Svoboda: "Dobře víme, o co jde"

  • 2
Pardubice - Poslední tři zápasy v nadstavbové části Mattoni NBL odehrají basketbalisté Pardubic na palubovkách svých soupeřů. Nejprve se v klíčovém duelu střetnou s poslední Kroměříží a poté budou bojovat o zachování prvoligové příslušnosti v Ústí n. L. a na Folimance proti USK Praha. Pokud v Kroměříži uspějí, s jistotou obsadí nejhůře jedenáctou příčku. V případě porážky se však sníží jejich náskok před Slavií na jediný bod a závěr sezony bude pro Ostacolor nepříjemně dramatický.

Pardubičtí mohli poslat Kroměříž do druhé ligy již ve středečním 29. kole. Kdyby v posledním domácím zápase porazili Spartu, získali by od posledního místa tříbodový odstup, který by se Moravanům jen velmi těžko smazával. Duel s Pražany však svěřencům trenéra Mariána Svobody vůbec nevyšel, neboť v něm podlehli o dvacet bodů.

"Porážka nás samozřejmě mrzí, ale Sparta je i bez Pavla Miloše velice silný soupeř," konstatoval po nevydařeném zápase trenér Svoboda. Jedním dechem však dodal, že rozhodně více jej mrzí jiné porážky. "Zejména pak prohry s Ostravou."

Myšlenky všech pardubických basketbalistů se však již od čtvrtka ubírají úplně jiným směrem. Čeká je totiž duel o prvoligové bytí či nebytí: zápas s poslední Kroměříží. Výhra zajišťuje Ostacoloru relativní klid v podobě jistoty jedenáctého místa, porážka naopak ještě více zvýrazní nepovedenou sezonu.

"Považuji tento zápas za klíčový v tom, že v případě naší výhry bude definitivní, že sestupuje Kroměříž. Důležitosti zápasu jsme si dobře vědomi," ví Svoboda, že karty jsou rozdány jednoznačně. "Navíc v případě našeho vítězství je ještě teoretická šance, že se v tabulce dostaneme o jedno místo výš, na desátou příčku. Vzhledem k tomu, že proti Ústí dokážeme zahrát, vidím také zde větší šanci na úspěch," dodal Svoboda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž