Petr se rozhodl, že nebude dál čekat

  10:38
Pardubice - S výraznými hráčskými změnami a také s novým trenérem vstoupí do nadcházející sezony v Mattoni NBL basketbalisté Pardubic. Vedení klubu přivedlo na post hlavního kouče Stanislava Petra, který v minulém ročníku nejvyšší domácí soutěže působil v roli asistenta trenéra Hummela v Novém Jičíně a Mlékárnu Kunín spolu dovedli až do finále.

Pardubičtí se před začátkem loňského ročníku Mattoni NBL netajili smělými cíli. Jejich snem byla účast v playoff, jenže realita byla úplně jiná. Synthesia sice v prvním kole překvapivě zvítězila na palubovce USK Praha, ovšem v dalších zápasech svými výkony nepřesvědčila a nakonec bojovala až do předposledního kola nadstavbové části o přežití mezi tuzemskou basketbalovou elitou.

Po sezoně u neúspěšného družstva skončil trenér Miroslav Marko a na jeho místo přišel z Nového Jičína Stanislav Petr. Ten má za sebou první zkušenost s prvoligovým basketbalem v roli trenéra. "Tehdejšímu trenéru Zdeňku Janíkovi jsem byl vděčný, že mě oslovil. Znali jsme se, oba jsme trénovali mládež. On v Brně a já v Olomouci," říká úvodem Stanislav Petr.

"V Novém Jičíně mu chyběl asistent a když jsem si uvědomil, že je to má první a možná i poslední šance dostat se k prvoligovému týmu, tak jsem jeho nabídku uvítal a přijal." Spolupráci s bývalým koučem Mlékárny Kunín si Petr nemůže vynachválit. "Byl velice vstřícný, všechno jsme spolu konzultovali."

Jenže ambiciózní družstvo nevstoupilo do Mattoni NBL podle představ klubového vedení a trenéra Janíka záhy vystřídal Zdeněk Hummel. "S ním jsem se také znal, dokonce mě trénoval," vzpomněl si Petr. "Navíc mu vedení vyšlo vstříc a vyměnilo několik hráčů. Díky tomu se tým hrozně zkvalitnil."

Stanislav Petr v Novém Jičíně zůstal až do konce sezony, ale jeho role se podle jeho vlastních slov podstatně změnila. "Zdeněk Hummel si většinou všechno řídil sám, ale smířil jsem se s tím. V každém případě mě spolupráce s výbornými hráči, které jsme v týmu měli, skutečně velice obohatila."

Přesto se nováček mezi prvoligovými trenéry rozhodl Mlékárnu Kunín opustit. "Váhal jsem, protože jsem se chtěl v Novém Jičíně více zabydlet a ještě rok tam zůstat. Ale člověk míní a život mění. Když přišla nabídka z Pardubic, řekl jsem si, že už nebudu čekat. Taková nabídka už by v budoucnosti nemusela přijít. Proto jsem kývl a vrátil se domů, do rodného města."

Pardubice v současnosti rozhodně nejsou klubem s podobně vysokými ambicemi, jaké má Mlékárna Kunín. Přesto se Petr může "těšit" na mnohem větší zodpovědnost. Zatímco v Novém Jičíně byl v roli asistenta trenéra přeci jen trochu v pozadí, na východě Čech jej čeká premiéra coby hlavního kouče.

"Myslím si, že s tím nebudu mít problém. Jsem komunikativním typem člověka, i když jsem zjistil, že trenér musí být v některých fázích tvrdý. Bez toho to nejde." Na pardubickou misi se Petr těší. "Půjde o další životní zkušenost. Uvědomuji si, že mě může nastartovat a díky ní se jako trenér mohu prosadit v první lize, ale stejně tak mě může potopit. Záleží na výsledcích..."

Ty nebyly v minulé sezoně příliš úspěšné a Petr to dobře ví. Letos se od posílených Pardubic očekává mnohem více. "Jsem na to připravený," hlásí. "Nechci si dávat nejnižší cíle. Musíme mít motivaci o něco hrát. Hráčský kádr se posílil a pokud nedojde ke zraněním hráčů, na kterých bude naše hra stát, mohli bychom myslet na lepší umístění."

Nový trenér dostal na uvítanou tři posily zvučných jmen a všechny přišly z mistrovského Nymburku! Již dříve podepsali smlouvy křídelníci Denis Mujagič s Jiřím Novotným, nedávno podepsal kontrakt na jeden rok i pivot Jiří Trnka. "Složení týmu se vždy odvíjí od ekonomických možností klubu. Vzhledem k možnostem, které máme v Pardubicích, se tým doplnil velice dobře," pochvaluje si Petr změny na prvoligové soupisce.

"Naše družstvo je složené ze zkušených a mladých hráčů. Hodně bude záležet na tom, jestli je dokáži stmelit, protože jsou mezi nimi dost značné věkové rozdíly. Trochu nám chybí hráči středního věku. Přesto si myslím, že by to v nadcházející sezoně mohlo být dobré."

Ve všech nově příchozích hráčích získal pardubický tým zkušené basketbalisty, kteří by měli patřit k hlavním tahounům týmu. Stanislav Petr je rád, že se podařilo přivést především kvalitního pivota. "Sehnat klasickou pětku bylo mou prioritou," zdůrazňuje. "Chtěl jsem, abychom byli kompletní již na začátku přípravy, ale to se bohužel nepodařilo. Proto jsme hledali dál."

Stejně jako Petr se nakonec po dlouhých letech vrací do Pardubic i Jiří Trnka. "Ozval se, že v Nymburku skončil. Měli jsme dvě možnosti: buď vzít jeho, nebo někoho ze zahraničí. Nakonec jsme se domluvili s Jirkou. Sice v Nymburku moc nehrál (v posledních dvou sezonách měl průměr 15,5 odehraných minut na zápas - pozn. aut.), ale tady bych na něm chtěl stavět."

Trnka sice podepsal kontrakt až v pátek dopoledne, ovšem s týmem již dva týdny trénoval. Stanislav Petr tak má pohromadě kompletní hráčský kádr. "Jednoznačně nejsme družstvem, které bude střílet sto a více bodů," naznačil kouč, že hra Pardubic by měla být založena především na kvalitní defenzivní činnosti.

"Musíme vycházet z agresivní obrany," přikývl. "Budeme chtít soupeře dostávat pod tlak a donutit jej k chybám. Je potřeba vycházet z toho, že rychlé protiútoky a z nich plynoucí jednoduché koše nás postaví na nohy, zatímco soupeře mohou zlomit."

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Na horské dráze do finále. Karvinští házenkáři vyřadili Lovosice po rozstřelu

27. dubna 2024  22:22,  aktualizováno  28.4

Zvraty jako v argentinské telenovele. Strhující čtvrtá bitva semifinále play off poslala házenkáře...

První titul byl nejvíc. Balaštík vzpomíná na rivalitu s Třincem a mistrovské slzy

28. dubna 2024

Premium Když sleduje současné extraligové finále mezi Pardubicemi a Třincem, přesně ví, co jejich hráči...

Novotná skončila na pětibojařském SP v Budapešti osmá, Kuf devátý

27. dubna 2024  14:44,  aktualizováno  20:57

Moderní pětibojařka Veronika Novotná skončila osmá na Světovém poháru v Budapešti, Jan Kuf byl...

Mo, co jste si s Kloppem udělali? ptali se Salaha. Když to řeknu, bude zle

27. dubna 2024  20:42

Když ho po zápase v mixzóně novináři požádali o rozhovor, liverpoolský útočník Mohamed Salah jen...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...