Práh ostudy už holky překonaly. Výhra je psychicky nakopne, věří Petrovický

  23:53
Dosavadní výkony českých basketbalistek na mistrovství Evropy a jejich nejbližší vyhlídky okomentoval pro iDNES.cz Martin Petrovický, trenér bronzového týmu české nejvyšší soutěže Kary Trutnov.

České basketbalové reprezentantky odvrátily hrozbu vyřazení a jsou v osmifinále | foto: ČBF

Není to jen generační obměna, co srazilo české basketbalistky z pozice medailových uchazeček až k urputným bojům o nejlepší evropskou dvanáctku. Petrovický vidí hlavní problém českého družstva v nesehranosti. "Výkony Češek jsou hodně nestabilní. Tým je nový a trenéři mají hráčky vyzkoušené jen v několika přípravných zápasech. Není divu, že mají starosti poskládat tu správnou sestavu." 

 Přesto kouč z Trutnova věří, že se po vydřené výhře nad Ukrajinou karta obrací, "To vítězství by nás mohlo nakopnout psychicky, i když bylo proti nejslabšímu týmu naší skupiny," zopakoval Petrovický naděje českých fanoušků.

"Holky byly za favorita, naopak soupeř neměl co ztratit. Navíc Ukrajinky měly v první čtvrtině 75 procent úspěšnosti při střelbě. Co zvedly, to daly. Proti tomu se hrozně těžko hraje," shrnul Petrovický.

Z týmu soupeřek vyzdvihuje pivotku Ljubov Aljoškinovou, která se svými dvěma metry předčí i nejvyšší z Češek Petru Kulichovou. "Ona nám dala sice jenom šest bodů, ale proti tahovéhle věži se hraje úplně jinak, než když jsou tam menší holky."

Česko - Ukrajina: Ljubov AljoškinováZa třetí představení na šampionátu chválí hlavně novicky. "Dělaly si ty svoje chyby, ale hrály naplno. To nás udrželo v zápase. Ukázalo se, že nezdary nesou hůř ty zkušené holky, které nejsou zvyklé prohrávat s nějakou Ukrajinou."

Kouči českého týmu Milanu Veverkovi vyšlo v závěru střídání, když dvě minuty a deset vteřin před koncem naskočila místo dobře hrající Markéty Bednářové do té doby nervozní Kateřina Bartoňová.

"Kdyby se to nepovedlo, hned bysme tu měnili trenéra. Ale povedlo se to - přišla Bartoňová, dala koš a faulem, vybojovala míč na půlce a měla i velký podíl na rozhodující ztrátě Gorbunovové," chválí Petrovický osmnáctiletou rozehrávačku.

"Katka se normálně nebojí střílet ani najíždět, ale tady nastoupila poprvé v reprezentaci, navíc hned hraje jako první rozehrávačka. Tohle s psychikou určitě zamává. Bylo potřeba, aby se trochu rozkoukala. Tohle byla situace, kdy už jsme neměli co ztratit a ona se konečně předvedla," komentuje trenér Trutnova náhlou proměnu mladé basketbalistky.

Česko - Ukrajina: s číslem 12 Markéta BednářováZ dalších debutantek zaujala Petrovického především Tereza Pecková. "Zatím je to nejvýraznější osobnost z těch mladých hráček. Dokáže střídat pozice na hřišti a tím zaskočit soupeře. Ona je povahou flegmatik, takže se ničeho nebojí."

Naopak lepší výkony si Petrovický sliboval od své někdejší svěřenkyně Kateřiny Zohnové. "Petra Maňáková s Martinou Rejchovou se snaží. Maňáková by mohla víc zkoušet vybíhat do vnějšího prostoru. Rejchová to má jako klasická pivotmanka těžší. Od ní se čeká podkošový souboj a tam jí samozřejmě chybí zkušenosti, může pouze bojovat."

Z tradičních opor zbylo v reprezentaci už pouze trio Veselá, Vítečková, Kulichová. "Všichni si myslíme, že ty hráčky budou dávat stabilně 15 nebo 17 bodů, že budou výborně bránit a ostatní se povezou. Teď se ukazuje, jak je to pro tyhle holky obtížné," upozorňuje Petrovický a připomíná, že třeba křídelnice Veselá byla dřív v národním týmu hráčkou na černou práci.

Česko - Ukrajina: vlevo zklamaná Ukrajinka Gorbunovová, v pravo Kulichová (13) a Pecková (11)"Jana umí dobře bránit, umí vyběhnout do protiútoku, měla útočné doskakování. Teď jde každý druhý míč na ni. To je pro ni nová role a já myslím, že se v tom hledá a ne vždycky se dovede rozhodnut správně."
 
Slova chvály, ale i kritiku si trenér Trutnova schoval pro Michalu Hartigovou, kterou trénuje v Trutnově. "Hary bojuje jako lev, je vidět hlavně na doskocích. Já jsem ale od ní jsem čekal trošku víc, že ukáže svou zkušenost. Teď jí proti Ukrajinkám ze hřiště vykousla Péca."

Jasného favorita turnaje spatřuje Petrovický v Rusku. "všem tady poodskočí a bude o třídu výš. Asi jako v časech, kdy v lize neohroženě dominovalo Brno," předpovídá. Ostatní týmy by se ale mezi sebou mohly srovnat na jedné výkonnostní úrovni. Češky nevyjímaje.

Česko - Slovensko: najíždí česká rozehrávačka Kateřina Bartoňová (vpravo)"Lotyšsko má výhodu domácího prostředí, maji Jekabsone-Žogotovou a navíc většina hráček je z mistrovské Rigy. U Řecka to všechno stojí na rozehrávačkách Maltsiové a Kaltsidouové, ale pivotky nemají žádné a u Polska nevidím velké osobnosti, s nimi to bude bude nejspíš klíčový zápas o postup," přibližuje Petrovický české soupeře pro osmifinále.

"Vyrovnaně můžou hrát holky s každým. Proti Španělsku a Slovensku to nebylo špatné, ale dostali jsme sami sebe pod ohromný tlak, jako bychom se báli vyhrát. Ale turnaj je krátký a koncovka s Ukrajinkami může nastartovat okamžitou změnu v týmu. Věřím, že Češky dokáží aspoň jednoho soupeře porazit. Hranice ostudy už byla překonána," uzavírá s úsměvem Petrovický.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sedmý zápas ve finále, co víc si přát? těší se na další bitvu kapitán Vrána

26. dubna 2024  21:36

Nekončíme! Jedeme dál! Třinečtí hokejisté ukázali, že stále ještě mají dost sil, aby se s...

Hokejisté uspěli v přípravě i popáté. Na Slovensku vyhráli 4:2, trefil se i Vrána

26. dubna 2024  16:20,  aktualizováno  21:35

Aktualizujeme Čeští hokejisté vyhráli i pátý přípravný duel před domácím MS. V Trenčíně zdolali domácí Slovensko...

Medaile po 20 letech. Judistka Zachová se stala první českou mistryní Evropy

26. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  21:30

Renata Zachová je mistryní Evropy v judu. Ve finále kategorie do 63 kilogramů porazila na ipon...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...