Sanderse motivoval novinový článek

  • 13
Děčín - Závěr zápasu si vychutnával netradičně jen z lavičky náhradníků. Mohl si to však dovolit, protože o osudu klíčového čtvrtfinálového duelu už bylo dávno rozhodnuto. Děčínský rozehrávač Levell Sanders si vysněný postup do semifinále Mattoni NBL jaksepatří užíval. "Z vítězství a tím i z postupu mám obrovskou radost," vykládal chvíli poté, co spolu se svými spoluhráči potřetí pokořil A Plus Brno.

Děčínští basketbalisté prožili ve středu báječný večer. Jednoho z největších favoritů celé ligy, brněnský A Plus, totiž ve čtvrtém čtvrtfinálovém střetnutí doslova smetli z palubovky a zvítězili o šestadvacet bodů 102:76. Díky tomu si překvapivě zajistili postup do bojů o medaile, kam většina expertů ve svých prognózách posouvala spíše brněnský tým.

"Radost z postupu do semifinále mám ze tří důvodů," prohlásil na tiskové konferenci šťastný domácí rozehrávač Levell Sanders. "Za dobu, co jsem v Děčíně, jsem ještě nikdy nebyl v semifinále a proto jsem měl velkou motivaci. Druhým důvodem je skutečnost, že trenér Brna pan Pospíšil nám nedával žádný kredit," uvedl lídr Děčína a pokračoval.

"Hlavní trenér brněnského týmu vůbec nedokázal ocenit naši hru a pořád se jen oháněl slovy, že hrajeme ragby. Ohodnotit naši hru naopak dokázal jeho asistent pan Jeřábek (na tiskové konferenci prohlásil, že si Děčín postup do semifinále zasloužil - pozn. aut.) a já mu za to děkuji."

Třetí důvod úzce souvisí s loňskou dramatickou sérií, kterou hráči A Plus vyhráli 3:2 na zápasy. "Po celý rok jsem nosil v tašce novinový článek, v němž se psalo, že Sanders selhal a Děčín na to doplatil. Letos jsem však pevně věřil, že můžeme proti Brnu uspět a jsem moc rád, že se nám to podařilo."

Zatímco na severu Čech zavládla bezprostředně po skončení čtvrtého čtvrtfinálového utkání postupová euforie, v brněnském týmu panovala pochopitelně naprosto odlišná nálada. "Jsem opravdu hodně zklamaný. Počítali jsme s tím, že přes Děčín postoupíme do semifinále," přiznal reprezentační pivot Petr Benda.

Vzápětí však doplnil, že severočeský klub se zařadil po bok tuzemských gigantů Nymburka, Prostějova a Mlékárny Kunín naprosto zaslouženě. "Děčín hrál super," řekl na adresu úspěšnějšího soka. "Dá se říct, že nás přehrál v každé herní činnosti. S takovými výkony, jaké jsme předváděli my, se prostě nedá žádná série vyhrát. Bohužel."

Včerejší zápas byl tečkou za nevydařeným účinkováním celého týmu A Plus v letošním play-off. "Poslední utkání v Děčíně to všechno završilo," přikývl Benda. "Ve druhém poločase už domácí hráči předváděli exhibici a pro nás to nebyl moc pěkný závěr. Ale jedno je jisté: můžeme si za to úplně sami!"

Druhý nejužitečnější hráč Mattoni NBL odehrál ve druhém duelu na děčínské palubovce jen necelých sedmnáct minut. Důvodem nebyly problémy s fauly, ale zranění zad, které Benda utrpěl v závěru první čtvrtiny. Pod vlastním košem se snažil zastavit unikajícího domácího pivota Miroslava Soukupa, ale po neúspěšném bloku nekontrolovaně dopadl na zem.

"Míra Soukup šel na koš a já jsem se ho snažil blokovat. Bohužel jsem ho však netrefil, přeletěl jsem ho a spadl jsem na záda," popsal Benda okamžik, který se odehrál dvě a půl vteřiny před koncem první části hry. "V žádném případě bych v tom nehledal nějaký úmysl, bylo to naprosto nezaviněné. Spíš jsem si za to mohl sám." 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž