koronavirové krizi NBA už na začátku května zrušila tradiční loterii určující pozice týmů na draftu a navazující akci zvanou „combine“, kde se kandidáti na draft setkávají se zástupci klubů. Podle očekávání nakonec změnil termín i samotný draft.

Původně se na něj předčasně přihlásilo 205 basketbalistů, z toho 42 zahraničních hráčů včetně Krejčího. Více než tři desátky hráčů se už ale odhlásily. Draft se navíc týká čerstvých absolventů amerických univerzit, kteří jsou zařazeni automaticky

Rozehrávač Zaragozy by chtěl napodobit čtveřici Jiří Zídek, Jiří Welsch, Jan Veselý a Tomáš Satoranský, jediné úspěšné české reprezentanty. Český pas má i jesenický rodák Lukas Mavrokefalidis, Petr Cornelie je Čechem po matce. 

Anthony Edwards (5) z Georgie si chystá útok kolem Blakea Hinsona (0) z Mississippi.

Hlavním adeptem na post jedničky je Anthony Edwards z univerzity v Georgii. V popředí výsledkového pořadí by se měli pohybovat i LaMelo Ball, James Wiseman, Obi Toppin, Deni Avdija či Killian Hayes. Ve dvou kolech si kluby vyberou 60 hráčů.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž