Karel Forejt, trenér Jindřichova Hradce, radí svým svěřencům během time-outu.

Karel Forejt, trenér Jindřichova Hradce, radí svým svěřencům během time-outu. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Dobrá obrana proti Kolínu je priorita, zní z Jindřichova Hradce

  • 0
Neoblíbený soupeř, se kterým nemáme za několik sezon moc příznivou bilanci. Tak hovoří trenér jindřichohradeckých basketbalistů Karel Forejt o týmu z Kolína. Právě se Středočechy Lions, kterým v tabulce patří šesté místo, hrají doma už zítra. Zápas začne v 18 hodin.

Po domácí výhře v Českém poháru nad Svitavami 98:83 vás čeká v lize desátý Kolín. Už se na soupeře speciálně připravujete?
Čeká nás velice důležitý souboj s týmem, který je sice v tabulce pod námi, ale má dobrý kádr. Určitě umístění Kolína neodpovídá tomu, na co ten tým má. Můžeme říci, že za poslední sezony je Kolín náš neoblíbený soupeř, nemáme s nimi dobrou bilanci. Musíme se proto na ně dobře připravit.

Na co si v zítřejším zápase musíte tedy dát největší pozor?
Vždycky klukům říkám to samé. Máme problémy s obranou, takže se musíme vždycky snažit soupeře zatlačit, aby dal co nejméně bodů. Víme, že útočná kvalita v týmu je a můžeme se o ni opřít. Ale musíme soupeře ubránit. Nic specifického tedy na Kolín nepřipravujeme, jak jsem říkal, chceme vycházet z dobré defenzivy. To je klíč k úspěchu.

Není to pro vás spíše nevýhoda, že hrajete soutěžní zápasy v krátkém čase?
My jsme pohár, ve kterém jsme určitě chtěli postoupit dál, využili jako přípravu na zápasy v lize. Takže to pro nás komplikace není, naopak. Byli jsme právě zvyklí na herní rytmus středa - sobota, který platil minulý rok a teď v novém roce se trošku změnil. Pohár se Svitavami jsme tedy hráli rádi, protože potřebujeme herní praxi.

Ve většině zápasů rozhodují svými body o výsledcích čtyři Američané, které máte v týmu. Dá se říci, že jsou to základní kameny vaší sestavy?
Ano, my na Američanech stavíme. Oni by měli být v Čechách tahouny svých týmů a u nás si tuto roli, až na pár výjimek, plní velice dobře. K nim se pak vždy přidají dva až tři čeští hráči a to pak saháme po vítězství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž