Pospíšil: Pokaždé dá body někdo jiný

  11:58aktualizováno  14:04
Liberec - Parádní výkon předvedl v liberecké Tipsport aréně ostravský pivot Zbyněk Pospíšil. Bez dvou a půl minuty odehrál celý zápas, nastřílel 21 bodů, doskočil 13 míčů - z toho 7 v útoku - a v obraně přidal 2 bloky! Byl to právě on, kdo nasměroval svůj tým ve včerejším utkání 26. kola Mattoni NBL k cennému vítězství.

Zatímco v loňské sezoně se Ostravě v zápasech proti Liberci vůbec nedařilo - svěřenci trenéra Františka Róna prohráli s Kondory všechny čtyři zápasy - letos se karta obrátila. Po úvodním triumfu ve své hale z poloviny října totiž ostravští basketbalisté dokázali uspět i v následujících dvou zápasech pod Ještědem.

Včera se však na rozdíl od předchozího vzájemného duelu rozhodovalo o osudu utkání až v úplném závěru. Ještě v 39. minutě totiž hosté vedli o jediný koš. K tomu, aby si připsali třináctou výhru v probíhající sezoně, jim pak ale stačilo proměňovat trestné hody (v posledních dvou minutách měli bilanci 8/10).

"Věděli jsme, že to bude těžký zápas, protože Liberec se v poslední době zlepšil," předeslal ostravský lídr Zbyněk Pospíšil, jehož trenéři označili za nejlepšího hráče zápasu.

Zbyňku, Liberec zahájil šňůru sedmi domácích zápasů výhrami nad USK Praha a Kolínem a potvrdil, že jeho forma stoupá. Tomu odpovídal i průběh zápasu, který byl úplně jiný než v prosinci, kdy jste na severu Čech prakticky od začátku vedli dvouciferným rozdílem. Předpokládali jste, že tentokrát budou Kondoři klást větší odpor?
Tak určitě. My jsme dobře věděli, že oni teďka začínají hrát opravdu dobře, myslím si, že své výkony trošku stabilizovali. Pořád ale hrají ten svůj agresivní basket, takže to pro nás v žádném případě nebyl jednoduchý zápas.

Na co jste se v přípravě před utkáním nejvíce zaměřovali?
Hlavně jsme věděli, že nám vždycky dělali velké problémy takovou svou urputností. Ta nás vždycky dost srážela. Říkali jsme si, že se s tím musíme vyrovnat a hrát taky tak.

Díky čemu jste nakonec včerejší důležitý zápas zvládli a vyhráli?
Důležité bylo, že do naší kolektivní hry zapadl nový hráč (Kenneth Wilson - pozn. aut.), který se uvedl velice dobře. V důležitých momentech to byl právě kolektivní výkon v útoku, co asi rozhodlo o našem vítězství.

V první čtvrtině vás střelecky držel Marek Stuchlý, který zaznamenal mezi 4. a 7. minutou 9 bodů, v té druhé jste zářil vy - v rozmezí devíti minut jste nastřílel 13 bodů. Cítil jste se od začátku v pohodě?
Já myslím, že jo. Mně osobně se prostě hraje v Liberci dobře (Zbyněk Pospíšil zaznamenal v obou letošních zápasech v Tipsport aréně double-double, dohromady v nich nastřílel 36 bodů a doskočil 23 míčů - pozn. aut.). Ty střely ale vyplývaly ze hry. Nebylo to tak, že by se někomu nějak extra dařilo. Míče zkrátka chodily tam, kam měly, a z toho to vyplynulo.

Na hřišti jste dostal podstatně více prostoru než v minulých zápasech a tomu odpovídal i počet střel. Do včerejšího utkání jste měl v průměru 8,5 střely na zápas, v Liberci jich bylo hned 15. Vyhovuje vám, když jste častěji ve hře a máte větší odpovědnost ve finální fázi?
Určitě ano. Já jsem ale taky v posledních zápasech nebyl úplně zdravotně v pořádku - měl jsem nějaké střevní problémy - a na hřišti jsem se necítil moc dobře. Teďka se to ale zlepšilo, viróza je pryč a já doufám, že už to bude v pohodě.

V posledních dvou zápasech jste nastřílel 18 a 21 bodů. Dá se říct, že se po zdravotních problémech (v listopadu výron kotníku, nedávno již zmíněná viróza), dostáváte do formy?
Těžko říct, jestli je to o formě. Jak jste říkal, v Liberci jsem měl více střel, víc jsem se k tomu dostával, a tak tam toho taky víc spadlo (směje se). Ale každý zápas je jiný, v každém utkání dá body někdo jiný. Možná i v tom může být naše výhoda.

Svůj první zápas v ostravském dresu odehrál Kenneth Wilson a v premiéře obstál na výbornou: s velmi dobrou úspěšností nastřílel 17 bodů. Troufnete si odhadnout, zda skutečně může nahradit Jaroslava Prášila?
To se těžko hodnotí. Oni jsou každý trošku jiný typ hráče... Řekl bych ale, že by to mohlo být dobré. Vypadá na dobrého kluka do týmu, má dobrou ruku a je vidět, že má na hřišti přehled. Myslím si, že by mezi nás mohl zapadnout.

Mimochodem, jak jste se s odchodem vašeho dlouholetého parťáka z Ostravy i z národního týmu vyrovnal vy? Přece jen je o vás známo, že jste velcí přátelé.
To určitě jsme, ale takový je život. Není to zase nějaká rána. Samozřejmě jsme v kontaktu, voláme si, ale takové věci se prostě dějí.

Jaroslav Prášil v nedávném rozhovoru říkal, že vy jste byl jediný, kdo věděl o tom, že s Prostějovem jedná. Schválil jste mu odchod na Hanou?
(směje se). Schválil, určitě. Myslím si, že teď je spokojený jak Jarda, tak i kluby v Ostravě a Prostějově. Asi nebylo nad čím váhat. Ono to pro něj ani nebylo až tak těžké rozhodování, protože tam jde jenom do konce této sezony a v létě bude mít volnou ruku s výběrem dalšího angažmá. Je to pro něj určitě dobrá zkušenost.

Sedmé Brno včera doma prohrálo s Děčínem a díky tomu jste si upevnili pozici v horní polovině tabulky. Teď vás ale čekají další dva zápasy na hřištích soupeřů - v Pardubicích a Sadské. Co mohou napovědět o vašich ambicích pro posun tabulkou směrem vzhůru?
Já si hlavně myslím, že nás čeká ještě hodně zápasů, takže tyhle dva zápasy nebudu nějaké rozhodující a nebudeme se na ně nějak extra připravovat. Utkání v Pardubicích bude ale hodně těžké. Je to tým, na který bychom se chtěli dotáhnout nebo jít třeba i přes něj, takže abychom mohli myslet na dobrý výsledek, budeme muset předvést dobrou hru.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Lehečka v Madridu v osmifinále, může v něm narazit na Nadala

29. dubna 2024  15:32,  aktualizováno  15:54

Tenista Jiří Lehečka postoupil na antukovém turnaji v Madridu do osmifinále. Brazilce Thiaga...

Útočník Buchtele je po odchodu ze Sparty další posilou Mladé Boleslavi

29. dubna 2024  15:40

Novým působištěm hokejového útočníka Jana Buchteleho po odchodu z pražské Sparty bude Mladá...

Trpěl, pohár zvedl jen díky adrenalinu. Brutální pohádka, nevěřil Růžička

29. dubna 2024  15:40

Útočník Martin Růžička jako jediný pamatuje všech šest extraligových titulů třineckých Ocelářů, a...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...