Premiéra Crispovi vyšla na výbornou

  16:04aktualizováno  16. listopadu 8:04
Praha - Americký rozehrávač Cameron Crisp na sebe výrazně upozornil hned ve svém premiérovém utkání v Mattoni NBL. Nová posila Prostějova byla s 24 body nejlepším střelcem zápasu se Spartou, navíc se zařadila mezi nejužitečnější hráče celého kola. Největším zklamáním 6. kola byl naopak výkon Sadské, která proti Nymburku hrála až příliš ustrašeně a prohrála o propastných padesát bodů.

Hvězdy kola

1. Cameron Crisp (BK Prostějov)

Tomu se říká vydařený vstup do nového angažmá! Prostějov v úvodu sezony tápal jak na domácí, tak na evropské scéně a nejčastěji doplácel na nedostatek kvality na postu středního rozehrávače. Reprezentační dirigent Petr Czudek byl dlouho zraněný a jeho náhradník Ervin Dragšič evidentně v konfrontaci s nejlepšími ligovými playmakery pokulhával.

Vedení klubu reagovalo na nastalou situaci po svém. Před několika dny přivedlo amerického rozehrávače Crispa a ten dostal první ligovou šanci proti Spartě. Jak ji využil? Posuďte sami. Nastřílel 24 bodů (z pole 10/15, trojky 2/5), tedy více, než kterýkoliv jiný hráč na palubovce. K tomu přidal šest asistencí a stejný počet získaných míčů, navíc se vyvaroval ztrát (1). Výtečný koeficient užitečnosti 31 jej zařadil mezi trojici nejužitečnějších hráčů kola. Zdá se, že si v Prostějově mohou mnout ruce. Crisp by měl být výraznou posilou. 

2. Dominik Feštr (SČP Ústí n. L.)

Dejte mi míč a radujte se. Přesně to mohl v sobotním duelu v Pardubicích říkat svým spoluhráčům Dominik Feštr. Ústecký patriot dostal na palubovce nezvykle mnoho prostoru a k nabídnuté příležitosti se dokázal postavit čelem. Celkem sedmkrát vystřelil zpoza tříbodové čáry a šestkrát mířil přesně!

Úspěšnost? Brilantních 85,7%! Navíc proměnil i tři z pěti dvoubodových střel a doskočil sedm míčů. Zářil především ve třetí čtvrtině, kdy trefil čtyři trojky a celkem nasázel 16 ze svých 24 bodů. Velkou radost však ze svého letošního nejlepšího výkonu mít nemohl. Svou poslední trojkou půl minuty před koncem sice snížil manko svého týmu na jediný bod, ale Severočeši přesto těsně prohráli.

3. Pavel Miloš (BK Prostějov)

Zdá se, že právě nejužitečnější hráč a nejlepší střelec uplynulé sezony by mohl být jednou z klíčových postav, které by měly vyvést Prostějov do nejvyšších pater prvoligové tabulky. V duelu proti "své" Spartě se dokázal přiblížit k excelentním výkonům, které dlouhá léta předváděl právě v dresu Pražanů a s 22 body byl druhým nejlepším střelcem domácích.

Proměnil šest ze třinácti střel z pole (trojky 2/7), minul jediný z devíti trestných hodů a navrch přidal jedenáct doskočených míčů, tři asistence a dokonce sedm zisků! To mu vyneslo koeficient užitečnosti 35 a zcela oprávněné zařazení mezi největší hvězdy uplynulého kola.

4. Petr Benda (A Plus ŽS Brno)

Výkony brněnské podkošové hvězdy se stabilně pohybují na vysoké úrovni a nejinak tomu bylo i v souboji jeho A Plus s Ostravou. Benda jej jako jediný ze všech hráčů obou týmů odehrál celý bez jediného střídání a připsal si další double-double za 21 bodů a 14 doskočených míčů.

Pět z nich doskočil v útoku a sám tak na útočné polovině hřiště doskočil o jediný míč méně, než všichni hráči Nové huti dohromady! V šestém kole Mattoni NBL navíc neměl žádný jiný hráč vyšší koeficient užitečnosti než Benda (37) a proto jsme na něj nemohli ani tentokrát ve výčtu hvězd zapomenout.

Zklamání kola

1. BK Sadská (celý tým)

Ostuda, propadák, výbuch. I když se utkal nováček nejvyšší soutěže s "našlapaným" Nymburkem, dvojnásobným českým šampionem, pořád šlo o měření sil dvou prvoligových celků a podobné excesy prostě do nejvyšší soutěže nepatří! Prohrát o padesát bodů, ještě k tomu před svými vlastními diváky, to je opravdu na pováženou. Přísnější měřítko snesl snad jen výkon Šebka.

Trenér Kantůrek před začátkem sezony odvážně tvrdil: "Rozhodně nebudeme v lize jen do počtu!" Jenže zatím se ukazuje, že se hluboce mýlil. Jeho tým se v prvních šesti kolech nezmohl na víc než na dva vyrovnané duely na USK a v Pardubicích a jako jediný z dvanáctičlenného pelotonu stále čeká na první vítězství. Pokud bude Sadská pokračovat v podobně bídných výkonech, jaký předvedla proti Nymburku, je otázkou, zda se ho vůbec dočká...

2. Ilija Bočevski (Sparta Praha)

Jeho bilance z utkání v Prostějově je velice tristní. Odehrál necelých deset minut, ale v tomto krátkém časovém úseku stihl nasbírat pět osobních chyb! Ani jedinkrát nevystřelil, nedoskočil žádný míč a v kolonce pozitiv má vyznačenu pouze jedinou asistenci a jeden získaný míč.

Zahraniční basketbalisté by měli patřit k tahounům svým týmů. Zkušený, dvaatřicetiletý makedonský křídelník jím však zatím rozhodně není. Nezářil ani v předchozích zápasech, ale tentokrát jeho koeficient užitečnosti dokonce poklesl do záporných čísel (-3).  

3. Pavel Novotný (Ústí n. L.)

Začátek sezony měl famózní, Mlékárně Kunín nasázel 35 bodů. Jenže zatím se zdá, že mu více svědčí domácí prostředí, než utkání v cizích halách. Ve třech duelech v Ústí nastřílel celkem 62 bodů, což činí vynikající průměr 20,7 bodu na zápas. Na palubovkách protivníků však jeho produktivita výrazně klesá.

Ve shodném počtu tří střetnutí vstřelil jen 17 bodů a průměr má o rovných 15 bodů nižší, než doma! Na východě Čech se dokonce střelecky neprosadil ani jednou. Minul všech šest pokusů z pole včetně čtyř trojek, navíc měl problémy s fauly. Jeho koeficient užitečnosti klesl až na hodnotu -6. Lze předpokládat, že kdyby se podobného výpadku vyvaroval, mohl celý zápas dopadnout pro jeho tým lépe.

4. Sherman Rivers (BK Sadská)

Zápas s Nymburkem si určitě za rámeček nedá, stejně jako celý tým Sadské. Čtyřiadvacetiletý americký rozehrávač v konfrontaci s nymburskými hvězdami zcela propadl. Minul devět z deseti střel z pole a patřil mezi čtveřici domácích hráčů, jejichž koeficient užitečnosti klesl po čtyřiceti odehraných minutách do záporných čísel.

Jenže zatímco ke Švermovi (21 let), Motejlkovi (24 let) a Vrbovi (25 let) může být trenér Kantůrek poněkud shovívavější, neboť se od nich rozhodně nečeká, že tým proti hvězdnému Nymburku potáhnou, u Riverse to v žádném případě neplatí. Právě on by měl být lídrem týmu, ale pokud se bude i nadále prezentovat podobnými výkony, jako čeští mladíci, pak nemá jeho účinkování v NBL pro Sadskou žádný přínos!

Zápas kola

Synthesia Pardubice - SČP Ústí n. L. (86:85)

Po první čtvrtině měli šest bodů k dobru domácí, o poločasové přestávce svítily na světelné tabuli čtyři čtyřky a po třiceti minutách vedli o čtyři body hosté. Koncovka nejdramatičtějšího zápasu kola pak diváky doslova zvedala ze sedadel. Padesát vteřin před koncem minul Trnka oba trestné hody a o deset sekund později trefil skvělý Feštr svou šestou trojku, čímž snížil manko Plynařů na jediný bod.

Na dvě šestky domácího Mujagiče poté odpověděl dvoubodovým košem Houška, ale dvacet vteřin před závěrečným klaksonem se na čáře trestného hodu nemýlil ani Jiří Novotný. Pardubičtí basketbalisté v tu chvíli vedli 86:83, ale poslední střelu měl k dispozici soupeř.

Domácí nechtěli dovolit pokus o vyrovnávací trojku, jenže na svém kontě měli v této části hry jen dvě osobní chyby, takže po rychlých faulech Novotného a Marka hosté stále nestříleli trestné hody. Těsně před koncem pak Pohánka po oddychovém času přeci jen stihl vystřelit trojku, ale cíl netrefil a Houška už po útočném doskoku jen snížil.

Moment kola

Marek Štec (Mlékárna Kunín)

V televizním utkání proti Děčínu působil spíše nenápadným dojmem. Slovy Járy Cimrmana by se dalo říci, že nejprve vše jen zpovzdálí sledoval a v pravou chvíli se do věci vložil. Přesně tak lze označit jeho trojku ze začátku poslední minuty, která definitivně odrazila nápor houževnatých Severočechů.

"Štecova trojka podle mě rozhodla," uvedl bývalý vynikající střelec Josef Jelínek. Pětadvacetiletý slovenský basketbalista ve službách Mlékárny Kunín prošel v minulých dnech velice těžkým obdobím, neboť měl úmrtí v rodině. Vynechal jeden zápas, ale proti Děčínu nastoupil a všech svých sedm bodů si schoval na poslední čtvrtinu.

Statistiky 6. kola Mattoni NBL

Nejužitečnější hráči:
1. Petr Benda (A Plus) 37, 2. Pavel Miloš (Prostějov) 35, 3. Cameron Crisp (Prostějov) 31, 4. Fred Warrick (Kunín) 29, 5.-6. Pavel Prach (A Plus) a Levell Sanders (Děčín) 28, 7.-8. Michal Křemen (A Plus) a Craig Callahan (Prostějov) 27, 9. Maurice Whitfield (Nymburk) 26, 10. Dominik Feštr (Ústí n. L.) 25

Nejlepší střelci:
1. Fred Warrick 26, 2.-5. Levell Sanders, Cameron Crisp, Dominik Feštr a Jiří Šebek (Sadská) 24, 6. Pavel Miloš 22, 7.-8. Petr Benda a Craig Callahan 21, 9.-10. Michal Křemen a Pavel Houška (Ústí n. L.) 20

Nejvíce doskoků:
1. Petr Benda 14, 2. David Machač (A Plus) 13, 3.-4. Pavel Miloš a Tomáš Hrubý (USK) 11, 5. Zbyněk Pospíšil (Ostrava) 10, 6.-8. Levell Sanders, Antonín Pištěcký (Ústí n. L.) a Stanislav Votroubek (Nymburk) 9, 9.-10. Admir Alič (USK) a Igor Majoroš (Sparta) 8

Tříbodová střelba:
1. Dominik Feštr 6/7, 2. Štěpán Reinberger (Sparta) 6/9, 3.-4. Jiří Šebek a Denis Mujagič (Pardubice) 4/7, 5. Marek Mužík (Ostrava) 4/8, 6.-7. Václav Hrubý (USK) a Jiří Novotný (Pardubice) 3/5, 8. Nebojša Savič (Sparta) 3/6, 9. Vid Žarkovič (A Plus) 3/7, 10. Admir Alič 2/2

Nejvíce asistencí:
1.-2. Maurice Whitfield a Nebojša Savič 7, 3.-6. Michal Křemen, Cameron Crisp, Štěpán Vrubl (Handicap) a Otakar Marek (Pardubice) 6, 7. Pavel Prach (A Plus) 5, 8.-10. Levell Sanders, Pavel Beneš (Nymburk) a Juraj Gavlák (Ostrava) 4

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Rangers slaví rychlý postup, nakročeno mají i Colorado s Vancouverem

29. dubna 2024  6:19,  aktualizováno  6:48

Aktualizujeme Hokejisté Rangers se stali prvním postupujícím celkem do druhého kola play off NHL poté, co...

Třetí titul v řadě pro Andělovou, tentokrát sebrala ten český

29. dubna 2024  5:58

Třetí titul za sebou oslavila basketbalistka Gabriela Andělová. Po dvou na Slovensku s týmem...

Svit téhle hvězdy bude chybět. Šampionka Parkerová se rozloučila

29. dubna 2024  1:20

Pohled na americké basketbalové palubovky už nebude tak krásný. Hvězdná Candace Parkerová ukončila...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...