Pardubice s Ostravou čeká zápas o naději

  9:51aktualizováno  11:06
Praha - Zápas s nálepkou nejvyšší důležitosti čeká ve 21. kole Mattoni NBL basketbalisty Pardubic a Ostravy. Oba týmy bojují v závěru základní části o šesté místo, přičemž naději na postup do skupiny A1 si uchová jen vítěz. Stejnou důležitost bude mít i utkání USK s Děčínem, neboť právě vysokoškoláci zatím drží magickou šestou příčku. Šanci má stále i Sparta, která hraje v Ústí n. L.

SČP Ústí n. L. - Sparta Praha
(11. 2. v 16 hodin)

Ústečtí basketbalisté ve středu nezvládli severočeské derby a po vyrovnané první čtvrtině nakonec podlehli Děčínu jednoznačně o dvaatřicet bodů. Utkání se Spartou v domácím prostředí je pro ně z hlediska ambicí na playoff mnohem důležitější, což trenér Jan Šedivý potvrzuje.

"V Děčíně jsme to mohli jen zkusit a chtěli jsme především uhrát solidní výsledek. Náš výkon byl velkým zklamáním, ale víme, že zápas proti Spartě je pro nás určitě důležitější." Šedivý se v současné době snaží začlenit do týmu dvě nové tváře. Z Nymburka přišel pivot Aleš Chán, na konci minulého týdne pak Plynaře posílil křídelník Kevin Thomas.

"Problém je v tom, že naše družstvo je nyní obrovsky herně nesourodé. Aleš Chán sice přišel o několik dní dříve, ale s Thomasem zatím můžeme hrát jen základní kombinace," uvedl Šedivý. Domácím nehrají do karet ani poslední výsledky se Spartou. V lize na Letné prohráli jednoznačně o osmadvacet bodů, ve své hale pak nezvládli ani pohárové klání (65:83).

"Sparta je pro nás dlouhodobě tvrdým oříškem," přikyvuje trenér severočeského klubu. "Dá se s ní hrát, ale především musíme mít bojovného ducha, kterého teď bohužel naprosto postrádáme. Jakmile dostaneme šňůru několika bodů, hráči klopí hlavy a přestanou hrát. Je jen na nás, abychom to v domácím prostředí neudělali."

Sparťané v duelu s poslední Sadskou splnili povinnost a na své palubovce s přehledem vyhráli. Dvoubodovým ziskem přiživili svou naději na šesté místo, ovšem pokud skutečně chtějí proklouznout do skupiny A1, potřebují zvítězit i na severu Čech.

"Spokojený jsem po zápase se Sadskou určitě nebyl, ale světélko zlepšení jsem viděl. Důležité bylo, že jsme měli celé utkání jednoznačně pod kontrolou, i když v posledních dvou minutách hosté několika trojkami výsledné skóre kosmeticky upravili," vrátil se trenér Jaromír Geršl ke středečnímu duelu.

"Díky dvěma bodům nám svitla naděje na šesté místo. Uvidíme, jestli se o něj dokážeme poprat a zda pro nás byl zápas se Sadskou odrazovým můstkem k lepším výkonům. Nerad bych však dělal ukvapené závěry, protože šlo pouze o jedno střetnutí a navíc proti poslednímu týmu Mattoni NBL."

Sestava ústeckého celku doznala před nedávnem několika změn, což Geršl pochopitelně zaregistroval. "Myslím si, že příchodem Chána tým hodně získal," uvedl trenér Sparty. O tom, jestli už do hry naskočí zkušený rozehrávač Savič, prý zatím není rozhodnuto. "Uvidíme až před zápasem," doplnil Geršl. 

Očima experta

Jaroslav Kovář: Sparta je stále ve hře o elitní šestku a navíc má ze všech uchazečů patrně nejlepší los. Pokud získá téměř povinné vítězství v Ústí, bude se pravděpodobně rozhodovat až v posledním kole v pražském derby s USK. Na severu Čech se uvidí, zda hosté dokáží navázat na výhru nad Sadskou, ale v každém případě by se o šesté místo měli poprat. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas:
Sparta - Ústí n. L. 76:48 (Fon 23 - Krýsl 11)

Handicap Brno - ČEZ Basketball Nymburk
(11. 2. v 16.30)

Brněnští basketbalisté pomýšleli na dvoubodový zisk z pardubické palubovky až do posledních okamžiků. Ještě na začátku 39. minuty vedli o dva body, ale koncovku prohráli 1:6 a na jejich kontě tak stále zůstávají pouhá čtyři vítězství.

"Pardubice hrály na konci zápasu velice agresivní obranu, především rozehrávač Ames na Vrubla. Dvakrát se mu podařilo získat míč a právě tyto naše dvě ztráty považuji za klíčové okamžiky zápasu," poznamenal brněnský trenér Vlastimil Havlík.

"Chtěl bych však říci, že velice špatný výkon předvedli rozhodčí. Na naší porážce měli rozhodující podíl. Řekl bych, že z 30% procent jsme si prohru zavinili sami našimi vlastními chybami a ze 70% se na ní podíleli rozhodčí!"

Před utkáním s Nymburkem Havlík na dvoubodový zisk nepomýšlí. "V současné době hrajeme dobře, ale Nymburk je mimořádný soupeř, jehož rozpočet se pohybuje úplně někde jinde. U nás prostě nemůže klopýtnout. My si chceme především zahrát dobrý zápas a připravit se na středu. Podle mě máme podstatně větší šanci uspět v Děčíně, než v sobotu s Nymburkem."

Obhájci titulu sice na Folimance vyhráli první poločas jen o čtyři body, ale ihned po přestávce udeřili a šňůrou 16:1 (Hess 7, Sokolovský 6) definitivně zlomili odpor houževnatých vysokoškoláků. V sobotu se Nymburk potřetí v řadě představí na palubovce soupeře.

"Na USK se nám povedlo hned na začátku druhého poločasu trefit několik trojek v řadě a díky tomu jsme domácím odskočili. V dalším průběhu už jsme vývoj utkání bezpečně kontrolovali," konstatoval spokojený nymburský kouč Michal Ježdík.

Úřadující mistři vyhráli v 19. kole na hřišti Ústí n. L. o třicet bodů a uspěli i v sobotu na Folimance. Ježdík v minulosti několikrát vyhlásil, že by rád zakončil základní část Mattoni NBL pouze s jednou porážkou. "Proto je náš cíl jasný: Chceme vyhrát i v Brně."

Domácí basketbalisté však mají podle nymburského trenéra velkou motivaci. "Určitě by chtěli co nejvíce odskočit od poslední Sadské. Je pravdou, že proti nám nemá nikdo co ztratit a hráči soupeře si většinou dovolí věci, které v jiných zápasech nepředvedou. Proto bude záležet hlavně na našem přístupu."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Nymburk se opět utká s výrazně slabším protivníkem a ani tentokrát se nedá očekávat, že by favorit zaváhal. Postavení obou týmů napovídá, že by mělo jít o jednoznačný zápas a tomu nejspíš bude odpovídat i konečný výsledek. Trenér Ježdík podle mě využije všechny hráče svého družstva a Nymburk ušetří síly do dalších zápasů. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas:
Nymburk - Handicap 88:83 (Hess 25 - Čubela 23)

BK Sadská - A Plus ŽS Brno
(11. 2. v 17. hodin)

Nováček Mattoni NBL neměl na Spartě nárok. Prohrál sice jen o deset bodů, ale domácí basketbalisté měli celý zápas jasně pod kontrolou. Nyní čeká svěřence trenéra Milana Konečného ještě těžší soupeř, kterého navíc povzbudila cenná výhra nad Mlékárnou Kunín.

"Dvou zápasů s těžšími soupeři, které nás ještě v základní části čekají, využiji především k tomu, abych své družstvo co nejlépe poznal. Šanci dostanou všichni hráči a díky tomu si v hlavě utřídím sestavu, která by měla odehrát boje o záchranu v nadstavbové části," podotkl domácí trenér Konečný.

"Družstvo A Plus ŽS patří mezi nejsilnější ligové týmy a kdyby se nám podařilo uhrát jakýkoliv dobrý výsledek, bylo by to velké překvapení. Brno sice nemá tak velké a silné podkošové hráče jako Sparta, ale zase má lepší střelce, takže to bude opravdu velice těžké."

Brněnským basketbalistům poslední dva zápasy vyšly. V Prostějově to sice na vítězství nestačilo, ale ve středu v domácí hale už ano. Vynikající výkon podal rozehrávač Daniel Gajdošík, skvělý part odehráli i Michal Křemen s Petrem Bendou a Davidem Machačem. Tým A Plus ŽS nakonec porazil Mlékárnu Kunín 91:78.

"Gajdošík hrál výborně, úplně vymazal Chavise," pochválil trenér Miroslav Pospíšil svého rozehrávače. "Teď je potřeba, aby si naši hráči nemysleli, že to v Sadské půjde samo. Určitě jim to důrazně připomenu."

Pospíšila zarazilo, že Sadská má v letošní sezoně už třetího trenéra. "Na můj vkus je to až příliš," prohodil zkušený trenér. "Myslím si, že domácí mají tým, který by neměl mít problémy se záchranou."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Basketbalisté A Plus ŽS dokázali v posledním zápase porazit silný Kunín a vítězstvím potvrdili zlepšenou formu z posledních kol. Sadskou, která má i po nedávné změně trenéra na kontě pouhá dvě vítězství, tak čeká další hodně těžký soupeř. Nováček soutěže má na předposlední Handicap Brno dvoubodovou ztrátu a nedomnívám se, že by se mu ji v souboji proti druhému brněnskému týmu podařilo zmenšit. Tip: 2

Předchozí vzájemný zápas:
A Plus ŽS - Sadská 97:72 (Machač a Prach 16 - Šebek 18)

Mlékárna Kunín - BK Prostějov
(11. 2. v 17 hodin)

Warrick a spol. v minulém kole neuspěli na brněnské palubovce a v duelu s dalším silným protivníkem bezpochyby budou chtít před svými fanoušky zvítězit. "Myslím si, že nám uškodil zápas se Spartou, v němž jsme překonali všechny možné rekordy. Hráči ani zdaleka neprojevili takovou touhu po vítězství jako Brno, které skvěle bránilo," poznamenal novojičínský trenér Zdeněk Hummel.

"Z našeho výkonu jsem byl velice zklamaný. Hráči začali hrát na sebe, což mě hrozně mrzí. Někdy hrajeme báječně kolektivně, ale ve stresových situacích se všichni hráči kromě Hájka uchylují k individualistickému pojetí, což je samozřejmě špatně."

Mlékárna Kunín figuruje dvě kola před koncem základní části na třetím místě, na druhý Prostějov ztrácí jediný bod. "Pokud chceme bojovat o druhé místo, musíme bezpodmínečně vyhrát. Uvidíme, kdo tento zápas zvládne lépe," řekl dále Hummel.

"Prostějov se někdy potýká s podobnými problémy, jaké máme my. Když hraje kolektivně, předvádí velice dobrý basket, ale stejně jako my dokáže jeho hra sklouznout k přílišnému individualismu a pak hraje velice průměrně. Ve vzájemném utkání nejspíš rozhodne to, který tým předvede kolektivnější výkon."

Prostějov se na výhru v Ostravě hodně nadřel. V průběhu druhého poločasu sice vedl až o jedenáct bodů, ovšem minutu a půl před koncem těsně prohrával a dva body mu nakonec zajistil až osmibodový příspěvek Marka Stuchlého z posledních devadesáti vteřin.

"V závěru hrály velkou roli naše zkušenosti," míní prostějovský trenér Michal Pekárek. "Nahrála nám i chyba Mužíka, který dostal technickou chybu a my jsme měli možnost střílet další trestné hody."

Ve 21. kole se Pekárkův výběr znovu představí na hřišti soupeře. "Domácí hráči podávají v průběhu Mattoni NBL stabilní výkony. My však také nehrajeme špatně a řekl bych, že šance obou týmů na vítězství jsou naprosto vyrovnané. Očekávám velice zajímavý a pěkný basketbal, přičemž o výsledku se nejspíš rozhodne až v úplném závěru."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Půjde o velmi zajímavé utkání dvou tabulkových sousedů, hlavně z pohledu dalšího průběhu soutěže. Prostějov má v aktuální tabulce před svým soupeřem náskok jednoho bodu a Kunín určitě bude chtít svou ztrátu vymazat, protože v případě porážky už by to měl s útokem na druhé místo velice těžké. Domácí navíc budou chtít napravit porážku z Brna a i když Prostějov podává v posledních kolech kvalitní výkony, očekávám, že Mlékárna před svými fanoušky zvítězí. Tip: 1. 

Předchozí vzájemný zápas:
Prostějov - Mlékárna Kunín 94:86 (Callahan 25 - Šoška 21)

Synthesia Pardubice - NH Ostrava
(11. 2. v 17 hodin)

Východočeši mohou dál snít svůj sen o účasti v elitní skupině A1. Ve středu si totiž v dramatickém souboji dokázali poradit s brněnským Handicapem a protože pražský USK podle očekávání prohrál s Nymburkem, Synthesia v tabulce srovnala s vysokoškoláky krok.

Chtějí-li však domácí hráči i nadále pomýšlet na šesté místo, nezbývá jim nic jiného, než zdolat Ostravu. "Výkony Nové huti se však po návratu Zbyňka Pospíšila hodně zlepšily. Navíc hraje velice dobře i Hand. Na druhou stranu je pravdou, že Ostrava měla i štěstí, protože několik zápasů vyhrála opravdu těsně," všiml si pardubický trenér Stanislav Petr.

"Jde o nebezpečného soupeře, ale v každém případě můžeme pomýšlet na úspěch. Záleží nejen na tom, jak hráči splní taktické pokyny, ale i na psychické pohodě." Obě družstva většinou táhnou především hráči základní pětky. "V tomto směru jsou si oba týmy podobné. Hodně záleží na výkonech hráčů ze základní sestavy, ale domnívám se, že tentokrát může být rozhodující, jak se chytnou hráči z lavičky."

Nová huť v posledních kolech šlape. Po vítězství nad týmem A Plus ŽS uspěla i v Brně na půdě Handicapu a mnoho nechybělo, aby ve své hale pokořila i Prostějov. Ještě v předposlední minutě Ostrava po dvou trestných hodech Handa o jeden bod vedla, ale v závěru se přece jen prosadil zkušenější soupeř a odvezl si oba body.

"Dlouho jsme se drželi a navíc jsme dokázali vymazat jedenáctibodovou ztrátu," pochválil své hráče trenér František Rón. "Koncovka však byla výrazně ovlivněná tím, že Marek Mužík dostal technickou chybu. Pak jsme dvakrát nedokázali zahrát připravenou akci a tak zkušený tým, jakým Prostějov nepochybně je, toho samozřejmě dokázal využít."

Ostrava je po dvaceti odehraných zápasech na devátém místě. Boj o šesté místo však v žádném případě nevzdává. "V Pardubicích musíme vyhrát, jiná šance neexistuje," říká Rón při pohledu na tabulku.

"Soupeř se před sezonou posílil o Trnku, Mujagiče a Jiřího Novotného a navíc nedávno přišel rozehrávač Ames. Pardubice disponují značnou útočnou silou. Z našeho pohledu bude hodně záležet na tom, jak se vyrovnáme s obranou největších opor Synthesie."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Pro domácí hráče se jedná dvě kola před koncem základní části o rozhodující zápas, protože v posledním utkání hrají v Nymburku a tam nemohou počítat s vítězstvím. Po úspěšném střetnutí s Handicapem by jim forma měla vydržet i pro sobotní duel. S Novou hutí to však každopádně budou mít hodně těžké, protože také hosté navzdory jednobodové ztrátě stále bojují o první šestku a v minulém kole odehráli výborné utkání se silným Prostějovem. Vzhledem k domácímu prostředí však tipuji úspěch Pardubic. Tip: 1.

Předchozí vzájemný zápas:
Ostrava - Pardubice 96:104 (Mužík 19 - Novotný 35) 

USK Praha - BK Děčín
(11. 2. v 17.30)

Vysokoškoláky čeká v závěru základní části Mattoni NBL pořádná šichta. Dvě kola před koncem jim sice patří šestá příčka, ale sedmé Pardubice jsou na tom tabulkově hůře jen vinou horšího skóre a oběma týmům dýchá na záda i tandem Sparta, Ostrava.

"Pro nás je utkání s Děčínem hodně důležité," předesílá trenér USK Petr Treml a dodává, že na Folimanku přijede velice kvalitní soupeř. "Děčín hraje v této sezoně výborně. Překvapuje tím, že se i po odchodu Williamse stále dost jistě drží v první šestce."

Hvězdou hostujícího týmu je americký rozehrávač Sanders, ale podle Tremla si USK musí dát pozor i na ostatní hráče. "Výkony Sanderse jsou pro Děčín důležité, ovšem už to není jen on. Nebezpeční jsou i Balík, Soukup, Panáček, Gamma a další. Pokusíme se, aby se Sanders co nejméně potkal s míčem, ale také bude důležité, aby se nechytil nikdo z jeho spoluhráčů."

Děčínští basketbalisté jsou po jasné výhře nad severočeským rivalem z Ústí v naprosté pohodě. Trenér Pavel Budínský si liboval, že mohl dát v poslední čtvrtině rozhodnutého duelu příležitost hráčům druhého sledu. "A klíčoví hráči si mohli trochu odpočinout," pochvaloval si Budínský.

Jeho svěřenci už v této sezoně na Folimance hráli. V pohárovém utkání přesvědčivě zvítězili, ale Budínský své hráče upozorní, že tentokrát půjde o úplně jiný zápas. "Pro USK je to v podstatě utkání o všechno. Když nás porazí, udrží si šanci na postup do skupiny A1. Proto je jasné, že domácí hráči budou hrát co nejlépe."

Severočeši už mají svou pozici v elitní šestce jistou. "Z psychického hlediska jsme na tom lépe. Vysokoškoláci jsou ve složitější situaci, protože nutně potřebují vyhrát. Zvítězit však rozhodně chceme i my, takže se domnívám, že půjde o velice zajímavý zápas."

Očima experta

Jaroslav Kovář: Také pro tým USK se jedná o stěžejní utkání. Vysokoškolákům stále chybí Tomáš Hrubý, který by mohl mít proti svému bývalému týmu velkou motivaci. Tu ale s ohledem na důležitost zápasu očekávám od všech hráčů USK. V minulém kole domácí podali velmi dobrý výkon proti Nymburku a Děčín rozdrtil Ústí. Tahoun severočeského týmu Sanders hraje i nadále v dobré pohodě a pro Pražany bude důležité, jak se jim ho podaří eliminovat. Tip: 2.

Předchozí vzájemný zápas:
Děčín - USK 86:73 (Sanders 19 - V. Hrubý a T. Hrubý 11)

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Messi přitáhl rekordní diváckou kulisu a přispěl k výhře Miami dvěma góly

28. dubna 2024  11:05

Hvězdný argentinský fotbalista Lionel Messi podruhé za sebou vstřelil v MLS dva góly, v sobotu...

Nevidomý plavec Kratochvíl veze z ME pět medailí, česká výprava celkem devět

28. dubna 2024  10:16

Handicapovaný plavec David Kratochvíl získal na mistrovství Evropy na Madeiře jednu zlatou, tři...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Byt  2+1
Byt 2+1

Šafaříkova, Hlinsko, okres Chrudim
2 390 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...