VYSTŘÍDALI SE V BESIKTASI. Carlos Arroyo (vlevo) a Deron Williams na sebe

VYSTŘÍDALI SE V BESIKTASI. Carlos Arroyo (vlevo) a Deron Williams na sebe dlouho naráželi v NBA, ten první pak vystřídal toho druhého v istanbulském Besiktasi. | foto: AP

Pardubičtí basketbalisté jdou do utkání s obrem jménem Besiktas

  • 7
Pokud některý tým ze čtveřice Besiktas Istanbul, Nižnyj Novgorod, Fuenlabrada a Pardubice postoupil do osmifinálové skupiny K naprosto suverénně, pak je to prvně zmíněný turecký klub. Mezi nejlepší celky poháru EuroChallenge prošel se šesti vítězstvími v šesti utkáních.

Právě Besiktas bude soupeřem pardubické Beksy v úterním úvodním utkání skupiny (od 19 hodin SEČ); paralelně se ve Španělsku hraje zápas Fuenlabrada versus Nižnyj Novgorod.

Istanbulští mají - tak jako drtivá většina týmů - na mezinárodní scéně daleko víc zkušeností, než jejich hosté z Pardubic; v roce 2008 se dostali do čtvrtfinále Eurocupu a jejich zřejmě největším úspěchem je postup do čtvrtfinále Euroligy v roce 2005.

Osu týmu vedeného koučem Erginem Atamanem tvoří šestice David Hawkins, Marcelus Kemp, Zoran Erceg, Pops Mensah-Bonsu, Can Akin a Serhat Cetin. Nejlepšími střelci jsou 206 centimetrů vysoký pivot Mensah-Bonsu (v dosud jediném utkání, k němuž za Besiktas v EuroChallenge nastoupil, dal 21 bodů), rozehrávači Kemp (průměr 17 bodů) a Hawkins (14.1 bodu).

Pardubičtí diváci mohou jen žehrat na fakt, že v zámoří nedávno přece jen začal nový ročník NBA, a Turci už tak nemohou využít služeb hvězdného Derona Williamse, jenž za ně předtím hrál (vrátil se do New Jersey Nets).

"Mají velkou kvalitu na všech postech," uvědomuje si kouč Jan Slowiak, který ještě v neděli vedl při All Star Game v ČEZ Areně výběr Východu. "Williams sice odešel, ovšem místo něj Besiktas získal jiného rozehrávače - Carlose Arroya, který toho má v NBA za sebou také spoustu," dodal trenér směrem k tahounovi portorické reprezentace.

Pardubická Beksa, která účastí v Last 16 příjemně překvapila,může v Istanbulu jedině získat; ztratit v zásadě nemá co. Pro basketbalisty samotné bude nejspíš zápas s bouřlivou kulisou na turecké palubovce zážitkem, na který jen tak nezapomenou.

"V žádném případě nechceme přistoupit k zápasu nějak odevzdaně. Musíme se soustředit jedině sami na sebe. Mým přáním je, abychom vstoupili do zápasu s hlavou nahoře, rvali se o každý detail, o každý míč a uvidíme," říká Slowiak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž