San Antonio opět nedalo Detroitu šanci

  6:03
San Antonio - Basketbalisté San Antonio Spurs vyhráli zcela jednoznačně i druhý zápas finálové série NBA proti obhájcům titulu z Detroitu, a to v poměru 97:76. Střeleckou hvězdou utkání byl opět Manu Ginobili, který tentokrát nastřílel 27 bodů, a Spurs vedou v sérii 2:0 na zápasy. Série pokračuje v úterý v Detroitu.
San Antonio - Detroit: Ginobili útočí, Wallace brání

San Antonio - Detroit: Ginobili útočí, Wallace brání - Manu Ginobili (vlevo), argentinský basketbalista ve službách San Antonia, se snaží prosadit pod košem. Brání mu v tom detroitský forward Rasheed Wallace. | foto: Reuters

Finále NBA:

San Antonio - Detroit 97:76

(stav série 2:0)

San Antonio podalo další výborný výkon, když tentokrát "nezaváhalo" ani v úvodu - Spurs za celý zápas ani jednou neprohrávali, k výborné obraně přidali i velmi dobrou střelbu trojek, na které vyhráli 11:0 (!!) a s přehledem zvládli i pokus obhájců titulu o závěrečný nápor. Série se teď přesouvá na palubovku Detroitu, před kterým stojí nelehký úkol - už 28 let se totiž žádnému týmu NBA nepodařilo ve finále otočit stav 0:2 na zápasy.

Další výborný výkon podal domácí Manu Ginobili, na jehož adresu už dokonce domácí fanoušci skandovali ve čtvrté čtvrtině "MVP, MVP" - Ginobili tentokrát zaznamenal 27 bodů a 7 asistencí, když se mu dařilo hned od začátku a navíc měl velkou pomoc i od svých spoluhráčů.

Obrana Detroitu dosud dostávala v play-off pouze 86 bodů na zápas, ale tentokrát si od začátku nevěděla rady s precizní hrou domácích a s jejich výbornou střelbou. Lecos naznačil už samotný úvod - Ginobili trefil po 20 sekundách trojku, Tony Parker přidal koš po nájezdu a Bruce Bowen další trojkou zvyšoval na 8:0. Pistons se sice na chvilku vzpamatovali a snížili na 16:21, ale závěr první čtvrtiny opět patřil domácím a Robert Horry s Ginobilim zvýšili do konce čtvrtiny na 30:19.

Ani ve druhé čtvrtině se obraz hry příliš nezměnil, obrana Detroitu nevěděla, kam dřív skončit a už za poločas inkasovala 58 bodů (!) - 58:42. Spurs hráli ve velké pohodě a předváděli pohledné akce - Ginobili se vůbec nemusel nutit do střelby, ale byl velmi efektivní, když za poločas proměnil všechny 4 střely z pole (z toho 2 trojky) a k 12 bodům přidal i 5 asistencí.

Poločasová přestávka Detroitu příliš nepomohla, a když Bowen trefil další ze svých trojek a zvýšil na rozdíl 23 bodů (69:46), vypadalo to s hosty velmi zle. Domácí však přece jen trochu polevili v koncentraci a Pistons velmi rychle ukrojili z náskoku 10 bodů. Domácím však dal větší klid do poslední přestávky mezi čtvrtinami trojkou náhradník Beno Udrih (79:63).

V úvodu 4.čtvrtiny se San Antonio začalo v útoku trochu trápit, naopak se konečně začal prosazovat hostující Chauncey Billups (do té chvíli na rozdíl od prvního zápasu téměř neviditelný) a chvíli to dokonce vypadalo na možné drama - Detroit totiž snížil na rozdíl 8 bodů a domácí rozehrávač Tony Parker si udělal pátý faul.

Hamilton snižoval 7 minut před koncem na 73:81, ale to bylo ze strany Detroitu vše - domácí opět přidali na intenzitě, do konce zápasu už povolili Pistons jen 3 body (!) a naopak se opět mohli spolehnout na Ginobiliho, který měl hlavní podíl na rozhodující šňůře 13:0, znamenající zvýšení náskok nad 20 bodů. Závěr už dohrávali na obou stranách náhradníci.

Ginobilimu nakonec stačilo na 27 bodů pouhých 8 střel z pole (6/8, z toho trojky 4/5!), když přidal 11 z 13 trestných hodů. Opět velmi solidní, i když "nenápadný" výkon podal Tim Duncan (18 bodů a 11 doskoků, střelba 5/10 z pole a 8/9 z trestných hodů) přes 10 bodů se dostali další tři hráči. Bruce Bowen (ve čtvrtek nedal ani bod) přidal ke své tradičně skvělé obraně i výbornou střelbu trojek (4/8) a zaznamenal 15 bodů, Parker (6/9 z pole) a Horry (4/10) přidali po 12 bodech.

Detroit částečně kompenzoval svojí horší střelbu útočným doskakováním (18:9), ale inkasoval o 18 bodů více ze šestek a nedal ani jednu trojku ze 6 pokusů. Nikdo ze základní pětky nedal více než 14 bodů a trojice Billups, Hamilton, Prince trefila jen 12 z 36 střel. Především se nedařilo Princeovi (1/7 z pole, 3 body za 33 minut), proti Bowenově obraně ztrácel nervy i Hamilton, který nakonec trefil jen 5 z 15 střel.

Detroit drželi zpočátku náhradníci Antonio McDyess (15 bodů a 7 doskoků) a Lindsey Hunter (7 bodů), celkem solidní výkon odvedl Rasheed Wallace (11 bodů a 8 doskoků), ale to stačit nemohlo. Ben Wallace zaznamenal 9 bodů a 8 doskoků a už popáté v řadě nedoskočil dvouciferný počet míčů. Pistons opět trochu ztráceli nervy po výrocích rozhodčích a dostali celkem 3 technické chyby.

Série pokračuje v úterý v Detroitu (kde by se měly hrát zápasy 3-5) a Pistons doufají, že jim pomůžou domácí fanoušci: "Vyhráli doma a my se pokusíme o to samé," řekl po zápase Billups. "Ale musíme to brát čtvrtinu po čtvrtině a ne zápas po zápase..." Spurs pochopitelně mají důvod k optimismu: "Budou hrát určitě s velkým elánem a nasazením, ale my jsme hráli v poslední době venku velmi dobře a věříme si, že dokážeme vyhrát aspoň jeden zápas i v Detroitu," prohlásil Ginobili.

čtvrtiny: 30:19, 28:23, 21:21, 18:13
Střelci:
Spurs -
Ginobili 27, Duncan 18 bodů a 11 doskoků, Bowen 15, Parker a Horry 12, Udrih 7, Mohammed 6, Barry, Robinson, Nestěrovič a Brown 0
Pistons - McDyess 15, Hamilton 14, Billups 13, R.Wallace 11, B.Wallace 9, Hunter 7, Arroyo 4, Prince 3, Ham, Miličič a Dupree 0
střelba: 47% - 40% (trojky: 11/24 - 0/6 !)
trestné hody: 28/34 - 10/16
doskoky: 36 - 45 (útočné 9 - 18)
asistence: 23 - 17
fauly: 19 - 25
získané míče: 11 - 5
ztráty: 16 - 14
bloky: 7 - 2
body z protiútoků: 8 - 6
body zpod koše: 28 - 40
18797 diváků
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Kaderka z krunýře nevyleze. Velké kluby mlčí, hráči zklamali, říká kritik

2. května 2024

Premium Policisté v rozsáhlém spise uvádějí, že když Ivo Kaderka začal tušit, že se na něj vyšetřovatelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

Ego stranou a nezbláznit se! Jedničkou měl být Dostál, příprava zamotala hlavy

9. května 2024

Premium Specifika domácího šampionátu moc dobře zná. V roce 2015 se s nimi musel sám vypořádat. Sledovaný...

O2 arena, jak ji neuvidíte. Tady zařizují, abyste z hokeje poslali fotku

9. května 2024

Už v pátek vypukne v Praze a Ostravě boj o titul hokejového mistra světa. Pražská utkání hostí...

Trápení k prohře. Satoranský a Veselý s Barcelonou v Evropě končí

8. května 2024  23:41

Basketbalisté FC Barcelona si počtvrté za sebou Final Four Euroligy nezahrají. V rozhodujícím pátém...

Švédsko posílá do Ostravy 18 hráčů z NHL v čele s Hedmanem a Burakovským

8. května 2024  23:24

Osmnáct posil z NHL zařadil do pětadvacetičlenné nominace na mistrovství světa v Ostravě a v Praze...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...