Smečující prostějovský pivotman Kamil Švrdlík.

Smečující prostějovský pivotman Kamil Švrdlík. | foto: Petr Janeček, MAFRA

Míč taky může přijít zpět, učí se „Američan“ Švrdlík na Hané

  • 0
Dlouhé měsíce se po loňském návratu ze zámoří basketbalový pivot Kamil Švrdlík hledal. V létě si sice zahrál za národní tým, v novém ligovém působišti ale především kryl záda prostějovské podkošové dvojici Travis Peterson, Yemi Nicholson. Přesto se nevzdal a šance přišla ve čtvrtfinálové sérii proti Ostravě.

Poctivý dříč se zprvu dostal na palubovku až za rozhodnutého stavu v průběhu druhého poločasu. Své si uhrál a ve třetím duelu nastoupil už v první čtvrtině. Svým dílem pomohl k postupu mezi čtyři nejlepší týmy Mattoni NBL a v předstihu si zajistil ligovou medaili.

"Ještě žádnou nemám," směje se odchovanec přerovského basketbalu. "Věřím, že nebude bronzová. Chceme do finále," plánuje před semifinálovou sérií s Děčínem.

V průběhu kariéry Švrdlík využil tříleté stipendium na Univerzitě Fairleigh Dickinson ve Spojených státech, kde si zvyknul na hodně individuální basketbal. Také proto nebyl návrat nijak jednoduchý. "V Americe přihrajete míč a už jej zpátky nedostanete. Musel jsem si připomenout, že u nás je to jinak," uznává rozdílné herní pojetí prostějovský Orel.

Možná také z tohoto důvodu se na palubovce trápil. V tréninku to šlo, v zápasech přesto nepatřil mezi stěžejní hráče. Více prostoru dostával především proti slabším soupeřům, s těmi silnějšími to tak slavné nebylo. Než přišlo play-off.

Základní sestava v úvodních dvou zápasech rozhodla o vítězství už během první čtvrtiny a šla odpočívat. Střídající hráči vesměs svoji šanci využili, včetně dvoumetrového pivota.

"Když jdete na hřiště s vysokým náskokem v zádech, jste ve výhodě. Moc dobře si uvědomujete, že ani případná chyba nic neznamená. Každou odehranou minutou vám pak roste sebevědomí a to je základ úspěchu. U mě je to stejné. Pochopitelně mě těší, že se to tak sešlo," raduje se z kvalitních výkonů ve vyřazovací části jeden ze šesti Čechů prostějovské sestavy.

V posledních dvou zápasech Švrdlík překonal dvoucifernou hranici nastřílených bodů. To jen dokládá aktuální pohodu pětadvacetiletého basketbalisty.

"Můžu být docela spokojený, což platí o celém týmu. První kolo jsme zvládli na jedničku a těšíme se na semifinále. V něm chceme uspět, finálová účast je velké lákadlo. Chceme hrát o titul," přeje si Švrdlík v premiérové sezoně v české elitní soutěži.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž