Spokojený Petr: Dali jsme do hry srdíčko

  19:47aktualizováno  20. března 10:10
Pardubice - Pro své první vítězství v nadstavbové části Mattoni NBL si basketbalisté Pardubic zajeli ve 29. kole na sever Čech. Na horkou děčínskou palubovku sice zamířili bez zraněného pivota Trnky a nemocného křídelníka Černoška, ale domácí družinu i v nekompletní sestavě dokonale zaskočili a zejména díky vynikajícímu výkonu Rahsaana Amese vyhráli o čtyři body 82:78.

Trenér Synthesie Stanislav Petr měl k dispozici pouze osm zdravých hráčů. Klíčový pivot Jiří Trnka má vykloubené rameno a letošní sezona pro něj s největší pravděpodobností skončila, křídelníka Jiřího Černoška zase sklátila viróza. Navzdory tomu hosté sehráli v Děčíně svou nejpovedenější partii ve skupině A2.

"I když jdeme do každého zápasu s cílem zvítězit a tlačím kluky k tomu, aby tímto směrem přemýšleli, tentokrát jsem za dané situace předpokládal, že to bude v Děčíně velice těžké. Abych byl upřímný, očekával jsem, že budeme tahat spíš za kratší konec," přiznal spokojený pardubický trenér Petr.

Jeho obavy ještě zesílily po nevydařené úvodní šestiminutovce. "Začátek utkání tomu skutečně nasvědčoval, vždyť jsme dali za šest minut hry pouze tři body. Vypadalo to, že nastřílíme za celý zápas maximálně padesát bodů. Na konci první čtvrtiny se to však zlomilo."

Východočeši trefili pouze jedinou z prvních šesti střel z pole (Marek), ale naštěstí pro ně ani jejich hostitelé nepředváděli žádné ofenzívní manévry.

"Přesně tak, to nás udrželo ve hře. Pro další vývoj zápasu bylo hrozně důležité, že se ani domácím hráčům v útočné fázi tolik nedařilo. Obvykle se jim to v domácím prostředí nestává, ale tentokrát nepředvedli takový výkon, jaký je u nich obvyklý."

Děčín si v prvních dvaceti minutách vypracoval nejvýše pětibodové vedení. Několikrát však také těsně prohrával. "Soupeř možná trochu podlehl dojmu, že nás přijelo jen osm. Domácí si zřejmě mysleli, že to s námi půjde lehce," přemýšlel Petr. Způsob hry Děčína jej překvapil. "Jejich agresivita byla mnohem menší než normálně."

A to Pardubicím náramně vyhovovalo. Ve druhém poločase se sice dvakrát dostaly do nepříjemné ztráty (ve 26. minutě prohrávaly 44:53 a sedm minut před koncem 59:67), ale v obou případech dokázaly včas zareagovat (šňůry 11:0 a 13:2) a dostaly se zpět do hry o dva body.

"Myslím si, že jedním z důvodů, proč se domácí basketbalisté nedokázali dostat do svého obvyklého tempa, bylo časté přerušování hry ze strany rozhodčích," upozornil Petr na vysoký počet osobních chyb (27 - 21). "Hra se hodně kouskovala a to Děčínu moc nevyhovuje."

O výsledku se nakonec rozhodovalo až v závěrečných minutách. Synthesia se mohla spolehnout zejména na přesnou ruku vynikajícího Amese, který nastřílel v poslední čtvrtině dvanáct ze svých sedmadvaceti bodů.

"Všichni kluci hráli výborně, ale Ames vyskočil nad průměr," pochválil pardubický kouč amerického rozehrávače.

"V obraně se na něm střídali Sanders s Balíkem, ale Rahsaan se proti nim dokázal prosadit. Přitom rozhodně nepředvedl žádný individualistický výkon. Určitě nehrál na sebe. Měl zkrátka vysoké procento úspěšnosti střelby, navíc několikrát díky velmi dobré obraně získal míč a šel sám na koš."

V klíčových okamžicích navíc prokázal pevné nervy při střelbě trestných hodů, stejně jako jeho spoluhráč Luboš Stria. "Šestky byly opravdu důležité," přikývl Petr.

Jeho svěřenci proměnili čtyřiadvacet z osmadvaceti trestných hodů (85,7%), zatímco Děčínští zahodili hned deset šestek (14/24 - 58,3%). "Klíčem k vítězství však bylo hlavně srdíčko a to jsme měli větší."

Poslední tým skupiny A1 vstoupil do nadstavbové části domácí porážkou s Děčínem a celkem prohrál šest zápasů v řadě za sebou. Nepříjemnou sérii přerušil až v sobotu. "Nechtěli jsme ukončit nadstavbu bez jediného vítězství s deseti porážkami. Věřili jsme, že jedno či dvě utkání můžeme vyhrát," podotkl Petr.

Nečekaný dvoubodový zisk z Děčína Pardubicím bezpochyby psychicky hodně pomůže. "V našem týmu v žádném případě nepanovala špatná nálada, ale cenné sobotní vítězství ji určitě ještě vylepší, což je samozřejmě pozitivní."

Jediné, co trenéru Petrovi v současné době kazí náladu, je zdravotní stav několika klíčových hráčů. Trnkův start v Děčíně byl naprosto vyloučen, zcela v pořádku nejsou ani Ames s Černoškem. První jmenovaný nakonec nastoupil a dokonce předvedl svůj jednoznačně nejlepší výkon v probíhající sezoně.

"Rahsaana trápila viróza, ale naštěstí se z toho včas dostal. Před zápasem měl dva dny klidu, které na něj měly nějaké zázračné účinky," rozesmál se Petr. "Musíme s tím do budoucna počítat jako s novou tréninkovou metodou."

Nemocný Jiří Černošek jde v pondělí na kontrolu a je možné, že se v nejbližších dnech opět zapojí do tréninkového procesu. To samé se však rozhodně nedá říct o Jiřím Trnkovi. "Jeho zraněné rameno si vyžádá mnohem víc času a klidu," posteskl si trenér Pardubic.

"Lékař nás upozornil, že nelze nic uspěchat, bylo by to příliš velké riziko. Vypadá to, že bude vyřazen ze hry až do konce sezony, i když sám Jirka mi v nadsázce říkal, že ligové finále by stihl," doplnil s úsměvem Petr.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...