Basketbalistka Hana Horáková v postup nepřestává věřit

Basketbalistka Hana Horáková v postup nepřestává věřit | foto: Radek Miča, MAFRA

Přežít = vyhrát, vědí před odvetou s Bourges brněnské basketbalistky

  • 1
Už není kam uhýbat. Pokud dnes basketbalistky Gambrinusu Sika Brno prohrají s francouzským Bourges, budou muset pro letošek říct Evropě sbohem. A bylo by to hodně bolestné a hlavně brzké loučení.

"Ale všichni cítíme, že fanoušci, co nás chodí podporovat, si zaslouží víc. Rozhodně se nevzdáváme," hlásí odhodlaně brněnská kapitánka Hana Horáková.

Její tým v úterý prohrál první osmifinále Euroligy ve Francii 57:72 a pro dnešní odvetu v hale Rosnička tak pro Brňanky platí: přežít = vyhrát.

Pokud se jim to povede, pojedou příští středu do Bourges k rozhodujícímu souboji. "Určitě stále cítíme šanci. První zápasy bývají vždy spíš oťukávací, naplno se jede až v těch dalších," tvrdí Machová.

utkání budeme sledovat on-line

A ví dobře, o čem mluví. Před třemi roky také proti Bourges i loni proti Valencii rovněž Brňanky prohrály první zápas venku. Poté ale dokázaly série play-off otočit. "Bylo by zbytečné teď házet flintu do žita," oznamuje Horáková.

Jenže nyní Gambrinus stojí před náročnější zkouškou než v minulosti. Forma týmu v této sezoně je přinejlepším kolísavá, kádr je navíc úzký. A rozpadá se i spásný plán v podobně návratu rozehrávačky Zuzany Žirkové.

"V úterý se jí při doskoku obnovilo zranění šlachy na patě, která se opět natrhla," informuje klubový lékař Libor Paša. "Ale navzdory obnovenému zranění uděláme všechno pro to, aby v utkání nastoupila."

Ovšem je otázka, v jakém stavu. "Kulhá, bolí ji to. S tím se těžko hraje," je si vědom asistent trenéra Vlastimil Havlík.

Domácí tým nebude moct pořádně využít ani německou posilu Lindu Fröhlichovou, která má prý značné tréninkové manko. Jak tedy může Brno zastavit favorizovaného soupeře?

"Podle letošních výsledků je Bourges vyloženě domácí družstvo, ve své hale ještě neprohrálo. Venku ale tak silné není," podotýká Havlík. "Hlavní bude, jak se naše holky vyrovnají s jejich agresivní obranou. Ta na podkošové hráčky je až brutální."

A nejen na ně. "Hodně presují i rozehrávačku, pak je těžké postavit akci. Ta se často rozpadá už v zárodku," přibližuje Horáková.

Klíč k úspěchu ale podle ní vězí na opačné straně hřiště. "Hlavně musíme zlepšit svoji obranu a především obranné doskakování." Dokáže Gambrinus, tak jako už mnohokrát, povstat z popela? Nebo letos opravdu na ty nejlepší nestačí?

Dnešek buď napoví, nebo přímo rozhodne. Brňanky si přejí, aby platila první varianta. Utkání začíná v hale Rosnička v 18 hodin.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž