Šoška: Můžeme vyhrát i na hřišti soupeře

  6:59aktualizováno  9:23
NovýJičín - Konec finálové série hned po čtyřech zápasech? To basketbalisté Mlékárny Kunín odmítli. Za stavu 0:3 odhodlaně tvrdili, že se před svými fanoušky poperou alespoň o jedno vítězství a svůj slib splnili. Dramatické čtvrté utkání na své palubovce pro sebe rozhodli v nastaveném čase a v neděli je čeká další střetnutí na půdě obhájců titulu.

"Před středečním zápasem jsme si věřili. Věděli jsme, že se s Nymburkem dá hrát, vždyť jsme obě předchozí utkání prohráli jen o sedm bodů," poznamenal novojičínský pivot Ondrej Šoška.

Právě on patřil ke klíčovým postavám domácího celku. Přitom v prvních třech zápasech toho moc nenahrál. Většinou měl potíže s fauly, navíc od trenéra Hummela nedostával příliš příležitostí.

"Ze svého výkonu mám dobrý pocit. Doteď jsem ve finále moc nehrál, na hřiště jsem se příliš často nedostal. A když už ano, většinou to byly jen kratší úseky," pokrčil rameny sedmadvacetiletý slovenský basketbalista. "Tentokrát jsem konečně mohl hrát víc minut najednou a jsem rád, že mi to vyšlo."

Šoška strávil na hřišti třicet minut a spolu s Chavisem byl nejlepším střelcem zápasu. Proměnil devět ze čtrnácti střel z pole (64,3%), dva ze čtyř trestných hodů a celkem zaznamenal dvaadvacet bodů. Navíc se dokázal prosazovat v klíčových okamžicích. Svůj tým "podržel" především v polovině závěrečné čtvrtiny, kdy se Nymburk nadechl k velkému náporu.

Po šňůře 7:0 měli hosté k dobru sedm bodů a do konce zápasu zbývalo pět minut. V následujících třech minutách však Šoška nastřílel devět z jedenácti bodů Kunína a výrazně se přičinil o to, že Mlékárna zůstala ve hře o vítězství. "Dostal jsem se do herního rytmu a cítil jsem se opravdu dobře."

V závěru základní hrací doby sice novojičínští basketbalisté těsné vedení neudrželi, ale prodloužení už se hrálo podle jejich not. Šoška, který byl zcela po zásluze vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, přidal v nastaveném čase další čtyři body a nakonec se mohl se svými spoluhráči radovat z prvního vítězství v sérii v poměru 96:91.

"Myslím si, že jsme mohli vyhrát už na konci řádné hrací doby, ale nakonec se nám to povedlo až v prodlloužení. Už jsme byli hodně unavení, ale našli jsme v sobě poslední zbytky sil, vždyť se hraje finále. Se štěstím jsme to zvládli a teď znovu pojedeme do Nymburka. Na pátý zápas jsme zatím nemysleli, užíváme se prvního vítězství. Každý z nás však věří, že můžeme uspět i na půdě soupeře."

Domácí hráči si cenný úspěch jaksepatří vychutnávali. Jako poslední odcházel z palubovky do útrob haly novojičínský kapitán David Hájek. "Atmosféra v hale v průběhu zápasu i po něm byla parádní, ale já jsem si ji příliš neužil. Hned po zápase mě totiž zatkli novináři," usmíval se reprezentační křídelník.

Vzápětí potvrdil Šoškova slova o tom, že celý tým pomýšlel před utkáním na vítězství. "Moc jsme chtěli vyhrát a bylo nám úplně jedno, jestli to bude v normální hrací době, nebo v prodloužení. Jsem moc rád, že se nám to podařilo a finále pokračuje."

V nastaveném čase Mlékárna Kunín ani jednou neprohrávala. Po devadesáti sekundách prodloužení měla k dobru již sedm bodů a navzdory velké snaze favorizovaného protivníka už své vedení nepustila.

"Já tvrdím, že vyrovnané koncovky zvládáme, takže jsem nám samozřejmě věřil i před prodloužením," vykládal Hájek. "Tomuto týmu prostě do koncovky věřím. A znovu se potvrdilo, že je umíme zahrát."

Novojičínští basketbalisté po většinu zápasu velice dobře doskakovali. Jenže v závěru jim obranný doskok přestal "fungovat" a svěřenci trenéra Hummela na to málem doplatili. Nymburk doskočil v průběhu utkání pod košem Kunína čtrnáct míčů, z toho rovnou polovinu v posledních sedmi minutách!

"Nemám rád slovo únava, ale na konci zápasu už je koncentrace trochu menší, což se určitě projevilo. I Nymburk udělal v posledních minutách pár chyb," uvedl Hájek. "Aspoň bylo dobré, že když už jsme faulovali, tak se nám podařilo faulovat hráče, kteří pak nedávali šestky."

Mlékárna tedy snížila stav finálové série na 1:3 a ocitla se v podobné situaci, jakou pamatuje z loňského roku. Také tehdy prohrávala 0:3 na zápasy a čtvrtý duel na své palubovce vyhrála. Bude se historie opakovat i nadále? To ukáže až další bitva, která je na programu v neděli. "Není důvod si nevěřit," říká Hájek před pátým střetnutím.

"Nějaké velké přemýšlení o obratu celé série však rozhodně nemá smysl, bylo by to naprosto zbytečné. My zkrátka musíme podat co nejlepší výkon a uvidíme, jestli to bude stačit. Pokud ne, nedá se nic dělat, ale v každém případě si musíme po zápase říct, že jsme pro vítězství udělali maximum."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Stíhá maturitu i Paříž. Menšíkův kouč o cestě na vrchol i datové analýze

27. dubna 2024

Premium Madrid (Od naší zpravodajky) Kdybyste se v čase přenesli o rok zpátky, místo na prestižní turnaj do Madridu, kde mezi sebou...

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii s Olympiakosem

26. dubna 2024  23:44

Basketbalisté Barcelony vyrovnali čtvrtfinálovou sérii v play off Evropské ligy s Olympiakosem...

Real Madrid vede po výhře v San Sebastianu španělskou ligu už o 14 bodů

26. dubna 2024  23:19

Fotbalisté Realu Madrid zvítězili 1:0 v San Sebastianu a mají v čele španělské ligy náskok už 14...

Rozhodlo osm minut hrůzy. Hokejoví junioři podlehli na MS Kanadě 0:6

26. dubna 2024  21:19,  aktualizováno  23:08

Čeští hokejisté do 18 let prohráli na mistrovství světa s Kanadou 0:6 a nenavázali na čtvrteční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...