Pomohl nám rychlý obrat, míní kouč Petr

Pardubice - Po první čtvrtině duelu v Sadské nebylo pardubickému trenérovi Stanislavu Petrovi příliš dobře po těle. Východočeši totiž v obraně jej nečinně přihlíželi, jak jim domácí basketbalisté sázejí jeden koš za druhým a za deset minut hry stihli nabrat patnáctibodové manko! Ve druhé části hry se však hosté rychle probrali a otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Synthesia byla po překvapivém vítězství nad Mlékárnou Kunín považována za favorita, jenže tuto roli v úvodní desetiminutovce rozhodně nesplnila. Rivers a spol. jí nasázeli čtyřiatřicet bodů a s hosty to nevypadalo nejlépe.

"Nejsem z těch, kteří za nepříznivých okolností přestávají věřit v úspěch. Po zkušenostech z minulých zápasů, v nichž jsme také prohrávali podobným rozdílem a nakonec vysoko prohráli, mě však přepadaly divné myšlenky," přiznal Stanislav Petr.

V čem byl podle něj zásadní problém? "Chyba byla hlavně v přístupu k obranné fázi. Nechávali jsme soupeři dost volného místa na střelbu, špatná byla i obrana při hře jeden na jednoho. Bránili jsme se zbytečným respektem a hodně dlouho nám trvalo, než jsme se dostali do tempa."

Změna k lepšímu nastala hned po první krátké přestávce. "Hráčům jsem říkal především to, že musíme začít tvrdě bránit," prozradil pardubický kouč, jakou cestou chtěl jeho celek zvrátit nepříznivý vývoj zápasu.

"Šlo o to, aby nepřemýšleli, jestli se dopustí faulu, ale aby prostě bránili dostatečně agresivně. Útočnou fázi totiž celkem zvládáme. Věděl jsem, že hlavně potřebujeme zabrat v obraně a pokud by se nám to podařilo, věřil jsem, že se můžeme vrátit do hry o vítězství."

To se skutečně stalo. Trnka (6 bodů) s Novotným a Amesem (oba 5 bodů) se postarali o šňůru 16:2, po níž pardubičtí basketbalisté stáhli svou ztrátu na jediný bod. A stačily jim k tomu necelé čtyři minuty. "Naštěstí to bylo docela rychlé," oddychl si Petr.

"Řekl bych, že to byl jeden z klíčových momentů celého střetnutí. Naši hráči díky tomu získali vnitřní klid a pak už jsme na palubovce předváděli přesně takovou hru, jakou jsme chtěli a na kterou jsme se připravovali."

Díky šesti bodům v řadě v poslední minutě prvního poločasu si Synthesia vytvořila šestibodové vedení, které v průběhu třetí čtvrtiny narostlo až na patnáct bodů. Přelom třetí a čtvrté části hry sice Sadská vyhrála díky sedmi bodům Riverse 9:0, ovšem hosté její nápor včas zachytili, rychle získali zpět dvouciferné vedení a nakonec vyhráli zcela přesvědčivě o sedmnáct bodů.

Důležitými koši v poslední čtvrtině se blýskl mladý křídelník Jiří Jelínek, který v této části hry zaznamenal všech svých devět bodů. Východočechy však dovedla k úspěšnému výsledku především dvojice zkušených opor Trnka, Novotný a také nová posila, americký rozehrávač Rahsaan Ames.

"Opět zahráli velice dobře," pochválil pardubický trenér autora třiadvaceti bodů a šesti finálních asistencí. "Tvořil hru a dokázal i sám úspěšně zakončovat."

Pouze o jediný bod méně zaznamenal třiatřicetiletý pivot Jiří Trnka. "A právě v tom, že jsme dokázali využít jeho síly pod košem, bych viděl další důležitý bod tohoto zápasu," zdůraznil Petr.

Jeho svěřencům nyní patří v tabulce Mattoni NBL sedmá příčka, ovšem pražský USK je šestý jen díky lepšímu skóre. Do konce základní části zbývá už jen pět kol a pardubický kouč se netají tím, že by nadstavbovou část nejvyšší soutěže velice rád strávil ve společnosti elitních českých týmů.

"Vítězstvím na půdě Sadské jsme potvrdili předchozí domácí výhru nad Kunínem a před finišem základní části jsme se dostali do psychické pohody," věří Petr. Východočechy nyní čekají důležitá utkání na palubovkách soupeřů. V příštím kole se chystají do Ústí n. L., hned poté se představí v Praze na Folimance.

"Jestliže chceme do šestky, a já myslím, že rozhodně chceme, tak potřebujeme ještě nějaký zápas vyhrát. Věřím, že se nám to může podařit. Výhra v Sadské nám určitě hodně pomohla."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž