Tomáš Vyoral v bílém dresu Sokola pražského během final four juniorské

Tomáš Vyoral v bílém dresu Sokola pražského během final four juniorské extraligy | foto: USK Praha / Michael Šob

Stále mám čas na velké sny, říká talent, po kterém touží i basketbalový Nymburk

  • 3
Jeho otec byl úspěšným reprezentantem a on jde pomalu v jeho šlépějích. Tomáš Vyoral, sedmnáctiletý talent a podle mnohých budoucnost českého basketbalu, má za sebou životní sezonu. Prosadil se v nejvyšší basketbalové soutěži a nyní bojuje o nominaci reprezentace do 20 let.

"V osmnáctce už jsem hrál, takže bych se rád dostal o další stupínek výš," říká odhodlaně Vyoral.

Ten letos zažil, i díky smůle svého spoluhráče, úžasný rok. "Zranil se Pavel Beneš, takže jsem to měl jednodušší. Na šanci jsem nemusel dlouho čekat," vysvětluje.

Trenérská dvojice Poděbrad Michal Franěk a Tomáš Hercik si využití tohoto mladíčka nemůže vynachválit. "Do sestavy by se asi na postu rozehrávače jen tak nedostal, ale využil šanci, kterou dostal a parádně se předvedl," hodnotí jeho působení v Mattoni NBL v dresu Poděbrad Hercik.

S tím souhlasí i jeho trenérský kolega Franěk. "Na to, kolik mu je, vypadá na hřišti velmi zkušeně. Letošní sezona, kdy si zkusil po první lize i tu nejvyšší, mu hodně pomohla." Není proto náhoda, že po Vyoralovi pokukuje i Nymburk, nejlepší český klub.

"Je to jeden z nejperspektivnějších českých hráčů. V hledáčku ho máme. Jeho příchod je hodně reálný, ovšem zatím nebudu prozrazovat nic konkrétního," říká manažer Nymburka Jiří Zídek.

Tajuplný zůstává i Vyoral. "Je pravda, že jsem s nimi v kontaktu, ale zatím to není dojednané. Uvidíme, co bude v příští sezoně." I přes řadu úspěchů, které má mladý basketbalista za sebou, stále zůstává pevně nohama na zemi.

"Je to typický tréninkový hráč, nic nevypustí," chválí si Franěk a dodává velké uznání. "Je psychicky velmi odolný, proto si myslím, že by mohl být zcela jistě budoucností českého basketbalu."

Hráč si nejvíce pochvaluje přísnou východu svého otce. "Vždycky mě v basketbale plně podporoval, ale taky mi do hlavy neustále tloukl, že musím dostudovat. I proto je u mě škola stále na prvním místě," vysvětluje Vyoral.

Vrchol jeho letošní sezony na něj teprve čeká. "Chtěl bych se dostat do reprezentace do dvaceti let. Ale sním samozřejmě i mnohem dál. Musím však jít krůček po krůčku," ví dobře mladík, který má už stříbrnou medaili z mistrovství Evropy s výběrem do šestnácti let.

"Zahrát si tak jednou německou nebo španělskou ligu, to bych byl hodně spokojený." A co slavná zámořská NBA? "Nabídku bych asi neodmítl," směje se Vyoral.

tomáš vyoral - vizitka

Narodil se 28. září 1992 v německém Weissenfelsu.

V šesti letech ho vzal na první trénink do Sokola pražského jeho otec, rovněž úspěšný basketbalista.

Otec v Sokole pražském trénoval Vyorala ještě letos v extralize staršího dorostu i v prvoligovém týmu mužů..

Loni v létě si Tomáše Vyorala na dorosteneckém mistrovství republiky vyhlédl ligový tým Poděbrad, kde odehrál svou první sezonu a stal se Objevem soutěže.

S reprezentací do 16 let má stříbro z mistrovství Evropy z roku 2008.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž