Pardubický hrdina je hvězdou kola

  15:59aktualizováno  16:30
Praha - Pardubický křídelník Denis Mujagič se stal největší hvězdou 21. kola Mattoni NBL. Zkušený basketbalista rozhodl střelou v poslední vteřině důležitý zápas s Ostravou a posunul svůj tým do playoff. Naděje Mlékárny Kunín na výhru nad Prostějovem zhatil devíti body během necelých dvou minut její bývalý hráč Craig Callahan, přesnými zásahy v rozhodujících okamžicích se blýskl i rozehrávač Sadské Kamil Řeřábek.

Hvězdy kola

1. Denis Mujagič (Synthesia Pardubice)

Klíčové zápasy základní části odehrál v parádní formě. Nejprve ve 20. kole zničil devětadvaceti body brněnský Handicap, v sobotu pak svému týmu pomohl pětadvaceti body ke sladkému vítězství nad Ostravou. Řádil zejména v prvním poločase, již po šestnácti odehraných minutách měl na svém kontě rovných dvacet bodů!

V dalším průběhu utkání se sice střelecky odmlčel, ale jeho velká chvíle přišla v úplném závěru. Za nerozhodného stavu si vzal šestatřicetiletý křídelník míč a v poslední vteřině rozhodl o výhře Pardubic, která východočeský klub posunula do elitní skupiny A1 a dala mu jistotu účasti v playoff!

2. Craig Callahan (BK Prostějov)

Prostějovský tým má za sebou vydařené utkání. Na palubovce Mlékárny Kunín získal šestnácté vítězství v probíhající sezoně a svým hostitelům díky tomu v tabulce Mattoni NBL utekl na rozdíl dvou bodů. Hosté se i tentokrát mohli spolehnout na svého nejlepšího střelce Craiga Callahana. Právě on byl hlavním tahounem svého týmu, k třiadvaceti bodům přidal i deset doskočených míčů.

Hodně vidět byl především v rozhodujících okamžicích ostře sledovaného zápasu. Když se Mlékárně Kunín podařilo sedm minut před koncem vyrovnat, Callahan trefil během necelé minuty dvě trojky a o chvíli později přidal koš s faulem. Na šňůře 14:0 se podílel devíti body zcela po právu byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. 

3. Radoslav Rančík (ČEZ Basketball Nymburk)

Obhájci titulu se na výhru v Brně podle předpokladů příliš nenadřeli. Už po první čtvrtině měli dvouciferný náskok a s naprostým přehledem získali dvacátou výhru v sezoně. Patnácti body a deseti doskoky se o ni zasloužil Radoslav Rančík, jenž odehrál necelých dvacet minut.

Během nich proměnil pět z devíti střel z pole a všechny čtyři trestné hody, připsal si i dvě finální přihrávky. Jeden z klíčových nymburských basketbalistů se zaskvěl hned v první čtvrtině. Domácímu Handicapu v ní nasázel třináct bodů a o dva body tak úplně sám přestřílel všechny hráče Brna!

4. David Šteffel (Synthesia Pardubice)

Dvacetiletý podkošový hráč se stává důležitou součástí pardubického týmu. Dokáže se prosadit střelecky, ale jeho doménou je především útočné doskakování. Ve třech zápasech, které po svém příchodu na východ Čech v dresu Synthesie odehrál, už v útoku doskočil sedmnáct míčů!

S průměrem 5,7 útočného doskoku na zápas nemá v lize konkurenci. V sobotním střetnutí proti Ostravě ukořistil pod oběma koši celkem patnáct míčů, šest z nich pod košem soupeře. Navíc proměnil sedm z dvanácti střel z pole a s patnácti body byl třetím nejlepším střelcem svého týmu.

5. Kamil Řeřábek (BK Sadská)

Nováček soutěže slavil ve 21. kole senzační triumf nad brněnským týmem A Plus ŽS, o který se zasloužila především pětice dvouciferných střelců David Špička, Jiří Šebek, Sherman Rivers, Pavel Englický a Kamil Řeřábek. Zvláště výkon posledně jmenovaného rozehrávače stojí za povšimnutí. Nastřílel sice "jen" dvanáct bodů, ovšem možná právě jeho body definitivně zlomily favorizovaného soupeře.

Řeřábek totiž během jediné minuty v závěru prvního poločasu trefil dvě trojky a jeden dvoubodový koš a osmi body posunul vedení domácích do dvouciferné podoby. Svou poslední trefu si schoval na začátek třetí čtvrtiny. Hostující Prach ve 23. minutě trojkou snížil na 35:48, ale Řeřábek o patnáct vteřin později odpověděl svou třetí přesnou střelou z perimetru a odstartoval zřejmě rozhodující šňůru 8:0.

Zklamání kola

1. A Plus ŽS Brno (celý tým)

Totální propadák! Jeden z favoritů Mattoni NBL selhal na palubovce poslední Sadské a v tabulce klesl až na páté místo. Brňané se v posledních dvou kolech prezentovali naprosto odlišnými výkony. Zatímco na domácí půdě dokázali po výborném výkonu přehrát Mlékárnu Kunín, o tři dny později naprosto vyhořeli v Sadské. Solidní výkon odvedli Jakub Skála s Danielem Gajdošíkem, ovšem ostatním oporám se nedařilo.

Petr Benda ukončil nevydařené utkání s bilancí pouhých jedenácti bodů a sedmi doskoků, druhý pivot David Machač nastřílel o tři body méně a doskočil devět míčů. Vůbec se nedařilo křídlům. Michal Křemen netrefil ani jeden ze sedmi tříbodových pokusů, Pavel Prach na tom nebyl o moc lépe. Trojice Adžič, Novotný a Klimek se dokonce v hodnocení užitečnosti dostala do minusových čísel.

2. Marek Balík (BK Děčín)

Děčínský rozehrávač už v letošní sezoně rozhodně odehrál vydařenější zápasy, než v sobotu na Folimance. Během prvních dvou minut stihl vyslat na koš vysokoškoláků dvě nepřesné střely z perimetru, navíc ztratil jeden míč a dopustil se jedné osobní chyby. Ani v dalším průběhu zápasu se Balík mezi střelce nezapsal.

Minul všech sedm pokusů z pole (trojky 0/3) a podle hodnocení užitečnosti (-7) odehrál v tomto ročníku Mattoni NBL svůj nejhorší zápas. Severočechům to však tentokrát nevadilo. Díky čtyřem trestným hodům v posledních dvou minutách strhli vítězství na svou stranu a s bilancí čtrnácti výher a sedmi porážek jim v aktuální tabulce patří lichotivá čtvrtá příčka.

Moment kola

Denis Mujagič (Synthesia Pardubice)

Nejzkušenější hráč pardubické sestavy důležitý zápas s Ostravou skvěle rozehrál a nakonec jej i rozhodl. V předposlední minutě si nejprve připsal asistenci u Šteffelova vyrovnávacího koše a v poslední vteřině přesnou střelou stanovil konečný výsledek. Nová huť už neměla čas na odpověď, Pardubice udělaly těsnou výhrou poslední krok k šestému místu.

Zápas kola

Synthesia Pardubice - NH Ostrava (80:78)

Před začátkem utkání byly karty rozdány jasně. Jen vítěz mohl i nadále pomýšlet na kýženou šestou příčku. Očekával se dramatický zápas s možným rozuzlením až v posledních vteřinách a to se také potvrdilo. V prvním poločase domácí vedli až o jedenáct bodů (42:31), ale v tom druhém naopak stejným rozdílem prohrávali (47:58). Úsek hry mezi 18. a 26. minutou totiž prohráli 5:27!!! Přesto se dokázali vzchopit.

Američan Ames získal ve 27. minutě dva míče, v obou případech z rychlého protiútoku skóroval a Pardubice ztrácely na začátku poslední desetiminutovky jen čtyři body. Závěr střetnutí hosté nezvládli. Během sedmi minut čtvrté čtvrtiny Ostrava ztratila šest míčů a proměnila jen dvě z posledních deseti střel z pole, zatímco Synthesia čtyři z devíti. Včetně vítězného Mujagičova zásahu...

Statistiky 21. kola Mattoni NBL

Nejužitečnější hráči:
1. Craig Callahan (BK Prostějov) 29, 2. Jiří Šebek (BK Sadská) 26, 3.-6. Petr Czudek (BK Prostějov), Radoslav Rančík (ČEZ Basketball Nymburk), Djordije Lukič (Handicap Brno) a Věroslav Sucharda (Handicap Brno) 25, 7.-8. Cameron Crisp (BK Prostějov) a David Šteffel (Synthesia Pardubice) 24, 9. Marek Štec (Mlékárna Kunín) 23, 10. Pavel Englický (BK Sadská) 22

Nejlepší střelci:
1. Denis Mujagič (Synthesia Pardubice) 25, 2. Fred Warrick (Mlékárna Kunín) 24, 3.-4. Craig Callahan a Tomáš Hrubý (USK Praha) 23, 5. Djordije Lukič 22, 6.-7. Cameron Crisp a Věroslav Sucharda 21, 8.-10. Kevin Thomas (SČP Ústí n. L.), David Špička (BK Sadská) a Juraj Gavlák (NH Ostrava) 20

Nejvíce doskoků:
1. David Šteffel 15, 2.-3. Craig Callahan a Radoslav Rančík 10, 4.-7. Jiří Šebek, Pavel Englický, Věroslav Sucharda a David Machač (A Plus ŽS Brno) 9, 8. Štěpán Reinberger (Sparta Praha) 8, 9.-10. Tomáš Hrubý a Petr Benda (A Plus ŽS Brno) 7

Tříbodové pokusy:
1. Jakub Skála (A Plus ŽS Brno) 4/5, 2. Fred Warrick 4/8, 3. Denis Mujagič 4/14, 4. Kamil Řeřábek (BK Sadská) 3/4, 5. Kevin Thomas 3/5, 6. Vladimír Hejl (SČP Ústí n. L.) 3/6, 7. Pavel Kubálek (SČP Ústí n. L.) 3/7, 8.-10. David Douša (Sparta Praha), Dominik Feštr (SČP Ústí n. L.) a Vid Žarkovič (A Plus ŽS Brno) 2/3

Nejvíce asistencí:
1. Petr Czudek 12, 2. Tomáš Holešovský (SČP Ústí n. L.) 10, 3. Sherman Rivers (BK Sadská) 8, 4. Maurice Whitfield (ČEZ Basketball Nymburk) 8, 5.-6. Andrej Vukotič (Sparta Praha) a Štěpán Vrubl (Handicap Brno) 5, 7.-10. Kamil Řeřábek, Pavel Houška (SČP Ústí n. L.), Levell Sanders (BK Děčín) a Antonio Bičvič (BK Děčín) 4

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Měl sedět. Hrál a dal hattrick. Bude zase Pichichi? Lewandowski slyší jen chválu

30. dubna 2024  14:05

Při pohledu na výkon Roberta Lewandowského v prvním poločase si trenér barcelonských fotbalistů...

Šotola má s Berlínem potřetí v řadě domácí titul, vyhrál i Bartůněk v Nizozemsku

30. dubna 2024  13:47

Reprezentační univerzál Marek Šotola získal s Berlínem potřetí za sebou německý titul. V...

Ústecký zachránce: Dluh je skoro tři miliony, klub zvedáme z klinické smrti

30. dubna 2024  13:43

Armén Mikael Agateljan své sliby nenaplnil, ale ústecký hokej snad bude žít dál. Z bryndy se...

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Ital Mascia, vystřídal Hudečka

30. dubna 2024  12:48

Novým trenérem volejbalistů Karlovarska je Stefano Mascia. Západočeský klub o tom informoval na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...