Prášil nedal Děčínu šanci na odpověď

Ostrava - Na jedné straně obrovská euforie, na druhé nepopsatelné zklamání. Právě tak to vypadalo na ostravské palubovce bezprostředně po skončení zápasu 14. kola Mattoni NBL mezi domácí Novou hutí a Děčínem. Všechno zařídil domácí křídelník Jaroslav Prášil. V dramatickém závěru trefil v poslední vteřině šťastnou střelu téměř z poloviny hřiště a zařídil svému týmu páté vítězství v letošní sezoně.

Domácí basketbalisté rozehráli partii s Děčínem velice dobře. Navzdory absenci klíčového pivota Zbyňka Pospíšila drželi se soupeřem krok a po prvním poločase dokonce měli k dobru tři body.

Jenže po přestávce se v útoku zadrhli. Za deset minut hry nastříleli jen devět bodů a jejich ztráta narostla do dvouciferné podoby. Hned v úvodu závěrečné čtvrtiny však zahájili velkou stíhací jízdu a záhy se na Severočechy dotáhli.

"Moc nám pomohlo, že jsme trefili dvě trojky po sobě," připomněl Jaroslav Prášil přesné zásahy svých spoluhráčů Mužíka a Klimánka. "Díky tomu jsme se dostali zpět do hry. Hosté se pak začali více dívat na tabuli a uvědomovali si, že už to nemají tak dobře rozehrané."

Přesto ostravští basketbalisté po celý zbytek zápasu prohrávali. Dvakrát se jim podařilo vyrovnat (71:71 a 73:73), ovšem Sandersova trojka necelé dvě minuty před koncem znamenala čtyřbodové vedení hostů.

Pak však Gammův faul potrestal dvěma trestnými hody Gavlák, v poslední minutě přidali po jedné šestce Kresta s Prášilem a třicet vteřin před koncem opět svítil na ukazateli skóre nerozhodný stav 78:78.

"Soupeř měl v držení míč a ten se dostal až k Michalu Šušákovi. My jsme ho záměrně nechali vystřelit, protože víme, že z dálky moc dobře nestřílí. On opravdu nedal a pak se bojovalo o důležitý doskok," líčil Prášil dramatické okamžiky z posledních vteřin.

Oslavovaným hrdinou se o chvíli později stal právě on.

"Míč nakonec doskočil Ctirad Klimánek a už ani přesně nevím, jestli ho přihrál rovnou mě, nebo jsem ho dostal až od Juraje Gavláka. Podíval jsem se na časomíru a viděl jsem, že do konce zápasu zbývá pět vteřin. Několikrát jsem zadribloval a dvě vteřiny před koncem jsem těsně za půlkou vystřelil."

Co bylo potom? V hledišti i na domácí střídačce propukl obrovský jásot, zatímco hostující hráči schovávali hlavy do dlaní. Prášil se totiž trefil naprosto přesně a zařídil svému týmu důležité vítězství.

"V momentě, kdy míč propadl košem, zahoukal závěrečný klakson. Vůbec jsem tomu nevěřil," kroutil hlavou šťastný střelec. "Vždyť my už jsme vyhráli střelou v poslední vteřině minulé utkání v Sadské a teď tohle... Zvítězit takovým způsobem dvakrát po sobě, to je opravdu i o štěstí."

Právě duel na půdě posledního celku aktuální tabulky Ostravě podle Prášilových slov hodně pomohl. "Bylo jasně vidět, že jsme proti Děčínu hráli lépe. Všichni jsme si po těsné výhře v Sadské více věřili."

Nová huť ukázala, že i bez Zbyňka Pospíšila umí vítězit. Prášil ovšem přiznává, že by byl velice rád, aby se jeho reprezentační parťák vrátil na hřiště co možná nejdříve.

"Bez Zbyni je to opravdu těžké, je to úplně jiná hra."

Soupeři Ostravy se navíc mohou více soustředit na obranu hráčů z perimetru. Při absenci Pospíšila jim totiž pod košem nehrozí takové nebezpečí, jako když je reprezentační pivot na palubovce. "Určitě to při hře cítím, je to pro nás složitější," přikývl pětadvacetiletý křídelník.

V Mattoni NBL patří v současnosti mezi dvacet elitních trojkařů (úspěšnost 38,6%), což potvrdil i v duelu s Děčínem. Proměnil tři z pěti tříbodových pokusů, i když ten poslední, rozhodující, byl poněkud specifický.

"Dříve jsme po každém tréninku stříleli z půlky. Kdo proměnil, vypadl ze hry a ti, co nedávali, stříleli pořád dál. Hráč, který zůstal jako poslední, pak musel běhat kolem haly s trenkami nad hlavou," říkal se smíchem Prášil.

Patřil mezi běžce i on? "No jasně, taky jsem párkrát běhal," přiznal bez váhání. "A je dobře, že to dopadlo takhle. Když se po tréninku netrefím, klidně si moc rád znovu zaběhám. Hlavně když míč propadne obroučkou při zápase!"


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž