Darina Mišurová (vlevo) z Trutnova proti obraně Zuzany Mračnové z Valosunu Brno.

Darina Mišurová (vlevo) z Trutnova proti obraně Zuzany Mračnové z Valosunu Brno. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Slovenský basketbal přišel pro ME o Žirkovou, nahradí ji Mišurová

  • 0
Slovenské basketbalistky nakonec neodjedou na mistrovství Evropy do Polska se svou největší hvězdou - Zuzanou Žirkovou. Bývalá dlouholetá opora Frisca Brno se sice objevila v nominaci 22 žen, které povolala staronová slovenská trenérka Natálie Hejková, později se však omluvila.

Její konečné rozhodnutí koresponduje s tím, co tvrdila v březnu. "Mám za sebou dost zdravotních problémů a na 80 procent si myslím, že reprezentovat nebudu. Přece jen: zdravější už nebudu," prohlásila pro slovenský deník SME. Celý rozhovor můžete najít zde.

V nominaci schází i další zkušená basketbalistka, Martina Gyurcsiová-Luptáková, která tuto sezonu vynechala kvůli mateřským povinnostem

O slovenské body se má nyní starat Darina Mišurová. Devětadvacetiletá rozehrávačka Trutnova je jedinou hráčkou, která aktuálně působí v české lize. Do slovenského výběru se vrací po delší pauze, zaviněné rozporem mezi ní a minulými vedeními týmu.

Na další zkušenost s národním výběrem se Mišurová podle svých slov těší. "Jsem ráda, že jsem byla zařazena do slovenské nominace. Je to pro mě nová a zajímavá příležitost. Odehrála jsem hodně zápasů v české lize i evropských pohárech, tak se budu snažit zúročit zkušenosti ve prospěch reprezentace," poznamenala Mišurová pro oficiální web Kary Trutnov.

"Zatím vůbec nevím, co mne v národním týmu čeká, hráček je pozvaných do širší nominace hodně. Ale pokud do reprezentace jdu, tak určitě s pocitem, že chci být přínosem a udělat pro to co nejvíc," dodala.

Kromě obou vyhlášených střelkyň se na přípravný kemp do Nitry vydají i další hráčky, které mohou znát fanoušci z českých palubovek. Slávka Bučáková hrávala ještě s příjmením Frniaková v Brně. Bronislava Borovičková a Simona Podešvová dřív působily v USK Praha, druhá jmenovaná také v Trutnově. Michaela Ábelová nosila dres Karlových Varů.

Mistrovský tým Dobrých anjelů Košice má ve výběru čtyř ženy, vedle jmen Ivana Jalčová, Lucia Kupčíková a Anna Jurčenková vyniká jméno pivotky Erin Lawlessové, rodačky ze Spojených států.

Slovenská reprezentace hraje od 18. června v základní skupině A. V Bydhošti se utkají s Ruskem, Tureckem a Litvou. V osmifinálové fázi pak může narazit i na český tým.

Širší nominace Slovenska pro ME

Rozehrávačky: Michaela Ábelová (Halle/Něm.), Bronislava Borovičková (Nitra), Dagmar Chlebovcová (Poprad), Ivana Jalčová (Dobrí anjeli Košice), Gabriela Kubatová (Roche Vendée/Fr. - II. liga), Jana Minčíková (Santa Cruz/Šp. - II. liga), Darina Mišurová (Trutnov/ČR)

Křídla: Adriana Grešnerová, Simona Podešvová, Katarína Tetemondová (všechny Ružomberok), Martina Kiššová, Lucia Kupčíková (obě Dobrí anjeli Košice), Luisa Michulková (Vigo/Šp.), Andrea Oravcová (Poprad), Jana Vacková (Prešov)

Pivotky: Anna Jurčenková, Erin Lawlessová (obě Dobrí anjeli Košice), Eva Kmeťová (Poprad), Klaudia Lukačovičová (Ružomberok), Regina Palušná (Pécs/Maď.), Marie Růžičková (Perpignan/Fr. - II. liga), Romana Vyňuchalová (Vilagarcia/Šp.)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž