Prostějovský trenér Peter Bálint udílí pokyny Benasi Veikalasovi.

Prostějovský trenér Peter Bálint udílí pokyny Benasi Veikalasovi. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovským basketbalistům začíná nadstavba. Už jde do tuhého, ví kouč

  • 0
Začátek ostré sezony je tady. V basketbalové lize startuje nadstavba. V úvodním utkání budou mít hráči Prostějova, kteří ovládli základní část, výhodu domácího prostředí. Přivítají Ostravu a mají jí co oplácet.

V sezoně v hale Sportcentra DDM Orli s Novou hutí prohráli 85:88 – a něco podobného nechtějí připustit. Šanci na odvetu budou mít od zítřka v 17 hodin. "Teď už jde do tuhého. Bude se hrát o nasazení do play-off. Každá porážka bude bolet dvojnásobně. V domácím prostředí nesmíme zaváhat," uvědomuje si prostějovský kouč Peter Bálint.

Hanáci si uvědomují, že na ně čeká deset těžkých zápasů, které prověří formu týmu a také kvalitu širšího kádru. Zápasy budou následovat rychle za sebou a nebude možné odehrát všechny střetnutí pouze se základní rotací. "Máme výhodu, protože v základní části sezony, v níž byly větší pauzymezi zápasy, jsme hráli evropský pohár. Protomají hráči zaběhnutý rytmus větší porce utkání," míní Bálint.

Orly ještě po Ostravě čeká klíčové střetnutí v EuroChallenge Cupu v Krasnodaru, kde budou s místním Lokomotivem Kubaň bojovat o vysněný postup do čtvrtfinále. Přesto se aktuálně soustředí na domácí ligu. "Ostravu nesmíme podcenit. Budeme hrát naplno a myšlenky na pohár odsuneme až na sobotní večer. V lize máme velké ambice – a proto musíme do druhé části soutěže vstoupit vítězstvím," zdůraznil prostějovský kouč.

Nadstavbu přeruší i finále českého poháru. Od 17. do 19 března se v opavské a novojičínské hale bude hrát o vítězství v Poháru České pošty.

Nadstavbová část

26. února, 17.00 BK Prostějov - NH Ostrava
6. března, čas bude upřesněn Nymburk - BK Prostějov
12. března, 17.00 BK Prostějov - Nový Jičín
26. března, 18.00 BK Děčín - BK Prostějov
30. března, 17.00 BK Prostějov - BK JIP Pardubice
6. dubna, 17.30 NH Ostrava - BK Prostějov
9. dubna, 17.00 BK Prostějov - Nymburk 13. duben,
17.30 Nový Jičín - BK Prostějov
16. dubna, 17.00 BK Prostějov - BK Děčín
20. dubna, 18.00 Pardubice - BK Prostějov

Slovinec Zagorac plní očekávání

Efektně zavěsil prostějovský Zelimir Zagorac (vlevo).

Pouze deset zápasů stihl od svého příchodu do Prostějova odehrát basketbalový pivot Zelimir Zagorac. Přesto se rychle stal důležitým článkem souboru Petera Bálinta. Kvalitní doskok, slušná obrana a týmové pojetí přineslo slovinskému hráči smlouvu do konce sezony.

"Jsem spokojený. V Prostějově se mi líbí – a proto mě těší, že v klubu zůstávám," tvrdí zkušený hráč, který v průběhu kariéry prošel například Olympijí Lublaň a zahrál si v dresu slovinské reprezentace.

V novém týmu nastoupil ve všech osmifinálových zápasech EuroChallenge Cupu. Svého střeleckého pohárového maxima dosáhl v posledním utkání proti Zadaru. Také jeho 18 bodů pomohlo k vítězství 99:82, díky němuž Orli zůstali ve hře o postup do čtvrtfinále.

"Docela se mi to šlo, ale hlavní je úspěch týmu. Sice se nám zpočátku příliš nedařilo v obraně, ale nakonec jsme to zvládli. V posledním zápase se pokusíme vybojovat další výhru. Chceme si zahrát pohárové play-off," poznamenal Zagorac.

Ještě lepší statistiky zatím podkošovou posilu Orlů zdobí v zápasech české ligy. Ve třech utkáních z pěti dosáhl na dvouciferné střelecké zápisy, dvakrát z toho byl double – double. Navíc drží průměr necelých deseti doskočených míčů na zápas.

"Prakticky hned od svého příchodu plní očekávání. Rychle zapadl do týmu a dokazuje, že je to dobrý hráč. Potřebovali jsme čtvrtého kvalitního pivota a ukazuje se, že Zelimir byl dobou volnou," oceňuje Zagoracův příspěvek týmu kouč Bálint.

Ve vyrovnaném kádru si vydobyl slušnou pozici a v ligových zápasech odehraje pravidelně přes pětadvacet minut. Přesto si na Mattoni NBL stále zvyká.

"Zatím českou nejvyšší soutěž teprve poznávám. Ale myslím si, že je to dobrá liga. V nadstavbě nás čekají vesměs pouze těžké zápasy proti kvalitním soupeřům," odhaduje Zagorac, který okamžitě přijal také klubovou představu o umístění Orlů v popředí tabulky na konci sezony.

"Chceme minimálně postoupit do finále," ví.

O případné budoucnosti v Prostějově zatím neuvažuje. Zatím chce především hrát a pomáhat svým dílem ke klubovému úspěchu.
"Co bude, uvidíme až na konci sezony. A já věřím, že ten bude co nejpozději," přeje si Zagorac.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž