Strakonice - Sparta Praha

Strakonice - Sparta Praha - Zuzana Pilátová (22), Rebecca Hariss (13) ze Sparty bojují o míč. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Sparta poslala basketbalistky Karlových Varů do hry o záchranu

Zapomeňte na brněnský Gambrinus nebo USK Praha. Zapomeňte na play-off. Basketbalistky Karlových Varů se na závěr sezony popasují s nováčkem z Tábora. O udržení. "Čeká nás těžká práce," ví karlovarský kouč Jiří Bárta.

Nejhorší sezona v historii karlovarského klubu dostala v sobotu smutnou tečku. Postarala se o ni Sparta. Právě Pražanky v play-off vystřídají Lokomotivu. Celou sezonu byly přitom jejich pozice v tabulce opačné.

Sparta - to byl v sobotu bláznivý zápas. V tuhnické hale jste podobný dlouhou dobu nemohli vidět.

V pětatřicáté minutě byl stav 44:44 a... do konce základní hrací doby se už nezměnil. „Střelecky mizerný zápas na obě strany,“ míní Tibor Jány, trenér Sparty.

Jeho protějšek byl i přes skóre, vhodné spíš pro žákyně, spokojenější. „Velmi dobře jsme bránili, pokryli horní část perimetru,“ říká Bárta.

Poprvé v sezoně se muselo v Karlových Varech prodlužovat. Domácí hráčky koncovku nezvládly. „Měli jsme víc jistoty a štěstí,“ pochvaloval si po zápase Tibor Jány.

Sparta tak poprvé Karlovy Vary v tabulce přeskočila. V pro ni nejvhodnější chvíli. Ale ne náhodou. Vyhrála totiž pošesté v řadě.

Že se v tuhnické hale hraje o hodně, to bylo vidět od začátku zápasu na nervozitě obou týmů. „Pramenilo to z obrovského chtění, vytvořené šance nebyly zvládnuty technicky,“ vysvětluje Jány.

Karlovy Vary se se kromě vlastní nervozity musely vyrovnávat také s absencí klíčové pivotmanky - Lenky Větrovcové. „Odpoledne měla horečku třicet osm a půl stupně,“ vysvětluje trenér Bárta.

Místo bývalé reprezentantky musely tým táhnout jiné hráčky. Překvapivě to byla především Hanušová.

Věkem ještě dorostenka nasbírala proti Spartě třináct bodů a dvanáct doskoků, podle koeficientu užitečnosti byla s dvaceti body nejlepší v zápase. Hanušové se přiblížila jen Kanaďanka Allanová, která si připsala deset bodů a deset doskoků.

To je ale na tým, který chtěl před sezonou bojovat o medaile, zoufale málo. „Dovednost perimetrových hráček není taková, aby rozhodovala zápasy,“ opakuje trenér Karlových Varů.

Když se k tomu přidá ještě mizerná úspěšnost střelby, jako v sobotu proti Spartě, je pak zle. „Nebyla stabilita nohou,“ ví Bárta. A ztráty míče? To je už dost obehraná písnička.

„Trápili jsme se v týmovém pojetí,“ dodává kouč. Ne náhodou jsou podkošové hráčky Hanušová, Allanová a Magerčiaková nejlepšími v týmu. Ostatní letos hodně zaostávají.

Do konce zbývají tři kola Co dál? Do konce dlouhodobé části ligy chybí tři kola. Vary hrají ve středu v Hradci Králové, v sobotu se Strakonicemi, nadstavbová skupina A2 pro ně končí příští středu v Táboře.

To už bude vlastně generálka na play-out, hru o záchranu v první lize. „Musíme se tím zabývat,“ přiznává Jiří Bárta. Už nemluví o šancích na play-off. I když teoreticky ještě nějaké jsou. „Hráčky se tím nemohou rozptylovat, musí být v klidu. Ale také si musí být vědomy, co mají hrát.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž