Pomohl nám rychlý obrat, míní kouč Petr

  10:44aktualizováno  11:14
Pardubice - Po první čtvrtině duelu v Sadské nebylo pardubickému trenérovi Stanislavu Petrovi příliš dobře po těle. Východočeši totiž v obraně jej nečinně přihlíželi, jak jim domácí basketbalisté sázejí jeden koš za druhým a za deset minut hry stihli nabrat patnáctibodové manko! Ve druhé části hry se však hosté rychle probrali a otočili vývoj zápasu ve svůj prospěch.

Synthesia byla po překvapivém vítězství nad Mlékárnou Kunín považována za favorita, jenže tuto roli v úvodní desetiminutovce rozhodně nesplnila. Rivers a spol. jí nasázeli čtyřiatřicet bodů a s hosty to nevypadalo nejlépe.

"Nejsem z těch, kteří za nepříznivých okolností přestávají věřit v úspěch. Po zkušenostech z minulých zápasů, v nichž jsme také prohrávali podobným rozdílem a nakonec vysoko prohráli, mě však přepadaly divné myšlenky," přiznal Stanislav Petr.

V čem byl podle něj zásadní problém? "Chyba byla hlavně v přístupu k obranné fázi. Nechávali jsme soupeři dost volného místa na střelbu, špatná byla i obrana při hře jeden na jednoho. Bránili jsme se zbytečným respektem a hodně dlouho nám trvalo, než jsme se dostali do tempa."

Změna k lepšímu nastala hned po první krátké přestávce. "Hráčům jsem říkal především to, že musíme začít tvrdě bránit," prozradil pardubický kouč, jakou cestou chtěl jeho celek zvrátit nepříznivý vývoj zápasu.

"Šlo o to, aby nepřemýšleli, jestli se dopustí faulu, ale aby prostě bránili dostatečně agresivně. Útočnou fázi totiž celkem zvládáme. Věděl jsem, že hlavně potřebujeme zabrat v obraně a pokud by se nám to podařilo, věřil jsem, že se můžeme vrátit do hry o vítězství."

To se skutečně stalo. Trnka (6 bodů) s Novotným a Amesem (oba 5 bodů) se postarali o šňůru 16:2, po níž pardubičtí basketbalisté stáhli svou ztrátu na jediný bod. A stačily jim k tomu necelé čtyři minuty. "Naštěstí to bylo docela rychlé," oddychl si Petr.

"Řekl bych, že to byl jeden z klíčových momentů celého střetnutí. Naši hráči díky tomu získali vnitřní klid a pak už jsme na palubovce předváděli přesně takovou hru, jakou jsme chtěli a na kterou jsme se připravovali."

Díky šesti bodům v řadě v poslední minutě prvního poločasu si Synthesia vytvořila šestibodové vedení, které v průběhu třetí čtvrtiny narostlo až na patnáct bodů. Přelom třetí a čtvrté části hry sice Sadská vyhrála díky sedmi bodům Riverse 9:0, ovšem hosté její nápor včas zachytili, rychle získali zpět dvouciferné vedení a nakonec vyhráli zcela přesvědčivě o sedmnáct bodů.

Důležitými koši v poslední čtvrtině se blýskl mladý křídelník Jiří Jelínek, který v této části hry zaznamenal všech svých devět bodů. Východočechy však dovedla k úspěšnému výsledku především dvojice zkušených opor Trnka, Novotný a také nová posila, americký rozehrávač Rahsaan Ames.

"Opět zahráli velice dobře," pochválil pardubický trenér autora třiadvaceti bodů a šesti finálních asistencí. "Tvořil hru a dokázal i sám úspěšně zakončovat."

Pouze o jediný bod méně zaznamenal třiatřicetiletý pivot Jiří Trnka. "A právě v tom, že jsme dokázali využít jeho síly pod košem, bych viděl další důležitý bod tohoto zápasu," zdůraznil Petr.

Jeho svěřencům nyní patří v tabulce Mattoni NBL sedmá příčka, ovšem pražský USK je šestý jen díky lepšímu skóre. Do konce základní části zbývá už jen pět kol a pardubický kouč se netají tím, že by nadstavbovou část nejvyšší soutěže velice rád strávil ve společnosti elitních českých týmů.

"Vítězstvím na půdě Sadské jsme potvrdili předchozí domácí výhru nad Kunínem a před finišem základní části jsme se dostali do psychické pohody," věří Petr. Východočechy nyní čekají důležitá utkání na palubovkách soupeřů. V příštím kole se chystají do Ústí n. L., hned poté se představí v Praze na Folimance.

"Jestliže chceme do šestky, a já myslím, že rozhodně chceme, tak potřebujeme ještě nějaký zápas vyhrát. Věřím, že se nám to může podařit. Výhra v Sadské nám určitě hodně pomohla."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Strašně to bolí. Švýcar Fiala přerušil rozhovor, před fanoušky se rozplakal

28. května 2024  17:20

Zdá se, že švýcarskému hokeji není zlato souzeno. Z mistrovství světa v Praze jeho hráči stejně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Udus se rubly! Slovenský bek podepsal v Rusku a hlásí: Lidé mi přejí smrt

3. června 2024  14:04

Stejně jako několik krajanů učinil nepopulární kariérní krok. Takový, o kterém dopředu věděl, že...

V reprezentaci běžců na lyžích je i Bauer junior, vrací se Havlíčková

5. června 2024  12:09

V reprezentaci běžců na lyžích před příští sezonou figuruje i dvacetiletý Matyáš Bauer, syn vítěze...

Jak vznikl hokejový ráj na Floridě? Díky nižším daním i otevřeným oknům

5. června 2024

Premium Ještě před několika lety se dalo na parkoviště v Sunrise přisvištět chviličku před zápasem a...

Dweh a Souaré zůstávají v Plzni, hostování z Vyškova se změnila v přestupy

5. června 2024  11:51

Do fotbalové Viktorie Plzeň přestoupili z Vyškova obránce Sampson Dweh a levý halvbek nebo záložník...

Inovace klubů: Sparta s předplatným, Alavés stvořil hru. Frankfurt vás i pojistí

5. června 2024  11:22

Dávno pryč je doba, kdy fenomén digitálního předplatného teprve začínal. Dneska si běžně opakovaně...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...