Michal Čarnecký ještě v dresu Pardubic. Dnes však bude proti svému bývalému týmu hájit barvy Ústí.

Michal Čarnecký ještě v dresu Pardubic. Dnes však bude proti svému bývalému týmu hájit barvy Ústí. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ústí vyrukuje na Beksu s novou legií cizinců i nabuzeným Čarneckým

  • 0
Basketbalisté BK JIP Pardubice nastoupí k duelu 8. kola nejvyšší české soutěže proti týmu Slunety Ústí nad Labem. Úvodní hvizd zazní v ČEZ Areně dnes od 18 hodin.

Jako na mezinárodním letišti to vypadalo v letní přestávce v kabině ústeckých Pand. Z kádru severočeského týmu si sbalila kufry pětice zahraničních hráčů, včetně hlavní hvězdy Kwamaina Mitchella. Jejich místo zaujala zcela nová sestava cizinců. Ačkoliv trojice James Rahon, Clayton Vette a Raven Barbe hraje v české lize prvním rokem, tak si trenér Beksy Dušan Bohunický už stihl během úvodních kol načíst jejich silné stránky.

„Oba podkošoví hráči, Barber a Vette, jsou nebezpeční hlavně z vnitřního prostoru. V zápasech, které jsem měl možnost sledovat, využívali většinou hru zády ke koši. Neviděl jsem je střílet z tříbodového prostoru, takže jejich síla je hlavně pod košem. Budeme si muset dávat pozor jak ve hře jeden proti jednomu, tak na jejich aktivitu na doskoku,“ říká Bohunický.

Ani třetí do party, pětadvacetileté křídlo Rahon, neunikl pozornosti šéfa pardubické lavičky.

„Když dostane balon, neváhá okamžitě hrát. Je v tom opravdu dobrý. Jeho nejsilnější zbraň jsou asi výběhy po clonách a střelba, na tyto situace si budeme muset dát pozor,“ upozorňuje kouč Bohunický.

Další dva nováčci v sestavě Ústí už ligových zkušeností posbírali mnohem více. Směrem na sever se z Jindřichova Hradce stěhoval rozehrávač Hernst Laroche. Ovšem nebyl to jediný tvůrce hry. Kolektiv rozšířil Michal Čarnecký, jenž na východě Čech odehrál tři předchozí sezony.

„Jak ho znám, tak vím, že jeho chuť se ukázat bude v Pardubicích určitě enormní. V dosavadních zápasech maximálně pracoval pro ostatní spoluhráče v týmu. Je to vidět jak z čísel, která produkuje, tak v zápasech, které jsem zhlédl,“ říká Bohunický. Pardubičtí budou na rozdíl od soupeře opět spoléhat na širší rotaci hráčů. Kvůli zranění ze sestavy sice vypadnou Šoukal a pravděpodobně i Půlpán, ale i tak bude zátěž rozložená na více hráčů. Ústecký kouč Martin Stavěl naopak posílá na palubovku méně svěřenců.

„Absolvovat takový koloběh zápasů v sedmi lidech je skutečně náročné. Bude zajímavé sledovat, jak se ústečtí hráči s postupující sezonou budou vyrovnávat s takovouto minutáží, zda to dokážou vydržet,“ zamýšlí se Bohunický.

„Michalova chuť ukázat se právě v Pardubicích bude určitě enormní.“ Dušan Bohunický, trenér Pardubic


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž