Martin Marek (vlevo) z Pardubic.proti ostravským Cézarymu Trybanskému (25) a Janu Stehlíkovi.

Martin Marek (vlevo) z Pardubic.proti ostravským Cézarymu Trybanskému (25) a Janu Stehlíkovi. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Ostrava doma potrápila nejeden silný tým, varuje pardubický Marek

  • 0
S cílem pojistit pozici v tabulce za Prostějovem a Nymburkem vyráží společně s celým pardubickým týmem do Ostravy jeho třicetiletý kapitán Martin Marek. "Ostrava v posledních kolech nehraje tak zle, jak by napovídal počet jejích porážek," zůstává před duelem obezřetný.

Co pro vás bylo největším povzbuzením na výkonu ve středečním utkání s Novým Jičínem, které jste nakonec vyhráli?
Jednoznačně fakt, že jsme předvedli týmovou souhru. Každý k tomu výsledku přispěl svým dílem, nehrálo se na jednoho hráče, který by dal třeba třicet bodů. Soupeř se v takovém případě nemůže soustředit na nikoho konkrétního.

Do Ostravy pojedete jako favorit. Co bude nutné splnit pro to, aby tým svoji roli potvrdil?
Musíme hrát naprosto soustředění, nic jednoduchého nás tam nečeká. Doma je Ostrava hodně nepříjemná, potrápila nejeden silný tým. Navíc nás dokázali porazit u nás doma, už to je určitým varováním. Teď mají sice vítězství a porážky 1:4, ale úplně to nevypovídá o jejich výkonech, nehrají tak zle.

Váš trenér Slowiak nebyl v první půli spokojený s obranou proti Novému Jičínu. Burcoval jste spoluhráče, aby byli proti Ostravě důraznější?
Ještě se na to budeme připravovat. Špatně jsme zdvojovali jejich hráče pod košem a nechali Ubillu střílet trojky. Naštěstí nás ale podržel útok.

Když srovnáte poslední dva zápasy s Ostravou, ten první se hrubě nepovedl, ale další zápas doma už byl podle představ. V čem byly podle vás největší rozdíly?
V tom prvním zápase jsme se nechali dost zaskočit, neproměňovali jsme střely ani zpod koše a měli přílišný respekt z polského pivota Trybanského. Řekl bych, že to byl z naší strany výjimečně špatný výkon. Ve druhém případě už jsme nic podobného nepřipustili.

Nový Jičín je známý střelbou trojek, Ostrava je zase silná pod košem. Nebudete proti ní chtít trochu využít novojičínské taktiky?
Chtěli bychom předvést něco podobného jako proti Novému Jičínu. Tedy, co se střelby týče, mít to vyvážené. Nejlépe dostávat snadno míč na pivoty a ti pak vždycky snadno můžou rozehrát balon na perimetr, odkud přijdou trojkové střely.

Mohlo by v tomhle směru trochu pomoci, že Jiří Černošek zase postupně nachází jistější ruku?
Určitě, střelec je to skvělý. U něho ale není hra jenom o trojkách, vypomůže i v obraně.

Koho byste označil za největší hrozbu v ostravském dresu?
Kromě Trybanského jsou dobří Burke, Mason, Spagrud nebo Palyza. Ten umí kupit trojky, když se chytne třeba první střelou.

Polák Trybanski vám ve vzájemných zápasech dělal velké problémy. V čem je jeho hra pro Pardubice tak nepříjemná? Jiný obr, opavský Miklošík, se proti vám prosadit nedokázal...
Trybanski je určitě lepší atlet než Miklošík. Miklošík je ještě vyšší a není tolik mobilní. Trybanski umí víc variant zakončení, rozhodně je nebezpečnější.

Vy sám měříte 206 cm. Jak se dá s úspěchem bránit člověk, který je ještě o 11 cm vyšší?
 Musíte ho uhlídat, než dostane míč. Jakmile ho má 1,5 až 1 metr od koše, už se špatně zastavuje.

Co říkáte na to, jak si v novém působišti rychle zvykl Američan Spagrud, který Ostravu posílil v průběhu sezony?
Je to rovněž hodně atletický typ, zvládá spoustu "černé" práce. Nebojí se jít tvrdě za doskokem. Takový hráč jim předtím chyběl, jako basketbalista se mi líbí, je hodně platný.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž