Prostějovský Matej Venta a děčínský Miroslav Soukup (vpravo).

Prostějovský Matej Venta a děčínský Miroslav Soukup (vpravo). | foto: Petr Janeček, MAFRA

Orlům z Prostějova chybí poháry, nikoli touha získat další medaili

  • 0
S výrazně sníženým rozpočtem kolem deseti milionů korun nastoupí do nové sezony Mattoni NBL basketbalisté Prostějova. Především česko-slovenská sestava doplněná o Slovince Mateje Ventu a Američana Austina Dufaulta chce přesto navázat na poslední úspěšné sezony a přeje si získat ligovou medaili.

"Předpokládám, že Nymburk bude opět suverénní. Jinak bude liga hodně vyrovnaná a doufám, že v ní budeme patřit mezi přední týmy. Chceme vyhrávat, a pokud se nám to bude dařit, můžeme myslet i na medaili," myslí si trenér Orlů Zbyněk Choleva.

Obměněné sestavě chybí zkušenosti posledních výběrů. Přesto je v kádru několik ostřílených harcovníků a právě od nich se očekává, že výkony mladíků v případě potřeby usměrní. Jedním z nich je kapitán Jaroslav Prášil, který se chystá na pátou sezonu v Prostějově.

"Klukům trochu kazím věkový průměr," usmívá se univerzální dvaatřicetiletý basketbalista s vyhlášenou střelbou z dálky. "Máme mladou sestavu, ale to může být výhoda. Především v rychlosti. Budeme hrát agresivně. Potřebujeme rychle přistupovat k soupeři a vytvářet tlak na míč," uvažuje Prášil.

Oproti minulé sezoně klub nebude startovat v evropských pohárech. Soustředí se výhradně na ligu a Český pohár. "Evropská soutěž je nad naše finanční možnosti. Podobně jsou na tom také některé další týmy. Je to realita. Přes výrazné úspory se podařilo poskládat kvalitní tým, který může být úspěšný," tvrdí generální manažer BK Prostějov Petr Fridrich.

Přípravné zápasy naznačily, že Orli potřebují vylepšit především obranu. Jeden z nejlépe bránících celků posledního ročníku hned v osmi případech dostal více než 80 bodů a to není příliš dobrá vizitka.

"Pod vlastním košem musíme přidat," souhlasí pivot Kamil Švrdlík. "Trošku nám ublížilo, že jsme v létě nebyli kompletní. Měli jsme zraněné a nemocné, tři hráči byli u národních týmů. Až budeme kompletní, hra v obraně se zlepší," dodal Švrdlík.

Do sezony vstoupí Orli středečním zápasem v Ostravě. Domácí premiéra na ně čeká v sobotu, kdy od 18 hodin hostí Ústí nad Labem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž