V Děčíně hráli basketbalisté Jindřichova Hradce (v červeném) první zápas od

V Děčíně hráli basketbalisté Jindřichova Hradce (v červeném) první zápas od havárie, při níž zahynuli jejich tři spoluhráči. Na snímku je Jan Pavlík. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Jindřichohradecký kapitán: Řešili jsme, zda po tragédii sezonu neukončit

  • 0
Všichni se shodli. Ztráta tří mladých basketbalistů je tragédií už proto, že je to ztráta tří mladých životů. Basketbalisté Lions Jindřichův Hradec zvažovali, zda mají po odloženém středečním utkání doma proti Kolínu hrát v sobotu v Děčíně. Nakonec nastoupili.

M.F., F.S., R.V. Monogramy mrtvých spoluhráčů si basketbalisté Jindřichova Hradce napsali fixem na ruce, když hráli ligu poprvé od tragédie. "Přišlo to spontánně a asi jejich iniciály budeme nosit až do konce sezony," řekl kapitán Jan Pavlík po sobotní porážce v Děčíně.

Jak složité bylo hrát jen čtyři dny po jejich autonehodě?
Museli jsme hlavně zabojovat sami se sebou. Nemyslím v zápase, ale udělat rozhodnutí, jestli pokračovat, nebo ne. Když přijdete najednou o tři kluky, nedá se najít návod, jak se zachovat. Ta situace je strašně těžká. A my to odehráli se ctí.

Chtěli jste sezonu ukončit?
I to padlo. Ale já osobně byl za to, ať zkusíme pokračovat. I když se nevědělo, jak to bude vypadat na hřišti. Jeden zápas máme za sebou, čeká nás Nymburk. Další utkání, které nás vrátí do normálního režimu. Co se stalo, to je takový zářez... Budeme bojovat. Uvidíme, až přijde opravdový zápas, kde budeme muset. Bohužel nás v úterý, ve středu a v pátek čeká program, jaký jsme nechtěli. Tři pohřby. Jsem zvědavý, jak to zvládneme...

Jak se s tím perete vy osobně?
Bohužel, já už mám zkušenost z Maďarska. I tam jsem ztratil tři spoluhráče, teď další tři. Tragédie. V úterý a ve středu to byla hrůza. Ve čtvrtek, když jsme začali trénovat, jsem se k tomu snažil přistupovat, v uvozovkách, jako kdyby se nic nestalo. Aby to kluci v týmu, kteří k našim kamarádům měli nejblíž, nějak zvládali. Ale ty šrámy jen tak nezmizí. Třeba Američan Tracey ani do Děčína nejel, byl z toho opravdu zdrcený. Domluvil se s vedením našeho klubu, že si dá pár dní oraz, a odletěl ke svým kamarádům do Belgie. Zasáhlo nás to všechny. Třeba Hall, naše nová americká posila. Přijel ve středu v 11 hodin a hned po pozdravu se dozvěděl, že mu umřeli tři spoluhráči. Smekám, že tady zůstal. Ne každý by se tak zachoval.

První zápas vašeho týmu po tragédii se hrál v Děčíně. Co vám domácí hráči říkali?
Děčín nám prostřednictvím kapitána Kuby Houšky projevil soustrast už po té nehodě. Vzali si černé pásky, držela se minuta ticha... Bohužel, v tomhle okamžiku jde basket stranou. Pro rodiny našich mladých spoluhráčů to musí být strašné. Ztratit dítě je to nejhorší, co se rodičům může stát.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž